Reisdocumenten voor Nepal

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Voor Nepal heb je  ook een visum nodig. 

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt.

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je er in ieder geval nog een kopie van.

Een andere tip is om een scan van je paspoort en pasfoto naar je eigen e-mailadres te sturen. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten of doorsturen.

Reizen met kinderen

Voor reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar kunnen afwijkende toelatingseisen gelden. Reis je met een kind met een andere achternaam dan de jouwe, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Op de website van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met bijvoorbeeld een oom of tante of met de ouders van een vriend(innet)je, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen voor dit land.

Visum Nepal

Voor Nepal heb je een visum nodig. Dit kun je vooraf regelen of ter plaatse op de luchthaven van Kathmandu of aan de grens wanneer je over land reist. Het visum voor 15/30/90 dagen kost respectievelijk $ 25,- / $ 40,- / $ 100,-.  Bij aankomst in Nepal je visum regelen is goedkoper maar kan omslachtiger zijn omdat je een aanvraagformulier op één van de computers op de luchthaven of aan de grens in moet vullen met het gevaar van lange wachttijden en mogelijke computerstoringen. Je hebt een pasfoto nodig en dient contant te betalen in (EUR of USD).

Je kunt ook thuis al een digitaal aanvraagformulier invullen op http://www.nepalimmigration.gov.np/
Dit formulier is echter maar 15 dagen ‘houdbaar’. Neem dit formulier geprint mee naar Nepal, samen met je paspoort, plus kopie daarvan, én een kopie van je laatst afgegeven Nepalese visum.  Ook dan dien je het visum contant bij aankomst in Nepal af te rekenen. 

Boek je je reis bij YourWay2GO, dan kun je het visum ook vooraf zelf regelen via de online visumdienst óf je kunt je visumaanvraag uit laten voeren door ons Visumloket. Wanneer je er voor kiest om jouw visumafhandeling via Visumloket te laten verzorgen kun je er op rekenen dat jouw paspoort in professionele handen is.

Op de website van onze partner Visumloket vind je alle informatie over de benodigde reisdocumenten en formulieren. Tevens vind je hier informatie waar je de formulieren en je paspoort naartoe kunt sturen of kunt afgeven. De visumkosten zijn inclusief bemiddelingskosten en kosten voor het aangetekend retour sturen van de reisdocumenten.

Trekking Permit

Wanneer je een trekking gaat maken in Nepal, heb je een trekking permit nodig, een zogeheten Tims Card. YourWay2GO regelt deze permit voor je en de kosten hiervoor zijn inbegrepen in het landarrangement. Voordat je aan de trek begint dien je hiervoor een formulier in te vullen en bij aanvang van de trek wordt deze ingenomen. Op deze manier weten de autoriteiten wie er in het trekkingsgebied aanwezig zijn.

Voor de Tims Card heb je 1 pasfoto nodig.