Lokale gidsen in Madagascar

Bezoekers kunnen niet een nationaal park in zonder een lokale gids. Het ANGAP heeft uitgebreide trainingsprogramma's om ervoor te zorgen dat lokale gidsen voldoende op de hoogte zijn over de flora, fauna, en andere details van het beschermde gebied.

ANGAP

Het ANGAP (de nationale vereniging voor het beheer van beschermde gebieden — Association Nationale pour la Gestion des Aires Protegees) is de organisatie die de nationale parken in Madagascar beheert.

Opgericht in 1990 heeft het als doelstellingen:

  • bescherming van de ecosystemen.
  • onderzoek naar het potentieel van Madagascar en diens biodiversiteit.
  • ontwikkeling van milieu educatieve programma's voor de lokale bevolking.
  • bevordering van potentiële commerciële toepassingen van Madagascar (ecotoerisme, bijvoorbeeld).
  • ondersteuning van duurzame ontwikkelingsactiviteiten in de omgeving van beschermde gebieden.

Eén van de belangrijkste doelen is om lokale gemeenschappen direct mee te laten profiteren bij de instandhouding van de nationale parken. Vijftig procent van de parkentreegelden gaat naar lokale gemeenschappen. 

Lokale gids verplicht

Bezoekers kunnen niet een nationaal park in zonder een lokale gids. Het ANGAP heeft uitgebreide trainingsprogramma's om ervoor te zorgen dat lokale gidsen voldoende op de hoogte zijn over de flora, fauna, en andere details van het beschermde gebied. De organisatie werkt nauw samen met binnenlandse en buitenlandse biologen en wetenschappers om de biodiversiteit en de impact van bezoekers op nationale parken te bestuderen.

De entreegelden tot de nationale parken, reservaten en lokale gidsen zijn inbegrepen in de reissom. Je maakt gebruik van de verplichte officiële lokale gidsen in de natuurparken. De wandelingen leggen het accent op de fauna en flora en niet op een fysieke uitdaging.

Er zijn 2 soorten gidsen

Guides professionnels dienen zichzelf niet meer te bewijzen, zijn vlot in de omgang, kunnen zichzelf goed aanprijzen en dan houdt het op. Onze ervaring is dat velen wat laks zijn en enkel nog groepsreizen willen gidsen. Een groep van 8 tot 12 mensen geven nu eenmaal meer fooi.

Persoonlijk hebben wij de beste ervaringen met de guides stagiairs. Zij moeten zich nog bewijzen ten opzichte van het ANGAP en doen veel meer moeite.

De gidsen van het ANGAP kunnen nooit van tevoren gereserveerd worden omdat men meestal werkt met een beurtsysteem. Jouw chauffeur kan wel aangeven of je een Engelstalige of Franstalige gids wilt. Indien je meer uitleg wenst over planten in plaats van over lemuren dan meldt de chauffeur dit aan de parkmanager die de gids toewijst.