Wandelingen op maat

Of het nu een ontspannen dagje langs een kabbelend riviertje in de bossen betreft, een meerdaagse trekking over hoge passen en diepe rivierdalen, of een professionele expeditie naar besneeuwde bergtoppen, naar Kirgiziƫ ga je ook om te wandelen.

Spontaan op pad


Tijdens je reis door Kirgizië word je begeleid door een gids die alles voor je regelt: de homestays of hotels, de maaltijden, interessante fotostops en leuke excursies. In overleg met hem of haar kun je mooie dagwandelingen organiseren, of het nu tijdens een reisdag is of vanuit een uitvalsbasis.

Zo kun je een aantal afgesproken kilometers voor aankomst bij de yurt aan het Son Kulmeer uitstappen en het laatste stuk te voet afleggen. Bij Tash Rabat kun je vanaf de yurt enkele kilometers naar de karavanserai lopen, als mooi begin van de dag. En in de bergen rond Arslanbob, Bokonbayevo en Karakol kun je precies die wandelingen maken die je wilt. Lengte, zwaarte en tempo kun je zelf bepalen: de gids kent de omgeving.

Dit soort wandelingen heeft weinig tot geen voorbereiding nodig. Ter plekke kun je een lunchbox en water regelen. De gids zorgt ervoor dat je op de juiste tijd op de juiste plek bent en wijst je de weg.

Meerdaagse trekking


Kirgizië leent zich perfect voor meerdaagse trektochten. Het maakt niet uit in welk deel van het land je reist. Vanuit Karakol kun je kiezen om binnen vijf of zeven dagen door de Centrale Tien Shan te wandelen. De korte versie brengt je van de Karakolvallei via het bergmeer Ala Kul naar de volgende vallei: Altyn Arashan. In de langere versie plak je er de vallei van Djety Oguz en de bergpas Telety voor. Elke dag loop je tussen de tien en twintig kilometer, waarbij je soms flinke stukken stijgt of daalt - het wisselt elkaar af.

In het Patagonië van Centraal-Azië kun je via vier diepe rivierdalen en een paar flinke bergpassen mooie wandeltochten maken. In de lange variant klim je ook nog tot de voet van twee hoge bergtoppen: de Piramidalnyi (5509m) en de Ak-Suu (5355m). Anders dan de korte wandelingen die je met je eigen gids kunt maken, vergen deze tochten een goede conditie en goede wandelschoenen- en kleding.

Wij zorgen voor het vervoer naar het begin- en vanaf het eindpunt. Je wandelt van kampeerplek naar kampeerplek. De tenten zijn voorzien van matrassen en (optioneel) slaapzakken. Er worden drie maaltijden per dag aangeboden, die je kunt eten in een speciale eettent. Sanitair is er niet, op een eenvoudige toilettent na. Eventueel vereiste permits regelen we voor je.

Voor de expert: alpinisme


Ook voor extreme expedities is Kirgizië een prachtige bestemming. Naast skieën kun je er ook meerdaagse tochten maken naar afgelegen gletsjers, felblauwe bergmeren en besneeuwde pieken van meer dan zevenduizend meter hoog. Dit is alleen geschikt voor de geoefende alpinist en vereist speciale voorzieningen: van helicoptertochten tot professioneel ingerichte tentenkampen. Deze zijn maar een paar maanden per jaar beschikbaar - buiten deze seizoenen worden ze weer afgebroken.

Je kunt deze tochten privé of in internationaal gezelschap uitvoeren. In het laatste geval staan de vertrekdata vast. Er gelden speciale voorwaarden wat ervaring, verzekeringen en gezondheid betreft. Deze tochten zijn enkel geschikt voor ervaren en getrainde klimmers. Naast de geleverde materialen zul je ook zelf het een en ander moeten meenemen om deze steile ijshellingen te kunnen bedwingen. Van maaltijden en speciale kleding tot klimgerei.