Bagage en kleding in Griekenland

Voor je eigen gemak raden we je aan licht te reizen en een rugzak of een weekendtas mee te nemen. Een goede richtlijn is: neem niet meer mee dan je zelf kunt dragen.

Hou het licht

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen die zich makkelijk laat combineren (laag over laag).  Het Griekse vasteland heeft een mediterraan klimaat, dus je zult vooral zomerse kleding willen inpakken. Houd er echter rekening mee dat het in de bergen van Noord-Griekenland en de Centrale-Peloponnesos ’s avonds aardig kan afkoelen, met name het voor- en naseizoen. 

Veel steden en bezienswaardigheden in Griekenland lenen zich bij uitstek om te voet te verkennen. Wees daarop voorbereid. Mocht je van plan zijn flinke wandeltochten in de natuur te gaan maken, dan mogen stevige wandelschoenen niet ontbreken in je bagage. 

We vragen je om in je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur. Als je een Griekse kerk of een klooster bezoekt, dien je je degelijk te kleden. Het wordt als onbeleefd beschouwd om met schouders en knieën onbedekt een kerk te bezoeken. Dit geldt voor zowel mannen als voor vrouwen. Bij de kloosters van Meteora moet je als vrouw een jurk of rok dragen (tot onder de knie maar liever tot de enkels). Geen paniek als je die bent vergeten, ze hebben wikkelrokken te leen bij de ingang van de kloosters.

Flexibele tas

Met een huurauto kun je zelf bepalen hoe je je bagage inpakt. Voor je eigen gemak raden we je aan licht te reizen en een rugzak of een weekendtas mee te nemen. Een grote, harde koffer is niet altijd even praktisch als je telkens weer verder reist. En huur je een compacte wagen dan past zo'n grote koffer niet in je kofferbak. Een goede richtlijn is: neem niet meer mee dan je zelf kunt dragen.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: dagrugzak, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, reisgids, pet, voldoende fotomateriaal en opladers, toiletartikelen, badslippers, zwem- en regenkleding, zonnebrand en -bril, antimuggenmiddel, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes. Vergeet je ID-kaart of paspoort, rijbewijs, creditcard en bankpasje niet.

Luchtvaartmaatschappijen hanteren steeds strengere regels voor ruimbagage en handbagage. Het is raadzaam om deze regels goed na te lezen alvorens op reis te gaan.