Armeense roadtrip

In Armenië val je van de ene in de andere verbazing. De mensen zijn aan de ene kant traditioneel en gelovig, maar de hoofdstad Yerevan wordt ook steeds progressiever en hipper, waardoor het soms lijkt alsof je in Europese hoofdstad bent.

Armenië, een land vol contrasten

Ook al wordt Armenië tot Europa gerekend, er is bijna geen land waar je je zo verbaast over de vreemde landschappen, prachtige kerken en kloosters en primitieve en traditionele levensstijl.  Als je door dorpjes rijdt lijk je in de Sovjet-Unie te zijn beland, maar eenmaal op de hoogvlakte waan je je in Tibet. Dat het noorden van Armenië ook wel klein Zwitserland wordt genoemd legt de tegenstijdigheden van het land helemaal bloot.

Op pad met eigen huurauto

De beste manier om Armenië te ontdekken is door een roadtrip te maken met je eigen huurauto. Dan kun je stoppen op de mooiste plekjes en je eigen tempo aanhouden. Armenië heeft niet veel verschillende bezienswaardigheid, het zijn voornamelijk de kerken en kloosters. De reis zelf is wat de ervaring bijzonder maakt, een reis terug in de tijd en kennismaking met de Armeense kerk, de vriendelijke bevolking en de invloeden van de omringende landen.

Van noord naar zuid

We reizen van Dilizjan, via de hoofdstad Yerevan naar het Tatev klooster in het uiterste zuiden van het land. We passeren het grootste meer van de regio, het Sevanmeer met het gelijknamige klooster. Ook stoppen we bij het kuuroord Dhzermuk, met luxe hotels en spa’s, maar ook verlaten gebouwen waar de natuur intrede aan het nemen is. Kloven worden afgewisseld met de hoogvlakte waar de regenbuien prachtige kleurschakelingen projecteren totdat we bij de spectaculaire Tatev canyon arriveren.

Rondreis Georgië & Armenië

Dilidzjan in 'klein Zwitserland'

Dilizjan is een fijne plaats in het noorden van Armenië. Met een mild klimaat en een bosrijke omgeving een ideale uitvalsbasis om de natuur en kloosters te ontdekken. Met name het Haghartsin en Goshavank klooster zijn beroemd, ook vanwege de mooie groene ligging. Het kleine Parzmeer ligt idyllisch bij, al is de uitspanning vergane glorie, een interessant beeld. Het stadje zelf heeft een mooi historisch straatje en enkele leuke plekjes om te eten.

Bouwsteen Dilidzjan

Het grote meer van Armenië

We rijden naar het zuiden en zien een compleet ander landschap bij het uitrijden van de tunnel. Het Sevanmeer strekt zich uit op een groene vlakte, geflankeerd door enkele besneeuwde bergtoppen. Het meer ligt op 1.900 meter, maar het waterpeil daalt, waardoor het eilandje waar Sevanavank op ligt een schiereiland is geworden. Het zijn een van eerste gebouwde kerken sinds de Arabische overheersing en het is een prachtig beeld met het meer op de achtergrond. Je komt langs het Sevanmeer als je vanuit Dilizjan naar Yerevan reist of doorsteekt naar Dzhermuk.

De hoofdstad Yerevan

Als je verwacht dat zo’n groot meer het laagste punt van het land is heb je het mis. We dalen 1.000 meter af naar de hoofdstad Yerevan, waar het dan ook meteen een stuk heter is. In Yerevan vind je door oorlogen en aardbevingen weinig oude gebouwen. Toch is Republic square een mooi plein dat ’s avonds gezellig verlicht wordt door fonteinen. Je hebt er leuke bars en restaurants, want Yerevan is een stuk hipper dan het op het eerste gezicht lijkt. Je kan hier een prima uitgaansavond beleven.

Bouwsteen Yerevan

De heilige berg Ararat

Met helder weer kun je vanuit Yerevan de Mount Ararat en zien, de voor Armeniërs heilige berg die in Turkije ligt. Ondanks dat je hem vanuit Armenië dus niet kunt bezoeken, kun je er wel een goede indruk van krijgen. Als je vanuit Yerevan naar het zuiden rijdt komt hij steeds dichtbij. Het Khor Virap klooster ligt op de grens met Turkije een heeft een mooi uitzicht op de berg die vaak in wolken gehuld is. De top ligt op 5.137 meter en is bedekt met eeuwige sneeuw.

Terug op de hoogvlakte via Noravank

Via een landschap met passen en kloven rijden we richting de hoogvlakte, waar Noravank ligt, waarschijnlijk het meest fotogenieke klooster. Het betekent ‘nieuw klooster’ en ligt in een landschap met terra kleurige rotsen die prachtig afsteken tegen de groen hellingen en blauwe lucht. Hier kun je dus ook mooi wandelen met mooie uitzichten op het klooster dat eenzelfde soort kleur heeft. Noravank ligt op de route tussen Yerevan en Dzhurmuk.

Kuuroord Dzhermuk

Het kuuroord Dhzermuk ligt op grotere hoogte en de weg ernaar toe is prachtig. Het ene deel van het kuuroord lijkt vergane glorie, maar er staan ook enkele fraaie hotels en spa’s. Sovjetgebouwen worden dan ook afgewisseld met marmeren zuilen van de spa’s. Bij het betreden van enkele vervallen gebouwen krijg je een beeld van hoe Dhzermuk er tijdens de Sovjettijd moeten hebben uitgezien. De canyon van Dhzermuk is spectaculair met een mooie waterval waar de Armeense jeugd selfies maakt. Dit is echt een toeristisch plaatsje waar je lekker kunt relaxen door de ontspannen sfeer.

Bouwsteen Dzhermuk

Laatste rit naar Tatev

Donkere wolken pakken zich samen boven de hoogvlakte, dorpjes zijn meer en meer vervallen en we komen steeds meer lada’s, oude tractoren en vee op de weg tegen. De lange vlaktes vormen een prachtig kleurenspel. Ons eindpunt is het Tatev klooster dat je bereikt met de langste kabelbaan ter wereld die zweeft boven de Tatev canyon. Het landschap is eigenlijk mooier dan het klooster zelf en de moderne kabelbaan steekt af tegen het primitieve leven van de omgeving, een mooi eindpunt van de reis.