Feestdagen in Indonesiƫ

Door zijn etnische diversiteit kent Indonesië veel nationale en religieuze feestdagen. Zowel islamitische, boeddhistische, hindoeïstische als christelijke.

Er is altijd wel iets te beleven

Door zijn etnische diversiteit kent Indonesië veel nationale en religieuze feestdagen. Zowel islamitische, boeddhistische, hindoeïstische als christelijke.

Belangrijke nationale feestdagen zijn:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Chinees nieuwjaar (25 januari 2020)
  • Kartini-dag, een soort Moederdag (21 april)
  • Hari Pancasila (1 juni)
  • Onafhankelijkheidsdag (17 augustus)
  • Kerst (25 december)

Hari Pancasila herinnert aan de vijf basisprincipes van de Pancasila:

  • Het geloof in één god
  • Eenheid van Indonesië
  • Beschaafde medemenselijkheid
  • Democratie
  • Sociale gelijkheid voor alle Indonesiërs

De meeste Chinese, boeddhistische en hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.

Hari Raya Waisak (6 mei 2023) herdenkt de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha en wordt gevierd in de omgeving van Yogyakarta en de Borobodur. Boeddhistische monniken bezoeken de tempel en het is er dan erg druk. Het kan moeilijk zijn om rondom de Borobudur hotelkamers te vinden. Hetzelfde geldt voor de Bromo vulkaan.

Op 22 maart 2023 wordt op Bali Hari Raya Nyepi gevierd. Dit is een dag van stilte. Je kunt deze dag na 5.00 uur in de ochtend vierentwintig uur lang je hotel niet verlaten. Iedereen blijft binnen en er mag geen licht branden. Het is die avond vanaf 19.00 dan ook aardedonker. Controleer vooraf of je hotel die dag maaltijden serveert. Er is geen vliegverkeer. Ook kun je tijdens Hari Nyepi niet naar de Bromo vulkaan. Op deze dag wordt ook Hindoeïstisch nieuwjaar gevierd. De dag voor Hari Raya Nyepi trekken er optochten met grote poppen door de straten. Een unieke belevenis.

Tijdens Idul Fitri wordt het einde van de Ramadan gevierd en veel Indonesiërs zijn rond die tijd vrij. Met name op Java leidt dat tot enorme verkeersdrukte. Ook kan het zijn dat bepaalde bezienswaardigheden gesloten zijn. Op andere eilanden heb je hier veel minder last van zodat er altijd wel een alternatieve route valt te bedenken. Toch kun je er ook elders hinder van ondervinden. Gidsen en kapiteins zijn schaars in die periode wat bijvoorbeeld een beklimming van de Rinjani vulkaan of een bezoek aan Komodo Nationaal Park bemoeilijkt.

Islamitische feestdagen

Maankalender

De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan

De vastenmaand Ramadan (2 april t/m 2 mei 2022, 23 maart t/m 21 april 2023, 11 maart t/m 9 april 2024) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo'n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest

Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (2 t/m 4 mei 2022, 21 t/m 23 april 2023, 10 t/m 12 april 2024), luidt het einde van de Ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint de bedevaart naar Mekka.

Offerfeest

Het offerfeest, Eid al-Adha (9 t/m 11 juli 2022, 28 juni t/m 1 juli 2023, 16 t/m dinsdag 18 juni 2024), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Andere belangrijke dagen

Ras as-Sana: islamitische nieuwjaarsdag (30 juli 2022, 19 juli 2023, 7 juli 2024)

Ashura: martelaarschap van Husayn ibn Ali (8 augustus 2022, 28 juli 2023, 16 juli 2024)

Moulid an-Nabi: de verjaardag van de Profeet Mohammed (8 oktober 2022, 27 september 2023, 15 september 2024).