Feestdagen in Japan

Japan is overwegend shintoïstisch en boeddhistisch en de meeste festiviteiten staan dan ook in het teken van deze twee religies.

Nationale feestdagen

Japan heeft veel verschillende feestdagen in het jaar. Het belangrijkste feest in Japan is het Nieuwjaar, o-Shogatsu. Alle winkels en bedrijven zijn van 1 tot 3 januari gesloten. Het is een echt familiefeest. Enkele andere voorbeelden van feestdagen in Japan zijn:

  • Hamani Matsuri wordt in maart gevierd en hiermee wordt de komst van de lente gevierd. Dit feest wordt ook wel het Kersenbloesemfeest genoemd. Japanners trekken er massaal op uit om te picknicken.
  • De week van 28 april tot 6 mei 2018 wordt de Golden Week genoemd waarin diverse feestdagen vallen zoals Constitution Day, Greenery Day en Childrens Day. Deze week is voor veel Japanners de enige week vakantie in het jaar en ze trekken er dan ook massaal op uit. Ook de Obon, een boeddhistisch feest (11-19 augustus) waarbij men de voorvaderen herdenkt, is een drukke periode.
  • Shubun No Hi (23 september) is ook een bijzonder feest. Dan komen, volgens de traditie, de geesten van dierbare overledenen naar huis. Huizen en grafstenen worden schoongemaakt en speciaal voedsel wordt achtergelaten als offer aan de geesten. Er vinden grote feesten plaats met speciale dansen en vuurwerk.

Festivals

In de zomer organiseert ieder zichzelf respecterende stad of dorp een natsu matsuri (zomerfestival). Het Gion Matsuri in Kyoto is één van de grootste festivals van Japan en wordt gevierd gedurende de hele maand juli. Hoogtepunt is de parade Yamaboko Junko waarbij een dertigtal praalwagens in een kilometerslange stoet door de stad wordt getrokken.

Ook tijdens het Nebuta festival in Aomori trekt een stoet van praalwagens door de stad. Het feest vindt begin augustus plaats en duurt een week. Rond dezelfde tijd vindt in Tokushima het Awa Odori-festival plaats. Vier nachten lang vullen de straten van dit anders zo rustige provinciestadje aan de westkust van het eiland Shikoku zich met kleurrijk uitgedoste dansgroepen.

In het najaar vinden o.a. in Nagasaki en Karatsu kunchi’s plaats, optochten waarbij lokale groepen met schrijnen door de stad paraderen en dansers spectaculaire dansen ten uitvoer brengen. In Hokkaido vinden in de winter de wereldberoemde ijsfestivals plaats, waarvan die van Sapporo de meest bekende is.