Geldzaken in Namibië

De Namibische munteenheid is de Namibische dollar. Deze is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand.

De Namibische munteenheid

De Namibische munteenheid is de Namibische dollar (N$), die weer onderverdeeld is in 100 cent. Er zijn briefjes van 10, 20, 50 en 100 Namibische dollar in omloop. De Namibische dollar (N$) is gekoppeld aan de Zuid-Afrikaanse rand (ZAR) en heeft dezelfde waarde. De Zuid-Afrikaanse rand wordt ook geaccepteerd in Namibië (maar andersom niet).

Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com/currency/converter.   

Pinnen in Namibië

In de steden kun je met je bankpas met Maestro logo pinnen bij geldautomaten met Cirrus en/of Maestro logo. Houd in de gaten dat er niemand meekijkt als je je pincode intikt. Bovendien is het raadzaam een bonnetje op te vragen. Er zijn gevallen van geldautomatenfraude bekend. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Maestro logo standaard ingesteld op gebruik binnen Europa. Indien je geld wilt pinnen in Namibië dien je deze instelling tijdelijk te wijzigen naar ‘Wereld’. Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard en contante euro’s of Amerikaanse dollars mee te nemen op reis.

Geld wisselen in Namibië

Als je cash dollars of euro’s wisselt bij een bank of wisselkantoor kun je het beste ook kleine coupures vragen. Dat is makkelijker bij betalingen omdat er op veel plaatsen vaak geen wisselgeld is. De muntjes van één, twee en vijf dollar/rand kun je het best bewaren voor fooien in hotels en restaurants.

Bij bijna alle grote winkels, hotels, lodges en autoverhuurbedrijven worden de gangbare creditcards geaccepteerd. Bij sommige benzinepompen kun je alleen cash betalen. Gekreukelde en gescheurde biljetten kunnen worden geweigerd.