Praktische informatie voor Japan

Hieronder vindt je alle praktische informatie voor Japan op een rijtje. Van handige apps voor onderweg tot info over kraanwater.

Tips voor tijdens je reis

In Japan is, en gaat alles verfijnd. Beleefdheid, zorg en eerlijkheid staan zeer hoog aangeschreven en wordt openbaar gecultiveerd. Let op het volgende:

  • Het is niet gebruikelijk in Japan om fooi te geven. Het kan zelfs eerder beledigend zijn.
  • Het is ook erg onbeleefd om je wisselgeld na te tellen. De Japanse cultuur is trots op haar eerlijkheid.
  • Nooit je neus snuiten in het openbaar, laat staan aan tafel.
  • Let verder goed op waar je schoenen moet uit doen.
  • Groeten doe je door vanuit je middel met je armen aan je zij te buigen.
  • Let op dat eten en drinken in het openbaar vervoer niet erg gebruikelijk en vaak verboden is en afval wordt niet achtergelaten (Neem een vuilzakje mee in je handbagage).
  • Wees ook heel stipt en correct met verkeersregels. Steek daarom altijd over via het zebrapad en loop niet door rood.

Contact en communicatie

Japan staat bekend om het feit dat er slecht of weinig Engels wordt gesproken. Door de jaren heen is dit enorm verbeterd. De meeste Japanners spreken liever geen Engels, omdat ze het niet foutloos kunnen, en Japanners doen dingen graag foutloos. Zeker jongeren en mensen in de steden spreken wel Engels. 

We spreken liever niet van een cultuur- of taalbarrière als het om Japan gaat, omdat deze andere cultuur juist zo interessant is en veel mensen de reden om naar Japan af te reizen. Ga op onderzoek uit en laat je niet beperken doordat je mensen niet begrijpt, of dit nu door taal of cultuur komt. Enkele tips: stel mensen op hun gemak, maak een grapje, spreek traag en duidelijk. Soms helpt het ook om in steekwoorden op te schrijven wat je duidelijk wilt maken.

Kleding wassen

Als je in Japan je kleding wilt wassen, dan kan dat soms in je hotel maar de prijs kan aardig oplopen. Om geld te besparen kun je zelf gebruik maken van wasmachines en drogers. Soms staan ze in een aparte ruimte in het hotel of vind je ze op straat. Vraag anders even aan je hotel waar de dichtstbijzijnde zit.

 

Internet

Japan liep altijd wat achter met WiFi verbindingen, maar inmiddels niet meer. Op ontzettend veel plekken is er gratis WiFi. Denk aan de restaurants, hotels, trein- en metrostations. Soms ook weleens in de trein of in de steden op straat.

Het is ook mogelijk om een pocket-WiFi te huren. De prijs is afhankelijk van het aantal dagen dat je het huurt en hoe snel het internet is. Maar gemiddeld kost het zo’n gemiddeld €5,- per dag. Vaak kun je op 1 pocket WiFi meerdere apparaten op aansluiten. Vraag ons naar de mogelijkheden indien je het van tevoren wilt regelen. Het kan eveneens op de luchthaven waar je aankomt in Japan.

Op veel hotelkamers is er een LAN-kabel aanwezig, die je in je laptop kunt stoppen om internetverbinding te krijgen.