Geldzaken in IJsland

In IJsland betaal je met de IJslandse kroon. Met een creditcard kun je overal terecht.

Kroon en creditcard

De munteenheid van IJsland is de IJslandse Kroon (ISK). Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com.

Het is niet nodig om voor je vertrek geld te wisselen. Je kunt bij aankomst in IJsland op de luchthaven eventueel contant geld wisselen of pinnen als je het prettig vindt om wat contanten op zak te hebben maar contant geld heb je eigenlijk niet nodig. 

Vrijwel alle transacties in IJsland worden met een creditcard gedaan, of het nu grote of kleine bedragen betreft. Met je pinpas kun je ook goed terecht en op steeds meer plaatsen kun je contactloos betalen met je mobiele telefoon. IJsland is hét land waar mensen het minst met contant geld betalen ter wereld. Pin dus zo min mogelijk. Zo heb je geen onnodige bankkosten en houd je op het einde van je reis geen onbruikbare contanten over.

Creditcard en pinpas mee

Wij raden je dus sterk aan om zowel een creditcard als je pinpas mee te nemen. Voor het huren van de auto heb je in ieder geval een creditcard nodig. 

Doorgaans staat je bankpas op 'Europa'. Voor landen die niet binnen de E.U. vallen, maar wel in Europa liggen hoef je je bankpas niet op 'wereld' te zetten. Let erop dat sommige geldautomaten zich anders gedragen dan in Nederland of België. Soms krijg je eerst je geld en daarna pas je pinpas. Loop dus niet meteen weg als je je geld hebt ontvangen.

Hoe duur is IJsland nou eigenlijk?

IJsland heeft de reputatie duur te zijn. Het prijspeil ligt inderdaad wat hoger dan bij ons maar je kunt het zo duur (of goedkoop) maken als je zelf wilt. Restaurants zijn er in verschillende prijsklassen en je kunt prima terecht voor een heerlijke maaltijd vanaf ca. € 20 euro, zeker in Reykjavik. Maar het kan ook veel exclusiever en duurder. Een kopje koffie onderweg kun je vanaf ca. € 3,50 al kopen maar wil je er een heerlijk stuk worteltaart bij, dan ben je zo een tientje extra kwijt (omgerekend in euro’s wel te verstaan). Lekker brood haal je bij de bakker en IJslandse skyr is heerlijk voor tussendoor of bij de lunch en kun je voordelig in de supermarkt kopen.

Drank is erg prijzig door de hoge accijnzen, zeker in een restaurant. Je betaalt al snel zo’n € 10 euro voor een biertje of een glas wijn. 

Koop geen water in flessen maar neem een eigen drinkfles(sen) mee die je gewoon vult in je hotel. Vrijwel nergens ter wereld heb je zo’n schoon drinkwater als in IJsland.

Brandstofprijzen zijn vergelijkbaar met die van Nederland en dus aan de hoge kant. 

Fooien zijn niet gebruikelijk op IJsland. IJslanders verwachten geen fooi, maar je gids of chauffeur zal het wel waarderen.

Natuurgebieden bezoek je gratis

De natuurgebieden op IJsland kun je gratis bezoeken. Dat scheelt enorm in je portemonnee. Je betaalt zelfs niets voor de meest bezochte attracties Geysir, Gullfoss en Þingvellir National Park. Alleen bij de Kerið krater betaal je een bescheiden bijdrage van omgerekend iets van twee euro als tegemoetkoming voor het behoud van het landschap rondom de krater.

Waar je wel kosten voor hebt zijn de entreegelden voor thermale baden waarbij de Blue Lagoon de kroon spant qua entreegelden, vanaf € 35,- per persoon. Ook zijn er legio excursiemogelijkheden die je kunt ondernemen om IJsland op een andere manier te leren kennen. Kosten variëren van een paar tientjes voor een boottocht op het gletsjermeer Jökulsárlón tot ca. € 300,- euro per persoon (!) om 40 minuten diep onder de grond in een magmakamer van een vulkaan rond te mogen kijken.

In de zomerperiode zijn de prijzen vaak hoger dan in de rest van het jaar. Je benodigde budget zal daarom afhangen van wat je allemaal wilt gaan ondernemen op IJsland en wanneer.