Reisverslag Lana - rondje Noord-India

Rajasthan laat je van de ene verbazing in de andere vallen. Combineer het met een bezoek aan de Taj Mahal en de heilige stad Varanasi en je hebt de ingrediënten voor een onvergetelijke reis.

Reisverslag van Lana: Rondje Noord-India

Voor mijn werk als Productmanager is het belangrijk om te weten wat er allemaal aangeboden wordt in de bestemmingen die wij bij YourWay2GO aanbieden. Een van de bestemmingen die ik nog niet kende is India. De keuze voor mijn jaarlijkse studiereis was dan ook snel gemaakt. Omdat India veel te groot is om in twee weken te zien, heb ik ervoor gekozen een 'rondje Rajasthan' te doen.
Mijn reis begon, zoals alle reizen door Noord India in Delhi. Vervolgens ben ik in rap tempo van Udaipur, via de blauwe stad Jodhpur naar Jaipur gereisd. Daarna bezocht ik de Taj Mahal in Agra, de heilige rivier de Ganges in Varanasi en sloot ik af in plattelandsdorpjes Khajuraho en Orchha.

Benieuwd naar mijn ervaringen en hoogtepunten? Lees dan verder. Onze reis  Koningsteden en Rajasthan komt aardig in de buurt van de route die ik afgelegd heb.

Forten en paleizen in Udaipur, Jodhpur en Jaipur

Nadat ik in Delhi een hotelbeurs bezocht heb, sluit ik mij aan bij een internationaal reisgezelschap van reisagenten om in sneltreinvaart de highlights van Rajasthan te bezoeken. Een propellervliegtuigje brengt ons in nog geen uurtje vliegen naar het schilderachtige Udaipur.
Udaipur is bekend vanwege haar decor voor de James Bond-film Octopussy en natuurlijk vanwege het prachtige, hagelwitte Lake Palace. En raadt eens… In dit voormalige zomerpaleis van de Maharadja is een kamer voor mij gereserveerd! De enige manier om bij het hotel te komen is per bootje. Bij aankomst worden er rozenblaadjes gestrooid en word ik verwelkomd met een heerlijk welkomstdrankje. Wat een goede start van een mooie reis!

En alsof dat nog niet genoeg is, is onze volgende overnachting geregeld in het Umaid Bhawan in de blauwe stad, Jodhpur. Bij aankomst in dit hotel c.q. paleis viel mijn mond letterlijk open van verbazing. Wat kunnen die Indiërs prachtige bouwwerken maken. De lobby lijkt meer op een museum dan op een hotel.

Alle luxe wordt afgesloten in Jaipur, waar ik slaap in het Rambagh Palace. Een prachtig hotel dat de sfeer van een koloniaal fort uitstraalt.
Wil jij je ook zo laten verwennen, vraag dan even naar de mogelijkheden.

Eindelijk! Oog in oog met de Taj Mahal

Als klein meisje zag ik ooit eens een foto van de stralend witte Taj Mahal. In reisprogramma’s over India wordt de Taj natuurlijk ook bezocht en nu was de dag aangebroken dat ik zelf op de foto zou gaan met een van de zeven (nieuwe) wereldwonderen.

Je zou misschien wel kunnen stellen dat ik een beetje zenuwachtig was om de Taj Mahal te gaan bekijken. Ik had er al zo lang naar uitgekeken om hier ooit eens te staan. Het witte marmer, de symmetrie van het complex en de prachtige ligging van de Taj maken het wat mij betreft tot een echt hoogtepunt van mijn India-reis.

Drukte in Varanasi

Ik heb inmiddels het internationale gezelschap verlaten en reis alleen door met de nachttrein van Agra naar Varanasi. Een leuke ervaring; tussen de Indiërs in een drukke trein die ’s nachts een dikke 500 km aflegt. Alles was gelukkig perfect geregeld door onze lokale vertegenwoordiger. Ik word naar mijn bedje begeleid en bij het uitstappen van de trein stond op het perron de gids al op mij te wachten.

Omdat ik ’s middags pas afgesproken heb met de gids ben ik van plan om te gaan lunchen bij de rivier de Ganges. Ik fris me op en houd een tuk tuk aan. Hij brengt me voor 100 roepies zo dicht mogelijk bij de rivier als hij kan. Door de nauwe straatjes rondom de ghats (de trappen aan de oevers van de Ganges) is het onmogelijk om met enig vervoersmiddel dicht bij de rivier te komen. Ik besluit om nog een stukje te lopen en ontwijk heilige koeien, slapende straathonden en starende Indiërs die het allemaal reuze interessant lijken te vinden om mij voorbij te zien lopen.

’s Avonds maak ik een boottocht over de Ganges naar de Manikarnika Ghat waar op dat moment enkele lijkverbrandingen plaatsvinden. Varanasi is voor Hindoes een bedevaartsoord en sterven in deze stad is voor hen een ‘direct ticket naar de hemel’. Omdat ze binnen 24 uur na overlijden gecremeerd dienen te worden is het hier op de verbrandingsplaats een drukte van jewelste dat dag en nacht doorgaat. En wederom ben ik overdonderd. Ik vond het een indrukwekkende ervaring om dit van dichtbij mee te kunnen maken.

Erotische tempels en eeuwenoude muurschilderingen

Mijn India-reis sluit ik rustig af in de plattelandsdorpen Khajuraho en Orchha. De eerste is bekend vanwege haar bijzonder goed bewaard gebleven erotische Kamasutra tempels van zo’n 1000 jaar oud. Onder leiding van een gids wordt ik rondgeleid over het complex en word ik gewezen op knap uitgewerkte sculpturen van goden en godinnen, mythische dieren en andere figuren uit het Hindoeïsme. Sommigen zijn afgebeeld in lenige Kamasutra houdingen, anderen beelden meer mysterieuze poses uit.
Via een prachtige rit reis ik naar het landelijke Orchha, waar ik 500 jaar oude muurschilderingen ga bekijken. Verlaten liggen de oude paleizen aan de bijna uitgedroogde Betwa rivier, waardoor ik het gevoel krijg hier als enige te zijn. Er is tijd genoeg om zelf door de smalle gangetjes van het paleis te dwalen. Wanneer ik omhoog kijk, sta ik versteld van de prachtig bewaard gebleven schilderingen over uiteenlopende onderwerpen. Mythische afbeeldingen, maar ook dagelijkse bezigheden uit die tijd zijn afgebeeld. Zo is bijvoorbeeld te zien hoe olifanten opgetuigd zijn tijdens jachtrituelen.

Bijzonder is dat zowel Islamitische afbeeldingen als Hindoeïstische en Boeddhistische tekeningen gevonden zijn. Al deze religies leefden honderden jaren vreedzaam naast elkaar.

Orchha is een heerlijk ontspannen afsluiting van een drukke en hectische reis waar ik erg van genoten heb.