Vakantie in het paradijs

Door: reisspecialist Katia

Als je tijdens je rondreis door Griekenland in de hoofdstad Athene op straat loopt, heb je het gevoel van het ene historische gebouw naar het andere te lopen. Reisspecialist Katia deelt graag haar reiservaringen uit Griekenland met jullie.

De Griekse keuken

Wat heb ik uitgekeken naar de heerlijke Griekse keuken! Van zodra we geland zijn in Athene en aangekomen in ons eerste verblijf, nestel ik me op een zonovergoten terras. Ik bestel een heerlijke Griekse salade waarvan de groenten vol smaken naar de zon die ze gekregen hebben. De verse feta ruikt naar de schapenstal en het glaasje Retsina neemt me zo mee naar de pijnbomen waarvan de oorspronkelijke harssmaak afkomstig is. De eigenaar van de taverne laat me proeven van heerlijk versgebakken pitabrood met tzatziki (Griekse yoghurt, knoflook, geraspte komkommer en olijfolie) en tarama (salade van viskuit), wat zijn ze hier toch gastvrij! Als afsluiter wordt steeds een ouzo gedronken (straffe anijsdrank) “om je maaltijd beter te kunnen verteren”, vertelt mijn charmante gastheer al lachend. 

Openluchtmuseum

Naast de overheerlijke culinaire specialiteiten, kan je hier niet ontkomen aan de rijke culturele geschiedenis. Het Oude Griekenland boeit me al sinds ik nog op de schoolbanken zat, met de talrijke Griekse mythen en sagen over de Onderwereld en de vele Goden, één van de oudste beschavingen en ik ben blij dat ik eindelijk kan kennismaken hiermee. Eigenlijk is Athene één openluchtmuseum met vele bezienswaardigheden.

Magnifiek uitzicht

De volgende ochtend is het al warm, ik doe mijn wandelschoenen aan en ik vertrek vroeg voor de beklimming van de beroemde Akropolis. Het uitzicht boven op de top is magnifiek, beneden zie ik allemaal witte huizen waar zich het dag tot dag leven afspeelt, terwijl om mij heen de eeuwenoude tempels rust uitstralen. Het voelt speciaal om hier te mogen zijn en ergens verwacht ik bijna dat Zeus achter een zuil tevoorschijn komt en mij terechtwijst met zijn bulderende stem.

Eilandhoppen

Het eilandhoppen vind ik een ideale manier om de typische Griekse sfeer op te snuiven. Vanop de ferry zie je de prachtige witte huisjes op Naxos verschijnen, het eiland met de mooiste zandstranden van de Griekse archipel.

Een pareltje aan de Ionische Zee

Ontbijten met een prachtig zicht op de witte huisjes met gekleurde daken in Parga, een pareltje aan de Ionische Zee, keuvelen door de gezellige steegjes, de prachtige zonsondergangen, mijn fototoestel doet overuren, gewoonweg adembenemend. 's Avonds geniet ik van een verrukkelijk visgerecht met verse inktvis aan de haven en ook hier is de ober gastvrij en verwent me met heerlijke Loukoumades, typisch smoutebollen met kaneel en honing en een bolletje ijs, daar gaat mijn dieet… 

Familiebestemming

Griekenland is dé familiebestemming bij uitstek. Het recept voor een perfecte Griekse ervaring met het hele gezin: leer meer over de geschiedenis van Griekenland en wissel dit af met lekker relaxen aan het strand. Geniet van het zeebriesje als je van eiland naar eiland vaart, maar vergeet ook zeker niet de overheerlijke Griekse keuken!

Doe nog meer inspiratie op

In de eerste editie van ons online magazine presenteren wij onze favoriete plekken in Europa en doe je inspiratie op over reizen naar o.a. Georgië, IJsland, Griekenland en Scandinavië.

Tip: klik op 'Fullscreen' om het magazine op groot formaat op je mobiele telefoon, tablet, laptop en PC te kunnen lezen.