Reisdocumenten

Welk identiteitsbewijs hoort bij welk land? En wat als je in het buitenland een huurauto gaat besturen? Wij leggen het hier voor je uit.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt.

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je er in ieder geval nog een kopie van.

Een andere tip is om een scan van je paspoort en pasfoto naar je eigen e-mailadres te sturen. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten of doorsturen.

Reizen binnen de E.U.

Ook als je binnen de Europese Unie reist, moet je een geldig reisdocument meenemen: een paspoort of ID-kaart. Dit geldt ook voor meereizende kinderen. Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke documenten je nodig hebt en neem die mee. Zo voorkom je lang wachten bij grenscontroles.

Hoewel voor sommige bestemmingen een identiteitskaart volstaat, raden we je voor de zekerheid aan je paspoort mee te nemen. 

Zorg voor een geldig rijbewijs als je een huurauto gaat besturen. Binnen de E.U. heb je geen internationaal rijbewijs nodig. Kijk voor de laatste informatie op de website van de ANWB.

Reizen buiten de E.U.

Ook als je buiten de Europese Unie reist, moet je een geldig reisdocument meenemen, zodat je je kunt legitimeren. Enkel een ID-kaart is niet voldoende. Neem daarom je paspoort mee. Dit geldt ook voor meereizende kinderen.

Reis je alleen met minderjarige kinderen? Check dan welke aanvullende documenten je nodig hebt en neem die mee. Zo voorkom je lange wachttijden bij de douane.

Zorg voor een geldig rijbewijs als je een huurauto gaat besturen. Voor een reis naar Kosovo, Moldavië, Montenegro, Oekraïne, Servië, Wit-Rusland en Zwitserland is het raadzaam om ook een internationaal rijbewijs mee te nemen. Dat kun je aanvragen bij de ANWB.

Een internationaal rijbewijs kan jouw nationale rijbewijs niet vervangen: neem beide documenten mee.