Rondje Yucatán en Chiapas

Reisverslag van Brigit

Voor YourWay2GO ben ik naar Mexico gereisd om hotels te inspecteren en zelf te ervaren wat het land voor moois te bieden heeft. Ik was er nog nooit geweest en had er super veel zin in!
Ik vloog met KLM rechtstreeks naar Mexico City in elf uur en daarna verder met Aero Mexico in twee uur naar Cancún. Bij aankomst in Cancún was het inmiddels al middernacht. Ik werd door mijn chauffeur opgehaald en naar Playa del Carmen gebracht. Zelfs op dit tijdstip was het aangenaam warm!  

18 Dagen reisde ik door het schiereiland Yucatán, gelegen tussen de Golf van Mexico en de Caribische Zee. Daarnaast liep de reis ook nog een deel door Chiapas. Ik reisde per 1e klas openbare bus wat erg goed verliep. Het zijn erg comfortabele bussen en bijna altijd stipt op tijd! Zelf rijden met een huurauto kan trouwens ook.  Onze rondreis Maya en Playa doet een aantal plaatsen aan die ook op mijn route lagen.

De bijzondere Maya ruïnes van Ek Balam

Na een eerste korte nacht vertrok ik met de bus naar Valladolid, een kleine plaats ten noorden van het schiereiland. De wegen in Mexico zijn vlak, recht en goed geasfalteerd.  Aangekomen bij het busstation werd ik opgehaald door Ton, een vertegenwoordiger van onze lokale agent in Valladolid. Hij organiseert veel leuke excursies zoals naar de flamingo's in Rio Lagartos, een fietstocht langs de cenotes, en bezoekjes aan diverse mayaruïnes

Ik ging met hem naar mijn allereerste Mayaruïne ‘Ek Balam’. Via een enthousiaste klant had ik te horen gekregen dat dit een aanrader is om naartoe te gaan. Een tempelcomplex dat niet zo bekend en groot is, maar zeker de moeite waard!

Zwemmen in een zinkgat

Mexico telt talloze Mayaruïnes, allen uniek. In Ek’Balam en Palenque mag je bijvoorbeeld wel de tempels op, maar in Chichén Itzá niet. Chichén Itzá is weer erg indrukwekkend, omdat deze er groot is en Yaxchilán en Palenque zijn prachtig, omdat de ligging midden in de jungle is en  je ook dieren kunt spotten. Wat mij nog meer inspireerde was hoe goed sommige bewerkingen er nog uitzagen en uiteraard de interessante geschiedenis achter het Juego de Pelota (balspel).

Na mijn bezoek aan de ruïne Ek’Balam bezochten we ook een aantal cenotes, zinkgaten. In deze regio vind je geen bovengrondse rivieren. Het water sijpelt door de poreuze grond en vloeit via ondergrondse rivieren naar de zee. Soms zakt het gesteente in en ontstaat er een (ondergrondse) met water gevulde holte. In Yucatán zijn er ruim 3000 van die cenotes te vinden. Deze dag heb ik Ik’Kil en Oxman bezocht. Oxman is wat minder toeristisch en hier heb ik een verfrissende sprong in de cenote genomen via een touwsprong!

Jungle ruïnes en verblijf bij de Lacandón indianen

Vanuit Valladolid reisde ik naar Mérida, Campeche en vanaf daar naar Palenque. Ik heb genoten van de bijzondere Maya tempels, de koloniale gebouwen en het lekkere eten. Een hoogtepunt vond ik mijn bezoek aan de jungle. Hier sliep ik in een indianendorp. Het is een behoorlijk stuk rijden vanaf Palenque om er te komen en je reist steeds dieper het oerwoud in. Uiteindelijk stap je over op een bootje in de rivier die de grens tussen Mexico en Guatemala vormt.  

Het bootje bracht ons naar Yaxchilán. Een prachtige ruïne met een geweldige ligging compleet omgeven door junglevegetatie. Echt enorm indrukwekkend. Ook de kleine ruïne Bonampak deden we aan. Deze staat bekend om zijn oorspronkelijke muurschilderingen. De kleuren zijn nog te zien. 

Daarna werd ik afgezet bij mijn logeeradres, één van de kleinschalige verblijven van de Lancandón Indianen. Ik sliep in een eenvoudig hutje met een douche. De Lancandón zijn afstammelingen van de Maya’s. De maaltijden worden hier voor je klaargemaakt. Het is leuk om door het dorpje te wandelen en kennis te maken met de manier van leven. De volgende ochtend ging ik op pad met een lokale gids van de Lacandón gemeenschap naar een waterval waar ik heerlijk heb gezwommen. 's Middags ging ik terug naar Palenque.

Via San Christóbal de las Casas naar Tulum

Na Palenque pakte ik het interessante stukje naar San Cristóbal de las Casas er nog even bij. Het ligt iets hoger (2120m), waardoor het er wat frisser is. Deze plaats is bekend vanwege de koloniale architectuur, maar niet te vergelijken met Mérida. Je vindt er enorm veel leuke plekjes waar je wat kunt eten of drinken en er zijn voldoende uitstapjes in de omgeving te maken.  Drie nachten is hier zeker wel aan te bevelen! 

Ik keerde weer terug naar het oosten en bezocht verder Xpujíl en Laguna Bacalar, Tulum en Playa del Carmen, wat het rondje compleet maakte.  Bij Laguna Bacalar kun je kanoën over het prachtige meer naar het kanaal van de piraten.

De mooie stranden van Tulum en Playa del Carmen

Vanaf Laguna Bacalar is het maar een klein stukje naar Tulum.  De stranden zijn echt supermooi met de azuurblauwe zee en het witte zand. Aangekomen in Tulum heb ik een fiets gehuurd en ben ik naar de ruïnes van Tulum gefietst. Dit is echt heel goed te doen. Het is wel vrij warm, maar je spaart een dure taxi uit. 

De ruïnes van Tulum liggen aan de kust en ik heb hier mooie foto’s geschoten. In de middag heb ik genoten van een Mexicaanse maaltijd. Tulum is echt een heerlijk rustige plaats om bij te komen. Wil je je reis rustig afsluiten, dan kan ik je Tulum van harte aanbevelen. 

Voor wie toch wat meer vertier zoekt is in Playa del Carmen op de goede plek. Ook hier zijn de stranden hagelwit. De de hotels zijn op loopafstand van het strand en je vindt er een grote winkelstraat met veel restaurants, winkels en uitgaansgelegenheden. Daarnaast is op het strand meer vermaak aan eventuele watersporten en activiteiten. Wil je meer weten van Mexico? Neem contact met mij op en ik stippel samen met jou een mooie reis voor je uit.

groetjes van Brigit,

Reisspecialist YourWay2GO