Geld in Europa

In grote delen van Europa kun je met de Euro terecht. In landen buiten de Europese Unie betaal je met de lokale munteenheid. Hieronder zie je waar je je euro's moet omwisselen.

Landen binnen de eurozone

In negentien landen binnen Europa kun je met de euro betalen. Dit zijn: Andorra, België, Cyprus, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Ierland, Italië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederland, Oostenrijk, Portugal, San Marino, Slovenië, Slowakije, Spanje en Vaticaanstad.

Ook in de overzeese gebieden kun je betalen met de euro: de Spaanse Canarische Eilanden en de Portugese overzeese gebieden Madeira en de Azoren. In Montenegro en Kosovo is de euro geen wettig betaalmiddel, maar kun je er wel mee betalen.

Pinnen in het buitenland werkt in principe hetzelfde als in Nederland of België, dit geldt zeker voor landen die ook de euro hanteren. Wil je euro’s opnemen in Eurolanden, dan rekent je eigen bank hier doorgaans geen extra kosten voor.

Landen buiten de eurozone

Doorgaans staat je bankpas op 'Europa'. Voor landen die niet binnen de E.U. vallen, maar wel in Europa liggen hoef je je bankpas niet op 'wereld' te zetten. In landen die niet de euro hanteren kost geld opnemen wel extra geld. Dit heeft dan weer te maken met de zogenaamde koersopslag: een percentage bovenop de wisselkoers.

Let er op dat sommige geldautomaten zich anders gedragen dan in Nederland of België. In Estland is het bijvoorbeeld zo dat je eerst je geld krijgt, daarna de transactie afrondt en pas aan het eind je pinpas terugkrijgt. Loop dus niet meteen weg als je je geld hebt ontvangen.

Pinnen en cash geld

In de grotere plaatsen of meer toeristische bestemmingen kun je bijna altijd gewoon met je pin betalen. Ook zijn er in de meeste plaatsen geldautomaten (ATM’s). Maar houd er rekening mee dat het niet altijd en overal mogelijk is om contant geld op te nemen of met je bankpas te betalen.

Zeker in de wat meer afgelegen plaatsen kan een pinautomaat leeg of buiten bedrijf zijn. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende contant geld achter de hand hebt. In de duurdere winkels en hotels en bij bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven kun je met een creditcard (met Maestro-logo) betalen.