Feestdagen in Europa

Door zijn grote variatie kennem de landen in Europa tal van nationale en religieuze feestdagen. Naast de vaste feestdagen zijn er het hele jaar door kleurrijke plaatselijke evenementen, bijvoorbeeld op cultureel, sport- en culinair gebied.

IJsland

In IJsland viert men de christelijke feestdagen die ook op onze kalenders staan aangegeven.

IJsland kende vroeger slechts twee jaargetijden: de zomer en de winter. De eerste donderdag na 18 april is dan ook de eerste dag van de (oude) zomer: Sumardagurinn Fyrsti (Eerste Zomerdag)

Op 17 juni is het Onafhankelijkheidsdag. Op deze nationale feestdag viert men de afscheiding van Denemarken en de stichting van de Republiek IJsland in 1944.

De eerste maandag van augustus, Frídagur Verslunarmanna, is een vrije dag. Veel IJslanders trekken er tijdens dit lange weekeinde op uit. 

Op de tweede zondag van november wordt in heel Scandinavië vaderdag gevierd.

Sinds 1996 wordt op 16 november de geboortedag van dichter Jónas Hallgrímsson gevierd en stilgestaan bij de IJslandse taal. Deze dag draagt de naam Dagur Íslenskrar Tungu.

Baltische Staten

Estland kent naast Nieuwjaar, Pasen en Kerstmis haar eigen nationale feest- en herdenkingsdagen: Onafhankelijkheidsdag (24 februari); Dag van de Arbeid (1mei); Feest van midzomernacht (23/24 juni); Dag van de Overwinning in 1919 (23 juni) en de Herwinning van de Onafhankelijkheid in 1991 (20 augustus).

Ook Letland viert de Dag van de Arbeid (1mei). Daarnaast zijn er: het Herstel van de Onafhankelijkheid van Letland (4 mei); Herdenking voor de slachtoffers van de sovjetdeportaties in 1941 (14 juni); Midzomernachtfeest (Ligo) (23 en 24 juni) en de Onafhankelijkheidsdag (18 november).

Houd ook in Litouwen rekening met de traditioneel christelijke feestdagen. Daarnaast kent het land: Onafhankelijkheidsdag 1918 (16 februari); Herdenking van de Onafhankelijkheid 1990 (11 maart); Dag van Rouw en Hoop ter herinnering aan de deportaties in 1948 (14 juni); Midzomerfeest (23-24 juni) en de Dag van de Staat (6 juli).

De Zwarte Band Dag herdenkt het Molotov-Ribbentrop pact in 1939, waarbij werd bepaald dat de Baltische Staten binnen de Sovjet invloedssfeer zouden vallen (23 augustus).

Madeira & de Azoren

Belangrijke nationale feestdagen in Portugal zijn: Herdenking van de Anjerrevolutie (25 april); Sterfdag van Camoes, de dichter des vaderlands (10 juni); Dag van de Republiek (5 oktober) en Onafhankelijkheidsdag (1 december).

Daarnaast zijn onderstaande rooms-katholieke feestdagen ook officiële feestdagen. De meeste staan ook in onze agenda's: Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Sacramentsdag, Maria Hemelvaart, Allerheiligen, Maria Onbevlekte Ontvangenis en Kerstmis.

Vooral in de zomermaanden worden er overal in het land festivals (festas) gehorganiseerd, met doorgaans veel muziek, dans en theater. Vaak is er ook een jaarmarkt (feira) met lokale en regionale producten, kunstnijverheid en allerhande (nieuwe) gebruiksvoorwerpen.

Griekenland

Belangrijke nationale feestdagen in Griekenland zijn: Herdenking van de Griekse vrijheidsstrijd (25 maart); op Ochi-dag (28 oktober) herdenkt men het grote historisch ‘nee’ van een Griekse generaal in 1940 op een ultimatum van dictator Mussolini. Die vroeg om troepen van de As-mogendheden toe te laten tot Griekenland, waardoor het land betrokken zou raken bij de Tweede Wereldoorlog.

De kerkelijk orthodoxe feestdagen vallen in Griekenland meestal op andere dagen dan bij ons, omdat ze niet volgens de Gregoriaanse kalender maar volgens de Juliaanse kalender worden berekend. De volgende kerkelijke feestdagen zijn officiële vrije dagen: Epiphania/Driekoningen (6 januari), Kathari Deftera/asmaandag, orthodox Pasen, orthodox Pinksteren, Maria Hemelvaart en Kerstmis.

Behalve de officiële kerkelijke feestdagen worden over heel Griekenland kerkwijdingsfeesten (Panigiria) gevierd. Deze feesten worden gevierd tijdens het patronaatsfeest voor de heilige aan wie een lokale kerk is gewijd. Vaak gaan dit soort feesten gepaard met processies en/of muziek en dans. Het geloof in het Boze Oog is in Griekenland nog wijdverspreid. Zo kun je kinderen zien die een amulet om de nek dragen en chauffeurs met een kettinkje aan de achteruitkijkspiegel.

Ook zijn er talloze bedevaartplaatsen waar Grieken zogenaamde tamas offeren. Deze zilveren plakken zijn versierd met een klein voorwerp waarvoor men genezing vraagt (bijv. een hart, been of ogen) of waar men bescherming voor vraagt (zoals een huis, auto of boot). Deze wensoffers hangen als slingers aan iconen die men als heilig beschouwt en waarvan men wonderen verwacht. Zo trekt de icoon van de Maagd Maria op het eiland Tinos (Cycladen) jaarlijks duizenden bedevaartgangers.

Cyprus

Naast de ons bekende feestdagen als oud en nieuw en Kerst zijn er op Cyprus feestdagen die elk jaar op een andere datum vallen. Dit is omdat de Grieks Ortodoxe kerk de Juliaanse kalender gebruikt en niet de Gregoriaanse.

Vandaar dat de volgende feestdagen elk jaar op een andere dag vallen: 'Groene maandag' (de eerste dag van de Vastentijd, 50 dagen voor Grieks-Orthodox Pasen), Goede Vrijdag, Paasmaandag en Pinksteren - Kataklysmos (Feest van de zondvloed).

Andere feestdagen zijn de Nationale feestdag van Griekenland (25 maart); de Nationale feestdag van Cyprus (1 april); Maria Hemelvaart )15 augustus); Onafhankelijkheidsdag van Cyprus (1 oktober); Nationale feestdag Griekenland ("Ochi" dag: 28 oktober).

Op 15 november valt de 'Dag van de Republiek TRNC'. Noord-Cyprus, officieel de 'Turkse Republiek Noord-Cyprus' (TRNC / Kuzey Kibris Türk Cumhuriyeti) is een zelfverklaarde republiek, die alleen door Turkije wordt erkend. De rest van de wereld beschouwt dit formeel als door de Turken bezet gebied van de Republiek Cyprus.