Feestdagen in Madagascar

Naast Nieuwjaar en christelijke feestdagen kent Madagascar een aantal nationale feestdagen. Ook hebben de verschillende bevolkingsgroepen hun eigen feesten en festivals.

Feestdagen en festivals

Naast christelijke feestdagen zoals Goede vrijdag, Pasen, Hemelvaart, Pinksteren, Maria Hemelvaart en Kerstmis kent Madagaskar een aantal nationale feestdagen: Nieuwjaar (1 januari), Internationale dag van de Vrouw (8 maart), Dag van de Opstand (29 maart), Dag van de Arbeid (1 mei), Onafhankelijkheidsdag (26 juni) en Dag van de Republiek (30 december).

Daarnaast hebben de verschillende bevolkingsgroepen hun eigen feesten en festivals.

Zo wordt het Famadihana festival eens in de paar jaar gevierd. Families bezoeken de graftombes van overleden dierbaren en betuigen zo hun respect aan de overledenen. De ceremonie staat ook wel bekend als 'het draaien van de botten'. De lichamen van de voorouders worden uit de crypten van de familie gehaald en de lijken worden in een nieuw doek gewikkeld en hun naam wordt herschreven zodat ze voor altijd worden herinnerd. De feestelijkheden omvatten oude tradities, muziek en dans terwijl de overledenen meegedragen worden.

Het  Hiragasy festival is een muzikale traditie in Madagascar, met name onder de Merina bevolking van de hooglanden rond de hoofdstad Antananarivo. Het spektakel duurt een volle dag en gaat gepaard met dans- en muziekuitvoeringen. De wortels van het festival liggen in de 18e eeuw toen de Merina prins Andrianampoinimerina begon met het inzetten van muzikanten om publiek te trekken voor zijn toespraken.

Alahamadi Be is het traditionele nieuwjaarsfeest van Madagascar. Het valt meestal in maart en duurt twee dagen. Mensen gaan feestelijk de straat op, huizen zijn versierd met lichtjes en vrienden en familie bezoeken elkaar om elkaar het beste te wensen. Traditionele muziek en dans spelen een rol in de festiviteiten.