Machtige Annapurna Circuit Trekking

Trektocht rondom het Annapurna gebergte (15 dagen)

Dag tot dag beschrijving 

Dag 1 Kathmandu – Syange (1100 m) – Jagat (1300 m) 

ca. 8 –10 uur rijden en 2 uur wandelen

Na het ontbijt vertrek je richting de Himalaya. De chauffeur brengt je naar het kleine dorpje Besi Shahar. Hier houdt de geasfalteerde weg op en reis je via gedeeld transport verder naar Syange. Vandaag hoef je niet zo ver te lopen dus je kunt rustig aan beginnen. 
 
Samen met de gids en drager wandel je stroomopwaarts langs de Marsyangdi Khola, de rivier die je tot aan de Thorung La-pas zult volgen. Hoog boven de rivier loopt het pad door een dicht woud van rhododendrons en pijnbomen naar Jagat. In Jagat staan voornamelijk stenen huizen die bewoond worden door Tibetaanse boeddhisten.

N.B. 1. Er lopen dragers mee die je bagage zullen dragen. Per twee personen is één drager inclusief en je kunt maximaal 15 kilo bagage per drager meegeven.

N.B. 2. De hier vermelde wandeltijden geven een indicatie en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen wandeltempo. 

Dag 2 Jagat – Chamje (1430 m) - Dharapani (1960 m) - Bagarchhap (2160 m)

ca. 5 - 6 uur wandelen

Vandaag wandel je door het bos verder omhoog naar Chamje. Chamje is een leuk dorpje met gekleurde huizen. Vervolgens klimt het rotsachtige pad door de vallei richting Tal. Aangekomen in het dorpje heb je een prachtig uitzicht op een waterval. In de omgeving van Tal worden tarwe, maïs en aardappelen verbouwd. 
 
Vroeger was hier een groot meer, Tal betekent namelijk 'meer'. Na een foto-stop bij de waterval klim je door naar de politiepost in Dharapani. De politieagenten zorgen ervoor dat de toeristen niet in het verboden gedeelte van het Annapurna gebergte komen. Langs de Dhudh Khola rivier loopt een oude handelsroute naar Tibet. Je wandelt door naar het dorpje Bagarchhap, waar je zult overnachten. Hier kun je het boeddhistische klooster Diki Gompa bezichtigen.

 

Dag 3 Bagarchhap – Chame (2670 m) 

ca. 6 - 7 uur wandelen

Vandaag slingert het pad door subtropisch bos vol watervalletjes naar de heetwaterbron bij Latamrang (2400 m). Je hebt voor het eerst geweldig uitzicht op een aantal mooie Himalaya toppen, o.a. de bekende driehoek van de Annapurna II (7937 m). 
 
Je klimt via het dorpje Koto Qupar, waar je eventueel kunt lunchen, door naar het stadje Chame. Ook hier heb je weer veel stenen huizen die versierd zijn met wapperende gebedsvlaggen. Chame is het administratieve centrum van het Manang district, je vindt hier een postkantoor, een bank en wat leuke winkeltjes. Aan de westkant van het dorp staat een mooi versierde toegangspoort.

Dag 4 Chame – Bhratang (2850 m) - Pisang (3200 m)

ca. 6 - 7 uur wandelen

Na het ontbijt gaat de wandeling verder naar Bhratang. Onderweg merk je dat de vegetatie langzaam verandert in naaldbomen. Vlakbij Bhratang ligt de continentale plaat die verantwoordelijk is voor het ontstaan van de Himalaya. Deze granieten plaat steekt hier letterlijk uit de grond als een enorme wand, 1500 meter de lucht in. 
 
Na de stop merk je dat het landschap enorm is veranderd. Het is er droger en het waait harder dan in de eerdere valleien. Je bent in de regenschaduw van de hoge Annapurna’s terechtgekomen. Onderweg zie je veel groene weilanden waar geiten en yaks staan te grazen. Na een flinke klim kom je aan in Pisang, een klein dorpje onder de Pisang Peak. Onderweg heb je uitzicht op de enorme gletsjers en in het dorpje kun je het boeddhistische klooster bezoeken.

