Reisdocumenten voor Iran

Reizigers die Iran willen bezoeken moeten beschikken over een internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Iran. Voor Iran heb je een visum nodig. Dit visum dien je voor je vertrek uit Nederland te regelen.

Paspoort

Reizigers die Iran willen bezoeken moeten beschikken over een internationaal paspoort dat nog minimaal zes maanden geldig is na vertrek uit Iran. In je paspoort mag geen stempel van Israël staan of enige indicatie dat je daar geweest bent.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort (en eventueel kopie van je visum) op reis naar Iran mee te nemen. Mocht je je paspoort onverhoopt verliezen, dan heb je in ieder geval nog een kopie.

Je kunt ook een scan van je paspoort in een e-mail naar jezelf sturen. Je kunt dan ter plekke een kopie uitprinten in een internetcafé. Ook een paar pasfoto's kunnen altijd van pas komen.

E-visum of een uitnodiging

Voor Iran heb je een visum nodig. Dit visum dien je voor je vertrek uit Nederland te regelen.

Dit doe je door toestemming te vragen via de website van het ministerie van buitenlandse zaken van Iran. Zij zullen een document sturen, waarmee je jouw visum persoonlijk afhaalt van de Ambassade van Iran in Den Haag of bij aankomst. Bemiddeling via ons Visumloket is in dit geval niet mogelijk.

Wil je het visum regelen op de 'ouderwetse' manier, door middel van een uitnodiging uit Iran, dan houdt dit sinds mei 2017 in dat je de hele reis vergezeld zal worden door een nationale gids. In dat geval kun je wel gebruik maken van bemiddeling door ons Visumloket.

Op de website van Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en formulieren. Tevens vind je hier informatie waar je de formulieren en je paspoort naartoe kunt sturen of kunt afgeven. Dien je aanvraag 4 tot 6 weken voor vertrek van je reis in bij Visumloket. De visumkosten zijn inclusief bemiddelingskosten en kosten voor het aangetekend retour sturen van de reisdocumenten.