Homestay en duurzaam

Bij duurzaamheid denkt men vaak aan het reduceren van plastic afval, het compenseren van CO2 en dergelijke. Het kan ook betrekking hebben over hoe je omgaat met de lokale bevolking. Soms vergeten we dat we te gast zijn in een cultuur met heel andere omgangsvormen. Hier volgen een paar do's en don'ts.

Op bezoek bij de mensen thuis


Een verblijf in een homestay is heel anders dan in een hotel. Dat vraagt om een paar kleine aanpassingen - wat natuurlijk het leukste aan reizen naar andere culturen is. Het je aanpassen aan de lokale gewoontes.

Zo draag je zelf je bagage naar binnen en trek je je schoenen uit voor het naar binnengaan. Je gastvrouw/heer brengt je naar je kamer en wijst je de badkamer.

Je zou een kleinigheidje kunnen meenemen dat typisch is voor jouw land of woonplaats. Hoe specifieker, hoe leuker – waarschijnlijk hebben ze al eerder stroopwafels of sleutelhangers met manneke pis of klompjes ontvangen.

Neem ook een boekje met foto’s van je huis, gezin, werkplek, hobby’s of woonplaats mee. Zo kun je bij een kopje thee na de maaltijd laten zien wie je bent en waar je vandaan komt. Zo leer je niet alleen het Kirgizische leven kennen, maar zij ook iets van het jouwe.

Het is leuk om enkele woorden in het Kirgizisch uit je hoofd te leren. Zo kun je iets anders zeggen dan het gebruikelijke‘goodmorning’ (Kuttuu taŋ), ‘enjoy your meal’ (Tamaktanuudan irahat al) of ‘thank you’ (Ragmat).

Mee in het lokale ritme


Je hoeft niet mee te draaien in het huishouden, maar je zou wel contact met je gastgezin kunnen maken door hier en daar te helpen. Bij het koken, tafeldekken of afruimen. Laat glazen en borden in ieder geval niet zomaar in de gootsteen staan.

Zorg ervoor dat je op tijd bent voor de maaltijden en respecteer het levensritme van je gastgezin. Geef tijdig aan als je niet mee-eet of wanneer je verwacht 's avonds pas laat thuis te zijn. Je kunt beter niet tot diep in de nacht luidruchtig in de woonkamer doorbrengen, terwijl het gezin al slaapt.

Houd je (bad)kamer schoon en hergebruik je handdoek. Die worden niet altijd vervangen en je bed wordt niet opgemaakt - je slaapt immers niet in een hotel. Warm water is beperkt aanwezig, dus je kunt beter wat korter douchen.

Soms is er wifi, soms ook niet. Misschien is het net zo leuk - en op een bepaalde manier ook duurzaam - om eens na te denken over hoe vaak en hoe lang je tijdens je vakantie online gaat.

Omgaan met kinderen


Zo’n fotoboekje is bij eventueel aanwezige kinderen ook een uitkomst. Neem in ieder geval geen potloden, pennen of snoep mee naar Kirgizië. Je verandert in de ogen van de kinderen van gast in een soort sinterklaas. Het werkt bedelen en zeuren in de hand.

Leuker is om écht contact te maken door samen een balletje te trappen in de tuin. Houd in de gaten dat er in Kirgizië anders wordt omgegaan met jongens en meisjes dan thuis: een speelse tik of stoeipartij kan daar anders worden geïnterpreteerd - check dat met de ouders of je gids.

Wees terughoudend met foto’s nemen. Vraag in ieder geval om toestemming. Het loont sowieso om de camera eens weg te stoppen en met losse handen te genieten van wat er om je heen gebeurt.

Aan tafel


Geef bij het boeken van je reis aan als je allergisch bent voor bepaalde ingrediënten of wanneer je een speciaal dieet volgt. Dan kan de homestay er rekening mee houden.

Bepaalde producten zijn echter niet altijd aanwezig, zeker in de afgelegen gebieden. Neem dus bijvoorbeeld zelf glutenvrije producten mee.

Met vegetariërs is men niet altijd even vertrouwd. Een vegetarische soep kan gewoon gebaseerd zijn op een vleesbouillon. In dat geval pas je je aan je gastgezin aan – je bent namelijk niet in een restaurant.

Dankzij de maaltijden kom je in aanraking met nieuwe smaken. De ene keer is dat een groter succes dan de andere keer. Pas je in dat geval aan de lokale gewoontes aan. Na een paar weken pak je je oude vertrouwde leven toch weer op.

Afscheid

Snel nog even je tanden poetsen, opnieuw checken of je niets bent vergeten en dan je tas naar de auto brengen: het begin van een reisdag kan iets chaotisch hebben. Zorg ervoor dat je de kamer netjes achterlaat en reserveer een moment om rustig afscheid te nemen van je gastvrouw/heer.

Misschien wisselen jullie e-mailadressen uit en onstaat er een blijvend contact met je familie in Kirgizië. De kans is groot dat het afscheid bij vertrek definitief is.

Kom in ieder geval je belofte na om foto's op te sturen - het zou jammer zijn als ze tevergeefs op je bericht wachten.

Het verblijf in een homestay is een hartverwarmende ervaring die jouw reis zeker iets extra's kan geven. Je leert veel over een andere cultuur en neemt er altijd iets van mee terug naar huis.