 

Dag 5 Pisang - Braga (3450 m) - Manang (3500 m)

ca. 5 uur of  8 uur wandelen (twee opties)

Vandaag heb je twee opties; je kunt kiezen uit een eenvoudige route die door het dal voert of voor een zwaardere route met prachtig uitzicht op de met sneeuw bedekte Himalaya toppen. In Ongre (3352 m) komen beide wegen weer samen.
 
Na een korte stop in dit kleine plaatsje wandel je door naar Braga, één van mooiste dorpjes van het Annapurnagebied. Je loopt door een droge vallei met bijzondere rotsformaties. Braga is bekend om de 500 jaar oude Gompa (klooster) die je zeker moet bezoeken. Je kunt hier genieten van een prachtig uitzicht over het dorpje. Het pad slingert door naar het religieuze Manang, onderweg zie je veel gebedsvlaggen en mani-stenen. Een mani-steen is een steen met ingekerfde of geschilderde gedichten of afbeeldingen.

 

Dag 6 Manang (3500 m)

Vandaag heb je een rustdag in Manang. Dit is nodig om te acclimatiseren en je voor te bereiden op de zware klim de komende dagen. 
 
Slenter vandaag door het mooi gelegen dorpje en geniet van het prachtige uitzicht op de Annapurna-III (7555 m) en de Gangapurna (7455 m). In Manang kun je, naast leuke souvenirs, alles kopen wat een trekker nodig heeft. Je kunt ook de Gangapurnagletsjer gaan bezichtigen.

Dag 7 Manang - Yak Kharka (4020 m)

ca. 5 - 6 uur wandelen

Ook vandaag doe je het rustig aan. Tussen de geiten maak je een relatief korte wandeling naar Yak Kharka. De stijging van bijna 500 meter is voor vandaag voldoende. De rest van de dag kun je wat rondkijken in het dorpje of ontspannen een boekje lezen. 
 
Yak Kharka betekent ‘stal van de yaks’. Je zult ze hier in grote aantallen zien, ze lopen hier dwars door het dorpje heen. Geniet ook nog even van het uitzicht op de mooie toppen in het noordwesten, want morgenavond zullen deze bergen verdwenen zijn.

 

Dag 8 Yak Kharka - Thorung Phedi (4450 m)

ca. 3 – 4 uur wandelen

De afgelopen dagen heb je de omgeving flink zien veranderen. Op deze hoogte groeit weinig en je ziet voornamelijk rotsen. Vandaag wandel je naar Thorung Phedi, een verzameling teahouse lodges die aan de voet van de uiteindelijke top van de Thorung La-pas liggen. 
 
Geniet onderweg van het uitzicht op de besneeuwde bergentoppen van de Annapurna III (7555 m), de Gangapurna (7455 m) en de Chulu East (6584 m). In deze regio heb je ook de kans om de zeldzame Bharal of blauwe schapen tegen te komen. Onderweg kom je ook een mooie waterval tegen.

 

Dag 9 Thorung Phedi - Thorung La (5416 m) - Muktinath (3710 m)

ca. 9 - 10 uur wandelen

Vandaag is een zware dag. Je gaat eerst een flinke klim maken en daarna 1600 meter dalen. Het wordt aangeraden om voor 05.00 uur te vertrekken, zo vermijd je de beruchte, ijzige dalwind die vanaf 10.00 uur opsteekt. De klim duurt ongeveer vier uur en is zeer stijl en zwaar. Onderweg kun je een stop maken bij een teahouse voor een warme kop thee of koffie. Let op: veel mensen krijgen hier last van hoogteziekte, doe het dus rustig aan. 
 
Eenmaal boven zie je duizenden kleurige gebedsvlaggetjes wapperen, ze laten de wensen van stervelingen met de wind meevoeren naar hun goden. Na een korte stop begin je met de 1600 meter afdaling. Het eerste uur is het pad erg stijl, maar je hebt een prachtig uitzicht op de ijspiramide van Dhauligiri (8167 m). De omgeving wordt steeds groener naarmate je verder afdaalt. Via de Jhing Khola kom je aan in Muktinath. Muktinath is zowel voor de hindoes als de boeddhisten één van de bekendste bedevaartsoorden in de Himalaya. 

