Feestdagen in Ecuador

Ecuador kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Naast de vaste feestdagen zijn er het hele jaar door kleurrijke plaatselijke evenementen, bijvoorbeeld op cultureel, sport- en culinair gebied.

Wat wordt wanneer gevierd?

Ecuador kent tal van nationale en religieuze feestdagen. Belangrijke feestdagen zijn: 

Nieuwjaarsdag (1 januari) wordt in het hele land gevierd met parades en dansen. Levensgrote poppen worden verbrand als symbool van het oude jaar. Soms feest men wel drie dagen door.

Carnaval (februari / maart) is het feest van het water. Water is het symbool van geluk en vruchtbaarheid, ook die van een goede oogst. Iedereen wordt nat gegooid met water, ook zijn er wedstrijden tussen verschillende stadswijken. De verliezer moet een feest organiseren voor de winnaar. 

Tijdens de Semana Santa (de week voor Pasen maart/april) vinden in dorpen en steden processies plaats, vooral op Goede Vrijdag, waarbij vaak het lijdensverhaal van Jezus wordt gespeeld. 

Dag van de Arbeid (1 mei)

Batalla del Pinchincha (24 mei), overwinning op de Spanjaarden. Deze dag wordt vooral in Quito gevierd. 

Inti Raymi is het zonnewendefeest van de Inca’s (24 juni)

Geboortedag van Simon Bolívar (24 juli)

Stichting van de stad Guayaquil
(25 juli)

Primer Grito de la Independencia (10 augustus), onafhankelijkheid van de Creolen

Independencia de Guayaquil (9 oktober)

Dia de la raza
(12 oktober), feestdag rondom de ontdekking van Amerika door Colombus

Dia de los difuntos (Allerzielen 2 november), op deze dag gaan familieleden naar de begraafplaatsen en brengen de overledenen eten en drinken. Meestal brengen ze colada morada, een rood drankje dat uit bramen, maismeel en andere ingrediënten gemaakt wordt. Daarbij worden guaguas de pan, broodmannetjes gegeten. De indíginas laten het eten en drinken op de graven liggen, de mestiezen nemen het eten mee naar huis om op te eten.

Independencia de Cuenca
( 3 november), onafhankelijkheid van Cuenca dat met een groot stadsfeest gevierd wordt. 
Fundancion de Quito (6 november) worden dansparades gehouden, chivas (open auto’s met muziek) rijden door de stad en er zijn stierengevechten.

Op eerste kerstdag (25 december) wordt de geboorte van Christus herdacht met gekostumeerde optochten. In Cuenca vindt El pase del Niño plaats, een grootse en kleurrijke processie waarbij kinderen de hoofdrol spelen.

Naast genoemde feestdagen zijn er het hele jaar door kleurrijke plaatselijke evenementen, bijvoorbeeld op cultureel, sport- en culinair gebied.