Beste reistijd voor IJsland

Elk seizoen heeft zijn eigen charmes. Je kunt IJsland het hele jaar door bezoeken. Het klimaat van IJsland laat zich typeren als een koud zeeklimaat aan de kust en een toendraklimaat in het binnenland en het hoogland. 

Koud op IJsland? Dat valt best mee.

Door de noordelijke ligging in de Atlantische Oceaan denken veel mensen dat het in IJsland altijd ijskoud is. De naam IJsland wekt die indruk natuurlijk ook. Het zal je misschien verbazen dat er een relatief mild klimaat heerst. De zeestroom met de mooie naam ‘Irmingerstroom’ maakt het klimaat zachter dan je zou verwachten zo dicht bij de poolcirkel.

Het klimaat van IJsland laat zich typeren als een koud zeeklimaat aan de kust en een toendraklimaat in het binnenland en het hoogland. 
Het IJslandse klimaat is behoorlijk wisselvallig. Je kunt het hele jaar goed door IJsland reizen en elk seizoen heeft zijn eigen charmes. 

IJsland in de zomer

De zomermaanden juni, juli en augustus worden als beste reistijd voor IJsland beschouwd. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en alle natuurgebieden zijn bereikbaar mits je natuurlijk over het juiste vervoer beschikt.

In de zomer, van half mei t/m half augustus gaat de zon laat onder en komt weer vroeg op. Ideaal als je veel wilt doen want tot laat in de avond kun je nog van alles bij daglicht ondernemen. In het uiterste noorden van IJsland kun je rond 21 juni zelfs genieten van de middernachtzon. In het zuiden gaat de zon een paar uur onder maar het blijft wel licht 's nachts. Deze maanden zijn wel de meest drukbezochte maanden van het jaar. 

IJsland in het voor- en najaar

In het voor- en najaar zul je minder andere reizigers tegenkomen. En dat terwijl de temperatuur fris maar evengoed aangenaam kan zijn en ook de meeste natuurgebieden zijn toegankelijk. Sommige plekken zijn soms door sneeuw iets moeilijker begaanbaar. De ringweg is echter gewoon bereisbaar zodat je heel IJsland rond kunt. Je geniet van een normaal aantal uren daglicht en de prijzen van overnachtingen zijn behoorlijk lager.

Eind april komen de guitige en fotogenieke papegaaiduikers weer aan land om te broeden. Tot en met augustus heb je goede kans om ze te spotten bijvoorbeeld in Borgarfjörður Eystri, Dyrhólaey of op de Westmaneilanden. Walvissen en orka's spot je het hele jaar door in IJsland. De kans is echter een stuk groter wanneer je tussen mei en oktober op pad gaat.

IJsland in de winter

Het laagseizoen voor IJsland loopt van oktober t/m april. Dit is de beste periode voor het noorderlicht dat in de winter regelmatig wordt waargenomen. Er zijn verschillende apps beschikbaar die je vertellen wat de kans op noorderlicht vandaag is op de plek waar je op dat moment verblijft.

Vanaf eind oktober wordt het kouder. Houd rekening met grijs en nat weer. De temperatuur kan, vooral in het noorden, ook onder het vriespunt duiken. Er ligt sneeuw en ijs en dat zorgt ervoor dat een aantal natuurgebieden niet begaanbaar zijn. Maar er zijn genoeg andere activiteiten in de winter te doen: skiën, snowboarden, bevroren watervallen zien, paardrijden op bevroren meren, opwarmen in warmwaterbaden en ijsgrotten bezoeken.  De dagen zijn in de winter aanzienlijk korter dan bij ons. Tijdens de winterzonnewende (21 december) heeft Reykjavik maar 4 uur daglicht.

Beste reistijd Reykjavik:

Hieronder vind je overzichten van de gemiddelde maximumtemperatuur in Reykjavik per maand; het aantal mm neerslag per maand; en het aantal zonuren per dag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Klimaattabel Reykjavik:

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

1

1

37

Februari

2

2

28

Maart

3

3

31

April

5

4

23

Mei

9

6

20

Juni

11

5

17

Juli

13

6

19

Augustus

12

5

24

September

9

4

26

Oktober

6

2

36

November

2

1

25

December

1

0

27

Temperatuur = Gemiddelde maximum temperatuur in °C. 
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = in mm per maand

 

Beste reistijd Akureyri

Hieronder vind je overzichten van de gemiddelde maximumtemperatuur in Akureyri per maand; het aantal mm neerslag per maand; en het aantal zonuren per dag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Klimaattabel Akureyri:

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

-3

2

60

Februari

-3

3

54

Maart

-2

4

61

April

1

5

47

Mei

4

7

51

Juni

10

7

40

Juli

11

5

54

Augustus

10

7

60

September

7

5

70

Oktober

2

4

77

November

-1

2

87

December

-4

1

71

Temperatuur = Gemiddelde maximum temperatuur in °C. 
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = in mm per maand