Feestdagen in Japan

Japan is overwegend shintoïstisch en boeddhistisch en de meeste festiviteiten staan dan ook in het teken van deze twee religies.

Festiviteiten en feestdagen

Japan is overwegend shintoïstisch en boeddhistisch en de meeste festiviteiten staan dan ook in het teken van deze twee religies.

 

  • Het belangrijkste feest is het Nieuwjaar, o-Shogatsu. Van 1 tot 3 januari zijn alle winkels en bedrijven gesloten.
  • In maart viert men Hanami Matsuri (Kersenbloesemfeest) waarmee de komst van de lente wordt gevierd. De Japanners trekken er massaal op uit om te picknicken.
  • Op 23 september wordt Shubun No Hi “gevierd”. Dan komen volgens de traditie de geesten van dierbare overledenen naar huis. Huizen en grafstenen worden schoongemaakt en speciaal voedsel wordt achtergelaten als offer aan de geesten. Er vinden grote feesten plaats met speciale dansen en vuurwerk.

 

In de zomer houdt ieder zichzelf respecterende stad of dorp wel een natsu matsuri (zomerfestival). In Kyoto is het Gion Matsuri één van de grootste festivals van Japan. Het festival duurt de hele maand juli. Hoogtepunt is de parade Yamahoko-junko op 17 juli waarbij een dertigtal praalwagens in een kilometerslange stoet door de stad wordt getrokken.

 

Ook tijdens het Nebuta festival in Aomori trekt een stoet van praalwagens door de stad. Het feest vindt begin augustus plaats en duurt één week. Rond dezelfde tijd vindt in Tokushima het Awa Odori-festival plaats. Vier nachten lang vullen de straten van dit anders zo rustige provinciestadje aan de westkust van het eiland Shikoku zich met kleurrijk uitgedoste dansgroepen.

 

In het najaar vinden o.a. in Nagasaki en Karatsu kunchi’s plaats, optochten waarbij lokale groepen met schrijnen door de stad paraderen en dansers spectaculaire dansen ten uitvoer brengen.

YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.