Feestdagen in Indonesiƫ

Door zijn etnische diversiteit kent Indonesië veel nationale en religieuze feestdagen. Zowel islamitische, boeddhistische, hindoeïstische als christelijke.

Er is altijd wel iets te beleven

Door zijn etnische diversiteit kent Indonesië veel nationale en religieuze feestdagen. Zowel islamitische, boeddhistische, hindoeïstische als christelijke.

Belangrijke nationale feestdagen zijn:

  • Nieuwjaarsdag (1 januari)
  • Chinees nieuwjaar (16 februari 2018)
  • Kartini-dag, een soort Moederdag (21 april)
  • Onafhankelijkheidsdag (17 augustus)
  • Hari Pancasila (1 juni 2018)

Hari Pancasila herinnert aan de vijf basisprincipes van de Pancasila:

  • Het geloof in één god
  • Eenheid van Indonesië
  • Beschaafde medemenselijkheid
  • Democratie
  • Sociale gelijkheid voor alle Indonesiërs

De meeste Chinese, boeddhistische en hindoeïstische en islamitische feestdagen zijn gebaseerd op een maanjaar en vallen volgens onze kalender ieder jaar op een andere datum.

Hari Raya Waisak (29 mei 2018), herdenkt de geboorte, verlichting en de dood van de Boeddha en wordt gevierd in de omgeving van Yogyakarta en de Borobodur. Boeddhistische monniken bezoeken de tempel en het is er dan erg druk. Het kan moeilijk zijn om rondom de Borobudur hotelkamers te vinden.

Op 17 maart 2018 wordt op Bali Hari Raya Nyepi gevierd. Dit is een dag van stilte. Je kunt deze dag na 5.00 uur in de ochtend vierentwintig uur lang je hotel niet verlaten. Iedereen blijft binnen en er mag geen licht branden. Het is die avond vanaf 19.00 dan ook aardedonker. Controleer vooraf of je hotel die dag maaltijden serveert. Er is geen vliegverkeer.

Op deze dag wordt ook Hindoeistisch nieuwjaar gevierd.

De dag voor Hari Raya Nyepi trekken er optochten met grote poppen door de straten. Een unieke belevenis.

Islamitische feestdagen

Maankalender

De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan

De Ramadan (16 mei t/m 14 juni 2018, 5 mei t/m 4 juni 2019) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo'n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest

Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (15 t/m 17 juni 2018, 4 t/m 6 juni 2019), luidt het einde van de ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint het bedevaartsseizoen naar Mekka.

Offerfeest

Het offerfeest, Eid al-Adha (1 t/m 3 september 2017, 21 t/m 23 augustus 2018, 11 t/m 13 augustus 2019), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Andere belangrijke dagen

Ras as-Sana: islamitische nieuwjaarsdag (22 september 2017, 12 september 2018, 1 september 2019)
Moulid an-Nabi: de verjaardag van de Profeet Mohammed (1 december 2017, 21 november 2018, 10 november 2019).