Geldzaken in Griekenland

In Griekenland betaal je met de euro. Neem je pinpas en creditcard mee en zorg voor wat contanten op zak, dan kom je nooit voor verrassingen te staan.

Betalen met de euro

In negentien landen binnen Europa kun je met de euro betalen. Griekenland is daar één van. Pinnen in het buitenland werkt in principe hetzelfde als in Nederland of België, dit geldt zeker voor landen die ook de euro hanteren. Wil je euro’s opnemen in eurolanden, dan rekent je eigen bank hier doorgaans geen extra kosten voor.

In de grotere plaatsen of meer toeristische bestemmingen kun je bijna altijd gewoon met je pinpas betalen. Ook zijn er in de meeste plaatsen geldautomaten (ATM’s). Maar houd er rekening mee dat het niet altijd en overal mogelijk is om contant geld op te nemen of met je bankpas te betalen.

Zeker in de wat meer afgelegen plaatsen kan een pinautomaat leeg of buiten bedrijf zijn. Zorg er dus altijd voor dat je voldoende contant geld achter de hand hebt. In de duurdere winkels en hotels en bij bijvoorbeeld autoverhuurbedrijven kun je met een creditcard (met Maestro-logo) betalen.

 

Creditcard en pinpas mee

Wij raden je dus sterk aan om zowel een creditcard als je pinpas mee te nemen. Voor het huren van de auto heb je in ieder geval een creditcard nodig. 

Doorgaans staat je bankpas op 'Europa'. Voor landen die niet binnen de E.U. vallen, maar wel in Europa liggen hoef je je bankpas niet op 'wereld' te zetten. Let erop dat sommige geldautomaten zich anders gedragen dan in Nederland of België. Soms krijg je eerst je geld en daarna pas je pinpas. Loop dus niet meteen weg als je je geld hebt ontvangen.

Hoe duur is Griekenland nou eigenlijk?

Griekenland heeft de reputatie een van de goedkoopste landen van de E.U. te zijn. Het prijspeil ligt inderdaad wat lager dan bij ons, maar het ligt vooral aan je eigen bestedingsgedrag hoe goedkoop (of duur) je reis uitvalt. Eetgelegenheden zijn er in verschillende prijsklassen en een heerlijk avondje tafelen hoeft niet meer te kosten dan ca. 15 euro per persoon. Bij lokale eettentjes ben je goedkoper uit dan bij exclusieve restaurants. 

Op toeristische hotspots betaal je altijd meer geld (voor vaak matige kwaliteit) dan op minder drukbezochte plekken. Zo kost een kopje koffie onderweg soms nog geen anderhalve euro, terwijl je er bij een volgende stop maar liefst twee tot drie keer zoveel voor afrekent. 

Reis je met een huurauto? Dan loont het de moeite om op reisdagen eens boodschappen te doen bij een supermarkt. Het assortiment is vergelijkbaar met wat er in Nederland te koop is. En vervolgens kun je en route op de mooiste plekken stoppen voor een picknick. Of je haalt voor een paar euro een heerlijk gevuld pitabroodje bij een broodjesbar en je hebt gegarandeerd een goedkope, smakelijke en vullende maaltijd.

De brandstofprijzen in Griekenland liggen iets onder die van Nederland. 

 

Fooien

In toeristische eetgelegenheden is het geven van een fooi gebruikelijk. Je kunt na het afrekenen een bedrag op tafel achterlaten, ga daarbij uit van 5 tot 10 procent.

Ook hotelpersoneel, gidsen, taxichauffeurs, kappers en bewaaksters van de garderobe (vaak gepensioneerden die wat bijverdienen) stellen een fooi erg op prijs.