Geldzaken in India

In India betaal je met de Indiase roepie. Je kunt in alle grote steden in India vrij gemakkelijk geld pinnen. Geld wisselen kan bij de bank maar vaak ook in je hotel.

De nationale munteenheid van India

De munteenheid van India is de rupee of roepie (INR). Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com.

Probeer altijd voldoende klein geld op zak te hebben. Het wisselen van grote briefjes kan moeilijkheden opleveren. Biljetten die flink verfomfaaid of gescheurd zijn, raak je moeilijk kwijt.  

Je kunt in alle grote steden in India vrij gemakkelijk geld pinnen. Daarnaast is het handig om als reserve wat contante eurobiljetten achter de hand te houden. Geld wisselen kan bij een bank of het hotel waar je verblijft. Het laatste gaat een stuk sneller en de koersen verschillen onderling nauwelijks.

Creditcards worden alleen in alle duurdere hotels, restaurants en winkels geaccepteerd. Als je bij het verlaten van India je overgebleven rupees terug wilt wisselen in euro’s heb je een wisselbewijs nodig, bewaar je bonnetjes dus goed.

De meeste banken zijn geopend van maandag tot en met vrijdag van 10.00 tot 14.00 uur en zaterdag van 10.00 tot 12.00 uur. De banken op de internationale vliegvelden zijn dag en nacht geopend.  

Biljetten van 500 en 1000 INR ongeldig verklaard

In november 2016 zijn alle bankbiljetten van 500 en 1000 INR geheel onverwacht ongeldig verklaard. De biljetten kunnen niet meer als betaalmiddel worden gebruikt  Volgens de Indiase regering was deze omstreden maatregel nodig om de corruptie en belastingontduiking aan te pakken. Er zijn nieuwe bankbiljetten van 500 en 2000 INR in omloop gebracht.

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.