Feestdagen in Jordanië

Jordanië kent tal van nationale en religieuze (islamitische en christelijke) feestdagen. Kerstmis en Pasen zijn in Jordanië officiële feestdagen.

Nationale en religieuze feestdagen

Jordanië kent tal van nationale en religieuze (islamitische en christelijke) feestdagen. Kerstmis en Pasen zijn in Jordanië officiële feestdagen.

Nationale feestdagen

  • Dag van de Boom (15 januari)
  • Verjaardag van koning Abdullah (30 januari)
  • Dag van de Arabische Liga (22 maart)
  • Dag van de Arbeid (1 mei)
  • Onafhankelijkheidsdag (25 mei)
  • Viering van de Grote Arabische Opstand (10 juni)
  • De dag dat koning Hoessein de troon besteeg (11 augustus)
  • De verjaardag van oud-koning Hoessein (14 november)

Islamitische feestdagen

Maankalender

De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan

De Ramadan (5 mei t/m 4 juni 2019, 24 april t/m 23 mei 2020) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo'n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest

Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (4 t/m 6 juni 2019, 23 t/m 25 mei 2020), luidt het einde van de Ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint de bedevaart naar Mekka.

Offerfeest

Het offerfeest, Eid al-Adha (11 t/m 13 augustus 2019, 30 juli t/m 1 augustus 2020), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Andere belangrijke dagen

Ras as-Sana: islamitische nieuwjaarsdag (11 september 2018, 1 september 2019, 20 augustus 2020)
Moulid an-Nabi: de verjaardag van de Profeet Mohammed (20 november 2018, 10 november 2019, 29 oktober 2020).