Magisch Son Kul

Nadat de sneeuw is gesmolten komt het sprookjesachtige meer Son Kul opnieuw tot leven. Het verblijf in een yurt aan de oevers van het meer is een bijzondere ervaring.

Indrukwekkende entree


Kleine slingerweggetjes over immense bergmassieven en door diepe dalen brengen je naar Son Kul (3016m). Dit plateau en de passen ernaartoe gaan 's winters schuil onder een dikke laag sneeuw. Tot de lente aanbreekt. Dan komt het prachtig groene landschap weer tevoorschijn.

Dan komen ook de Kirgiezen weer hiernaartoe. Ze nemen hun yurt, die karakteristieke vilten tent, hun huisraad en vee mee. Je bent er altijd welkom. Proef dan zeker van de ‘kümüz’ die je aangeboden krijgt. Deze gefermenteerde paardenmelk is de nationale drank en op zichzelf al een avontuurlijke trip voor de smaakpapillen.

'Op mijn app kon ik zien waar we reden,' zegt collega Arjo, die over de pas in het westen aan kwam. 'Op een gegeven moment zei ik tegen de gids "zet me er hier maar uit, ik vind mijn weg wel". Ik wilde het indrukwekkende landschap optimaal ervaren. In stilte volgde ik op mijn gemak de droge rivierbedding en beklom ik een heuvel. Het was nog best wel een pittige klim.'

'Vanaf de heuvel zag ik in de verte de yurts staan waarin ik die nacht zou slapen. Door de zaagstructuur van de bergen erachter te bekijken en te onthouden - onder die ene, diepe V, rechts van de kleine W - wist ik ook op de lager gelegen vlakte in welke richting ik moest wandelen om bij het kamp aan te komen.'

Analoog navigeren


'Het diepblauwe water, de besneeuwde toppen op de achtergrond, de wuivende grasvlakte die slechts wordt doorsneden door kronkelende beekjes: vanaf de heuvel was Son Kul te mooi om waar te wezen. De wereld van alledag is dan heel ver weg.

Je hebt hier ook niets nodig. Behalve een dikke trui en een muts. Tijdens mijn bezoek, laat in mei, was de pas nog deels bedekt met sneeuw en stond er op de vlakte een stevige wind. Het zou na zonsondergang nog sterker afkoelen. Ik was volgens de app zo'n zeven kilometer voor het yurtkamp uitgestapt en had tegen de gids gezegd dat ik er rond vijven zou zijn. Vanaf de heuvel had ik dus ongeveer nog één uur.

Eenmaal terug op de vlakte was er van de yurts niets meer te zien, dus bleef ik wandelen in de richting van die V-vorm in de bergketen aan de horizon. Het was nog best een lang stuk, en de vlakte bleek niet helemaal vlak.

Op een gegeven moment verschenen in de verte de yurts. Ik was precies goed gelopen, en precies op tijd. Ondanks het gemak van allerlei apps, reis ik toch het liefst analoog.'

Slapen in de yurts


De yurts staan in twee haaks op elkaar staande rijen. Binnenin tref je gewone bedden en veldbedden aan, met lakens en wollen dekens. Als je wilt zijn er extra slaapzakken beschikbaar. Zo'n yurt is veel ruimer dan je denkt. Er staat een kachel die het 's avonds en 's nachts aangenaam warm houdt. Na het avondeten wordt hij aangestoken.

Je deelt de yurt met zijn vieren. Je schoenen laat je altijd buiten staan. Een van de yurts dient als ‘kantine’, waar het diner en ontbijt worden geserveerd. Dit gebeurt deels in de vorm van een buffet, deels worden de gerechten op borden voor je op tafel gezet. Tijdens de maaltijd kun je ervaringen uitwisselen met andere gasten.

Je bent hier écht op reis. Er is geen douche of badkamer. Wel staan er net buiten het kamp charmante wasbakken om je op te frissen en je tanden te poetsen. Iets verderop staan de toiletten. Dit zijn kleine huisjes met hurktoiletten. Soms is er provisorisch een houten pot in elkaar geknutseld. Vergeet niet een wc-rol en een zaklamp mee te nemen.

Te voet en te paard


Wandel voor het diner op je gemak nog even naar de oever van het meer. Naarmate de zon daalt verandert het water van kleur. ‘Tijdens mijn bezoek kwam tegen een bleekblauwe lucht boven het kamp de maan op, terwijl in de verte aan de andere kant de zon net achter de bergen verdween. Alsof de ene de andere kwam aflossen.’

Mocht je te paard over de uitgestrekte vlakte willen trekken, laat dat dan weten aan de reisspecialist met wie je je reis naar Kirgizië samenstelt. Dan wordt voor je geregeld dat je op tijd in het kamp aankomt en dat de dieren voor je klaar staan. Paarden zijn een belangrijk onderdeel van de Kirgizische cultuur – een ritje kan tijdens je reis niet ontbreken.

Hoe kom je er?


De bergpassen die naar Son Kul leiden zijn in de zomer bereisbaar, nadat de laatste sneeuw is gesmolten en voordat de eerste vlokken opnieuw vallen. Dan worden de yurts aan de oevers van het meer weer opgebouwd.

Vanwege de afgelegen ligging brengen we je er met een eigen auto naartoe. Je gids kan eventueel een wandeling coördineren of een paard voor je regelen. Hij of zij spreekt ook af hoe laat je maaltijden worden geserveerd.

YourWay2GO brengt je naar Son Kul via de volgende rondreizen:

Compleet Kirgizisch (15 dagen) en Op en top Kirgizië (21 dagen)

Deze rondreizen kun je naar wens aanpassen door op het aantal dagen, de hotels en excursies te klikken.