Reisdocumenten voor Namibië

Voor een reis naar Namibië dien je in het bezit te zijn van een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal 6 maanden geldig is. Je hebt geen visum nodig als je korter dan 90 dagen in Namibië verblijft.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt.

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je er in ieder geval nog een kopie van.

Een andere tip is om een scan van je paspoort en pasfoto naar je eigen e-mailadres te sturen. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten of doorsturen.

Heb je een visum nodig voor Namibië?

Hieronder vermelden wij de visumprocedure voor Namibië. Er staat vermeld wat bekend was bij het publiceren van deze editie voor reizigers met een Nederlandse of Belgische identiteit. 

Nederlanders en Belgen mogen maximaal 90 dagen in Namibië verblijven zonder dat je een visum hoeft aan te vragen. Je moet bij aankomst wel kunnen aantonen dat je in het bezit bent van een retourvlucht of een vlucht naar de volgende bestemming. Ook moet je beschikken over voldoende financiële middelen.

Als je van plan bent om langer in Namibië te verblijven, raden we je aan om contact op te nemen met de ambassade van Namibië in Brussel of met het consulaat van Namibië en Gorinchem.

Reizen met minderjarigen naar Namibië

Het Namibische Ministerie van Binnenlandse Zaken heeft de immigratiewetten aangescherpt om zo kinderontvoering tegen te gaan.

Ouders zijn verplicht bij vertrek uit Nederland of België om van elk kind jonger dan 18 jaar een internationaal afschrift van de geboorteakte mee te nemen. Deze vraag je op bij de gemeente waar het kind geboren is.

Wanneer je als alleenstaande ouder met een minderjarig kind reist, dien je voor vertrek in bezit te zijn van de volgende documenten:

  • Internationaal afschrift van de geboorteakte van het kind, te verkrijgen in de gemeente waar het kind geboren is. Hierop staan de gegevens van beide ouders. Let op dat een stempel van het gemeentekantoor/notaris op het formulier vermeld staat
  • Kopie van het paspoort van de vader/moeder met een handtekening en contactgegevens.
  • Kopie van toestemmingsformulier (Parental Consent Affidavit), inclusief stempel van het gemeentekantoor. Dit toestemmingsformulier dient ondertekend te zijn door de andere ouder zelf. Wanneer je het document bij een gemeentekantoor of notaris laat controleren op echtheid dient deze persoon ook persoonlijk aanwezig te zijn.

De douane controleert hier streng op, ook al dragen jij en het minderjarige kind dezelfde achternaam. Je zult niet de eerste zijn die op de eerste de beste vlucht terug naar huis wordt gezet.

Weduwen/weduwnaars hebben geen Parental Consent Affidavit nodig. Wel moeten zij de overlijdensverklaring van de andere ouder kunnen overleggen

Opa's en oma's die met de kleinkinderen jonger dan 18 jaar op reis gaan, moeten van beide ouders toestemming meenemen (toestemmingsformulier). Ook moeten ze kopieën van de paspoorten en contactgegevens van de ouders bij zich hebben.

Reis je via Zuid-Afrika dan gelden er eveneens strenge regels. Hier lees je er meer over.

Rijbewijs in Namibië

Je dient in het bezit te zijn van een geldig EU rijbewijs. Daarnaast raden wij je aan om voor je reis naar Namibië ook een internationaal rijbewijs (IRB) mee te nemen. De ANWB kan dit voor je regelen. De politie kan streng zijn met een boete als gevolg. Bovendien weigeren sommige Namibische verzekeraars schade uit te betalen als de betrokken partij niet over een internationaal rijbewijs beschikt.

Dus neem het zekere voor het onzekere en ga voor vertrek even langs bij de ANWB voor het opmaken van je internationale rijbewijs. Het is klaar terwijl je wacht. Neem een pasfoto en je rijbewijs mee.  
 

Belangrijk om te weten:

  • dat je minimaal één jaar in het bezit dient te zijn van een geldig rijbewijs en dat je ten minste 21 jaar oud moet zijn om in Namibië te mogen rijden, 
  • dat een creditcard op naam van de hoofdbestuurder verplicht is.

Gele koorts

Reis je vanuit een risicogebied naar Namibië of ben je de afgelopen drie maanden in een risicogebied geweest, dan is een vaccinatie tegen gele koorts verplicht.

Risicogebieden zijn delen van Centraal- en Zuid-Amerika en Afrika.

Laat je goed informeren.