Beste reistijd voor Ecuador

Ecuador kun je het hele jaar door bezoeken. Er zijn geen seizoenen of andere omstandigheden die een bezoek aan dit mooie land in de weg staan. Ecuador ligt op de evenaar ('equator) en kent drie soorten landschap met elk hun eigen klimaat: de kust, de Andes en de jungle.

Het hele jaar door de moeite waard

Ecuador kun je het hele jaar door bezoeken. Er zijn geen seizoenen of andere omstandigheden die een bezoek aan dit mooie land in de weg staan.

Lokale temperaturen worden eerder bepaald door hoogte, de effecten van het Andesgebergte en de impact van zeestromingen dan door de tijd van het jaar. Is het regentijd aan de kust, dan is het droog in het binnenland en andersom. Aangezien je tijdens je reis alle gebieden kunt aandoen, kun je wat het weer betreft alles meemaken. Het mooiste van alles is dat Quito ook wel de "Stad van de eeuwige lente" wordt genoemd.

Drie soorten landschappen

Ecuador ligt op de evenaar ('equator') en kent drie soorten landschap met elk hun eigen klimaat: de kust, de Andes en de jungle.

Aan de kust, 'la costa', heerst er een vochtig, tropisch klimaat, met een relatief droge tijd van juli tot en met november. In het regenseizoen vallen er vaak stortbuien aan het einde van de dag. De temperatuur aan de kust is gemiddeld dertig graden.

In de Andes is het zonnig en droog van juli tot september. De regentijd duurt van oktober tot mei. De temperaturen zijn sterk afhankelijk van de hoogte. Zo kan het kwik ’s nachts tot onder het vriespunt dalen.

De temperatuur in de bekkens tussen de bergen schommelt tussen de 7 en 20 graden. In Quito ligt de temperatuur gemiddeld tussen 14 en 21 graden. Laat in de middag regent het vaak en ’s avonds kan het flink afkoelen. Boven de 4800 meter hoogte heerst een hooggebergteklimaat.

In het Amazonebekken, op de oostelijke hellingen van de Andes, is het gehele jaar door vochtig en warm met temperaturen boven de 25 graden. De meeste regen valt in de maanden april tot en met juni en doorgaans in de vorm van hevige, korte tropische buien. In augustus en in de periode december tot maart valt de minste regen.

Klimaat op de Galàpagos

De Galàpagos eilanden kennen twee seizoenen:

- het regenseizoen dat van januari tot en met juni loopt en
- een droog seizoen van juli tot en met december.

Tijdens het regenseizoen is het prettig warm en in de middag kun je af en toe een heftige tropische regenbui verwachten.

De rest van het jaar is het wat koeler en vaak wat mistig. Deze mist draagt de naam ‘Garua’.

Temperatuur in een tabel

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperatuur in Quite en de Galàpagos per maand, het gemiddeld aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. Regelmatig regent het als het droog 'moet' zijn en omgekeerd. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Beste reistijd Quito

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

17

5

19

Februari

17

5

19

Maart

17

4

21

April

17

4

22

Mei

17

5

18

Juni

17

5

11

Juli

17

6

7

Augustus

18

6

8

September

18

5

13

Oktober

18

5

18

November

17

5

17

December

17

5

17


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand

Beste reistijd Galàpagos

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

23

8

14

Februari

25

8

12

Maart

24

8

8

April

25

8

8

Mei

23

7

8

Juni

22

9

9

Juli

21

12

12

Augustus

20

12

12

September

20

12

12

Oktober

20

11

11

November

21

10

10

December

22

10

10


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand