Homestay en duurzaam

Bij duurzaamheid denkt men vaak aan het reduceren van plastic afval, het compenseren van CO2 en dergelijke. Het kan ook betrekking hebben over hoe je omgaat met de lokale bevolking. Soms vergeten we dat we te gast zijn in een cultuur met heel andere omgangsvormen. Hier volgen een paar do's en don'ts.

Op bezoek bij de mensen thuis

Een verblijf in een homestay is heel anders dan in een hotel. Dat vraagt om enkele aanpassingen - wat natuurlijk het leuke aan reizen naar andere culturen is. Zo draag je zelf je bagage naar binnen en trek je je schoenen uit voor het naar binnengaan. Je gastvrouw/heer brengt je naar je kamer en wijst je de badkamer.

Je zou een kleinigheidje kunnen meenemen dat typisch is voor jouw land of woonplaats. Hoe specifieker, hoe leuker – waarschijnlijk hebben ze al eerder stroopwafels of sleutelhangers met klompjes of manneke pis ontvangen.

Neem een boekje met foto’s van je huis, gezin, werkplek, hobby’s of woonplaats mee. Dit kan natuurlijk ook op de telefoon, maar idealiter laat je die in je tas. Zo kun je bij een kopje thee na de maaltijd laten zien wie je bent en waar je vandaan komt. Zo leer je niet alleen het Georgische en Armeense leven kennen, maar zij ook iets van het jouwe.

Leer in ieder geval enkele woorden in het Georgisch en Armeens uit je hoofd, in plaats van te vervallen in ‘hello’ (gamardzjoba / barev dzez), ‘enjoy your meal’ (gemriëlad miirthvit / anoesj) of ‘thank you’ (didi madloba / mersi).

Mee in het lokale ritme

Je hoeft niet mee te draaien in het huishouden, maar je zou wel contact kunnen maken door hier en daar te helpen. Bij het koken, tafeldekken of afruimen. Laat glazen en borden in ieder geval niet zomaar in de gootsteen staan.

Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de maaltijden en respecteer het levensritme van je gastgezin. Geef tijdig aan als je niet mee-eet of wanneer je verwacht laat thuis te zijn. Je kunt beter niet de avonden tot laat luidruchtig in de woonkamer doorbrengen, terwijl het gezin al slaapt.

Houd je (bad)kamer schoon en hergebruik je handdoek. Die worden niet altijd vervangen en je bed wordt niet opgemaakt - je slaapt immers niet in een hotel. Warm water is beperkt aanwezig, dus douche kort.

Soms is er WiFi, soms ook niet. Je zou in het kader van duurzaam reizen überhaupt kunnen nadenken over hoe vaak en hoe lang je tijdens je vakantie online gaat.

Omgaan met kinderen

Neem in ieder geval geen potloden, pennen of snoep mee naar Georgië en Armenië. Je verandert in de ogen van de kinderen van gast in een soort sinterklaas. Het werkt bedelen en zeuren in de hand.

Leuker is om écht contact te maken door samen een balletje te trappen in de tuin. Houd in de gaten dat er in Georgië en Armenië anders wordt omgegaan met jongens en meisjes dan thuis: een speelse tik of stoeipartij kan daar anders worden geïnterpreteerd - check dat met de ouders of je gids.

Wees terughoudend met het nemen van foto’s. Vraag in ieder geval om toestemming. Het loont sowieso om de camera eens weg te stoppen en met losse handen te genieten van wat je om je heen ziet. 

Aan tafel

Geef bij het boeken van je reis aan als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten of als je een speciaal dieet volgt. Dan kan de homestay er rekening mee houden.

Bepaalde producten zijn echter niet altijd aanwezig, zeker in de afgelegen gebieden. Neem dus bijvoorbeeld zelf glutenvrije producten mee.

Met vegetariërs is men niet altijd even vertrouwd. Een vegetarische soep kan gewoon gebaseerd zijn op een vleesbouillon. In dat geval pas je je aan je gastgezin aan – je bent namelijk niet in een restaurant.

Dankzij de maaltijden kom je in aanraking met nieuwe smaken. De ene keer is dat een groter succes dan de andere keer. Pas je in dat geval aan de lokale gewoontes aan. Na een paar weken pak je je oude vertrouwde leven weer op.

Afscheid

Snel nog even je tanden poetsen, opnieuw checken of je niets bent vergeten en dan je tas naar de auto brengen: het begin van een reisdag kan iets chaotisch hebben. Zorg ervoor dat je de kamer netjes achterlaat en reserveer een moment om rustig afscheid te nemen van je gastvrouw/heer.

Misschien wisselen jullie e-mailadressen uit en onstaat er een blijvend contact met je familie in Georgië en Armenië. De kans is groot dat het afscheid bij vertrek definitief is.

Kom in ieder geval je belofte na om foto's op te sturen - het zou jammer zijn als ze tevergeefs op je bericht wachten.

Het verblijf in een homestay is een hartverwarmende ervaring die jouw reis zeker iets extra's kan geven. Je veel over een andere  cultuur, en neemt misschien wel iets mee terug naar huis.