Praktische informatie voor Japan

Hieronder vindt je alle praktische informatie voor Japan op een rijtje. Van handige apps voor onderweg tot info over kraanwater.

Handige apps voor onderweg

Boek je je reis met Japan2GO dan reis je per snelle trein, de shinkansen. Handig aan het reizen per trein is dat je zelf kunt bepalen hoe laat je de trein wilt nemen (op de meeste trajecten rijden er meerdere treinen per dag).

De nummer 1 website om vertrektijden van de treinen op te zoeken is die van Hyperdia. Voor onderweg is er ook een app (Andriod) / (Apple) die je kunt downloaden (helaas niet offline mogelijk).

Meer informatie over reizen per openbaar vervoer, vind je hier.

Om offline je weg te vinden in Japan zijn er meerdere handige apps te vinden die je offline kunt gebruiken. Enkele voorbeelden zijn:
Galileo
- Google Maps, offline kaarten (Andriod / Apple)

Geen internetcafés

Omdat vrijwel iedere Japanner een mobiele telefoon met internet heeft, zijn er bijna geen internetcafés te vinden in het land, zoals wel het geval is in andere Aziatische landen. Veel westerse hotels en ryokans bieden (gratis) wifi aan. Mocht je buiten je hotel toch wifi willen gebruiken, dan kan dat in bijvoorbeeld de meeste Starbucks of Mac Donalds. Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken, kun je ook een 'pocket router' huren. Deze router verbind je d.m.v. bluetooth aan je eigen mobiele telefoon waardoor je 24/7 ongelimiteerd wifi hebt.

 

Japan heeft een eigen netwerk, waardoor ze een GSM netwerk zoals wij dat hebben, niet kennen. Oudere Nederlandse telefoons werken daardoor niet, ook niet met een Japanse simkaart. Wil je vanuit Japan internationaal bellen, dan raden wij je aan om bij aankomst op de luchthaven een Japanse mobiele telefoon te huren. Het gebruiken van de telefoon is echter niet goedkoop maar je bent wel zeker van bereik. Je kunt ook van te voren een mobiele telefoon reserveren.

OV-chipkaart en kraanwater 

Bij aankomst in Tokyo kan je voor het openbaar vervoer (metro, stadsbussen) een soort ov-chipkaart kopen, de zogeheten Pasmo kaart. Ze zijn te koop in de vele automatische ticketmachine's op het trein- en metrostation. Je kunt deze kaart steeds opladen met het gewenste bedrag en gebruiken voor het openbaar vervoer. Je kunt de pas ook gebruiken voor betalingen in de supermarktjes (7elevens).

Aan het einde van je reis kun je deze ov-chipkaart weer inleveren bij het ticket office en krijg je de borg en het geld dat er nog opstaat terug in contant geld. De pas is overigens alleen geldig in de regio Tokyo en Kyoto. Fukuoka en andere plaatsen ten westen van Kyoto hebben hun eigen, soortgelijke passen.

 

In Nederland en België zijn wij het gewend om het water dat uit de kraan komt rechtstreeks te drinken. In veel landen is dat niet het geval maar in Japan is het volstrekt veilig om het water direct uit de kraan te drinken. Japan heeft namelijk een van de strengste kwaliteitsstandaarden ter wereld. Omdat het water uit regenreservoirs komt en daarna gefilterd wordt kan het echter wel zijn dat het water niet zo lekker smaakt. Veel Japanners en toeristen kopen daarom toch flessen water in de supermarkt.

Badderen in een onsen

Zowel in ryokans, als in de betere westerse hotels zijn traditionele onsens aanwezig, een gezamenlijke gelegenheid om te badderen. Het lijkt in de meeste gevallen op een luxe wellness spa met verschillende baden. Soms in de open lucht, maar ook vaak binnen in het hotel. Er zijn nog een aantal 'natuurlijke onsen' te vinden in Japan, bijvoorbeeld in Beppu. In Japan is het baden in de onsen een sociale aangelegenheid. Niet alleen vrienden maar ook hele families, opa, oma, kinderen én kleinkinderen (mannen en vrouwen gescheiden), poedelen samen in de warmwaterbaden.

 

Deze traditie is ontstaan doordat men een geneeskrachtige werking toeschreef aan het warme water in de baden rondom de vele vulkanen in Japan. In het warme water zitten mineralen die goed zouden zijn voor de huid. Het water in de onsen is warmer dan 25 graden en voordat je het water betreedt dien je je volgens de traditionele gebruiken te wassen. Voordat je het bad betreedt, ga je in de wasruimte op een krukje voor een spiegel zitten. Je zeept jezelf van top tot teen in en spoelt jezelf daarna grondig af. Speciaal voor westerse badderaars is er in veel westerse hotels ook een privé douche aanwezig. In het mandje waar je je kleding achterlaat (de yukata, een soort badjas, die je in je hotelkamer aangetrokken hebt) ligt een klein handdoekje. Dit handdoekje wordt vaak gebruikt om de edele delen te bedekken wanneer je van de doucheruimte naar het warme bad loopt. Het handdoekje gaat mee het bad in en om deze droog te houden, is het gebruikelijk om ze op het hoofd te leggen.

 

Tatoeages

Tatoeages worden in Japan geassocieerd met de Japanse maffia, de Yakuza. Als herkenningsteken gebruiken leden van de Yakuza sinds honderden jaren grote tatoeages om zich te onderscheiden. In het westen is het hebben van een tatoeage (groot of klein) algemeen geaccepteerd, maar in de Japanse traditie ligt dit erg gevoelig. In veel onsen is het daarom niet toegestaan om het bad te betreden wanneer de tatoeage zichtbaar is.

YourWay2GO en derden gebruiken cookies (en andere technieken) om de website te analyseren, deze gebruiksvriendelijker te maken, social media aan te kunnen bieden en u op en buiten de website relevante aanbiedingen te tonen. Door gebruik te maken van de site, stemt u hiermee in. Meer lezen.