Wonderlijk Siwa

Een lange rit langs de Middellandse Zeekust brengt je van Alexandrië naar Marsa Matruh. Dan is het nog eens drie uur rijden door de grote, lege woestijn naar de mysterieuze oase Siwa. Palmtuinen, natuurlijke waterbronnen en eeuwenoude tempels wachten je op.

Een eiland in de woestijn

Tot in de jaren tachtig van de vorige eeuw kon je slechts per kameel naar Siwa reizen. Daar deed je dan een paar dagen over. Vanaf deze groene oase in de uitgestrekte zandzee trokken deze karavanen met handelswaar via Libië verder naar Algerije en Marokko. Als gevolg van dit isolement ontwikkelden de Berbers van Siwa een geheel eigen cultuur.

Dat vind je terug in de oude ambachten, zoals het mandenmaken, hun aardewerk, het zilverwerk en borduurwerk. Het meest zichtbaar is dat op bruiloften, waar vrouwen zilveren, met kralen versierde sieraden dragen. De waarde van deze sierraden bedroeg niet zelden het hele kapitaal van de familie.

Sinds de oase sinds de jaren '90 vaker wordt bezocht door toeristen is iets van die oorsponkelijkheid verloren gegaan. Dat is echter geen reden om deze unieke, afgelegen plek over te slaan tijdens je reis naar Egypte.

Een verzameling dorpjes

Je zou een dag in Siwa kunnen beginnen met een bezoek aan het Siwa huis in Shali, een van de dorpjes die over de oase liggen verspreid. Hier zie je hoe de vrouwen in voorbije tijden het familiekapitaal altijd bij zich droegen in de vorm van veel zware zilveren sieraden.

Iets verderop ligt het oudere Barghurmi, waar je de resten van de Tempel van het Orakel aantreft. Hier kroonde Alexander de Grote zich in de vierde eeuw voor de gebruikelijke jaartelling tot zoon van Amun en farao van Egypte.

Ertegenover staat er van de Tempel van Umm Ubayd nog naar een klein stukje muur met inscipties: in 1896 is de tempel opgeblazen om met het overgebleven materiaal de lokale moskee en het politiebureau te bouwen.

Graven en baden

In de Jebel al-Mawta, een bergformatie iets ten noorden van Shali, vind je eeuwenoude graven, waarvan sommige nog mooie muurtekeningen bevatten. Andere graven zijn echter flink gehavend: na de Tweede Wereldoorlog boden Engelse militairen de lokale families geld aan om een stukje schildering als souvenir uit de graven weg te kunnen hakken.

Neem zeker zwemkleding en een handdoek mee als je op pad gaat: over de uitgestrekte oase liggen verschillende natuurlijke zwembaden verspreid. Cleopatra's bad, Ain al-Arais en, iets verderop, Fatnas bij het geijknamige eiland. De meest afgelegen waterbron is de Bir Wahed, die schilderachtig mooi achter een gouden zandduin ligt.

Tussen de regels van de gids

Buiten al deze hoogtepunten uit de reisgids is er nog zo veel meer dat Siwa zo de moeite maakt. Dat speelt zich tussen de regels van de reisgids af. De geheel eigen sfeer en cultuur - eerder Berber dan Arabisch -, de geïsoleerde ligging, zo tegen de Libische grens, het bijzonder landschap en het ritme van het leven - hier heeft men nog de tijd.

Wandelend of fietsend van de ene naar de andere plek - je kunt ter plekke fietsen huren, maar houd er rekening mee dat het flink ploegen is door het mulle zand - doorkruis je tuinen met olijfbomen, verschillende plekken waar Alexander de Grote zou zijn begraven en kleine dorpjes.

Hier en daar kun je op een terrasje gaan zitten voor een hapje en een drankje en om gewoon het leven aan je voorbij te zien trekken.

Hoe kom je er?

Vanuit Alexandrië brengen we je met de auto naar de Siwa Oase. Dat is een lange reisdag van wel zeshonderd kilometer. We raden je aan om onderweg El Alamein en Marsa Matruh te bezoeken, voor respectievelijk het militair museum en een lokale lunch.

Vooralsnog reis je vanaf Siwa terug naar Caïro, omdat de weg van Siwa naar Al Bahariya is afgesloten.

YourWay2GO brengt je naar de Siwa Oase met de volgende reis.

Meer Egypte (17 dagen)

Deze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.