Geldzaken in Madagascar

De munteenheid van Madagascar is de Malagasy Ariary. We adviseren je om zoveel mogelijk contante euro's mee te nemen in coupures van 50 euro of wissel meerdere malen geld op de luchthaven van Antananarivo. Doe dit niet op de zwarte markt of bij mensen die aan de luchthaven ronddwalen.

De Malagasy Ariary

De munteenheid van Madagascar is de Malagasy Ariary (MGA). Voor één euro ontvang je ongeveer 3566 Ariary (januari 2017).

We adviseren je om zoveel mogelijk contante euro's mee te nemen in coupures van 50 euro of wissel meerdere malen geld op de luchthaven van Antananarivo. Doe dit niet op de zwarte markt of bij mensen die aan de luchthaven ronddwalen. Bij de banken of hotels heb je een lagere wisselkoers en voornamelijk bij de banken neemt het wisselen veel tijd in beslag.

De plaatsen die je onderweg aandoet hebben vaak geen bank. Contante euro's kunnen vaak in hotels gewisseld worden in Ariary en een enkele keer kun je zelfs met contante euro's betalen. Als je geld wisselt, wissel dan een flinke hoeveelheid omdat je soms een week geen mogelijkheid hebt.

Creditcards worden slechts in de grote steden zoals Antananarivo en Fianarantsoa geaccepteerd. Toch raden wij aan deze mee te nemen, bijvoorbeeld voor een bijzondere uitgave of om in geval van nood extra geld te kunnen opnemen. Banken accepteren doorgaans alleen Visacard, andere creditcards worden zelden geaccepteerd. Banken zijn geopend van 08.00 uur tot 16.00 uur, en gesloten in het weekend en de middag voor een feestdag.

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.