Beste reistijd voor Japan

Japan is meer dan 3000 kilometer lang en heeft dus vele verschillende klimaten. Eind maart ontwaakt het land uit haar winterslaap als de pruimen- en kersenbomen gaan bloeien. De beste reistijd voor Japan is de lente en de herfst, met aangename temperaturen en de meeste zonuren.

Klimaat

Japan is meer dan 3000 kilometer lang en heeft veel verschillende klimaattypes. Aangezien het op een lagere breedtegraad ligt dan Nederland, is het over het algemeen warmer dan in ons land. Het noordelijk eiland Hokkaido wordt sterk beïnvloed door een stroming vanuit Siberië, waardoor het hier in de winter erg koud kan worden. Okinawa in het uiterste zuiden heeft een tropisch klimaat.

Japan kent net als Europa vier duidelijk te onderscheiden seizoenen. Rond eind maart begint de sakura (kersenbloesems) te bloeien en verkeert het land in extase, ook door de oplopende temperaturen. In de zomermaanden is het drukkend warm door de hoge luchtvochtigheid en valt veel neerslag. Vanaf september beginnen de temperaturen langzaam te dalen. Tot in november is het op de meeste plaatsen nog aangenaam warm, met rond die tijd het tweede hoogtepunt van het jaar: de herfstkleuren.

De beste periode om Japan te bezoeken is dus in het voorjaar (maart, april en mei) en het najaar (oktober en november).