Dag 10 Muktinath – Jomsom (2743 m) - Marpha (2670 m) - Kalopani (2530 m)

ca. 3 - 4 uur rijden

Neem nog even een kijkje bij de tempel in Muktinath. Je vindt er een heilige rotswand met 108 kranen (108 is een heilig getal voor boeddhisten), waaruit heilig bronwater stroomt. In de pagode Juwala Mapa brandt een klein aardgasvlammetje boven een stroompje water. Deze wand is gewijd aan de god Vishnu, volgens de legende heeft Vishnu dit vlammetje zelf aangestoken. Ook voor de boeddhisten is het een belangrijke plek omdat één van de belangrijkste boeddhistische leermeesters, Padmasambhava, in dit dorpje heeft gemediteerd.

De komende twee dagen gaat de reis per jeep verder omdat de weg hier tegenwoordig is geasfalteerd. 
 
De weg kronkelt via de Jhong Khola rivier gaat naar beneden, onderweg heb je een mooi uitzicht op de witte Himalaya pieken. Je komt langs het levendige dorpje Jharkot, hier staat een enorme roodgekleurde gompa. Daarna bereik je Jomsom, dit is een populair gedeelte van het Annapurna gebied.
In Jomson ligt een vliegveld, waarvandaan veel toeristen naar Pokhara vliegen. De jeep rijdt verder naar Marpha. Jomson en Marpha zijn nog vrij rotsachtig maar daarna komen de pijnboombossen weer tevoorschijn.
 
Via de groene dorpjes Tukuche, Khobang en Larjung reis je naar Kalopani in de Kali Gandaki vallei. In dit trekkersdorpje heb je weer een mooi uitzicht op Dhaulagiri, Annapurna en de drie Nilgiri toppen.

 

Dag 11 Kalopani - Tatopani (1190 m)

ca. 2-3 uur rijden

Vandaag reis je weer verder per jeep, naar Tatopani. Onderweg kom je verschillende dorpjes tegen die zijn ontstaan omdat deze weg vroeger een eeuwenoude handelsroute tussen Tibet en India was. De grote stenen koopmanshuizen zijn prachtig versierd met gedetailleerd houtsnijwerk. Je ziet steeds meer muilezels over de route lopen. Zout uit het noorden wordt geruild tegen rijst en granen in het zuiden. 

Via Ghasa, Tal Bagar en Dana kom je aan in het groene Tatopani. Tatopani betekent letterlijk 'warm water'. Naast de rivier zijn dan ook veel warme bronnen te vinden waar je lekker in kunt badderen en tot rust kunt komen. In de regio worden veel citrusvruchten verbouwd en je zult vast een zeker genieten van een lekkere sinaasappel of mandarijntje.

Dag 12 Tatopani - Sikha (1920 m)

ca. 4 - 5 uur wandelen 

Na twee relatief rustige dagen gaat de tocht vandaag weer te voet verder. Via Ghara en Chitre klim je naar het tropische Sikha. Je klimt langs magnolia-, citrus- en bananenbomen omhoog naar Ghara (1768m). De omgeving is groen en er worden veel gewassen verbouwd door de locals. Na een korte adempauze klim je verder naar Chitre en Sikha. Onderweg kom je veel hangbruggen tegen.

Dag 13 Sikha - Ghorepani (2855 m)

Vandaag is het flink klimmen naar Ghorepani. De wandeling gaat door een groen landschap met veel terrasbouw. Het laatste gedeelte van de klim gaat door een dicht rhododendronbos

Ghorepani is een relatief groot dorp met een aantal hotels en restaurants. Het uitzicht vanaf Ghorepani en Poon Hill is hier volgens velen het mooist. De Himalayaketen tussen Dhauligiri en de Manaslu is duidelijk te zien op een mooie dag. Het beste uitzicht heb je als je Poon Hill beklimt, wat je morgen gaat doen.

Dag 14 Ghorepani - Poon Hill (3200 m) – Tirkedungha (1540 m) – Birethanti (1050 m)

ca. 1,5 uur wandelen van Ghorepani naar Poon Hill, ca. 8 uur wandelen van Poon Hill naar Birethanti

De laatste etappe vandaag. Voor dag en dauw sta je op en ga je op weg naar Poon Hill. Hier kun je (bij helder weer) genieten van een prachtige zonsopkomst. Het spectaculaire uitzicht op het Annapurna gebergte en de Dhaulagiri toppen is een mooie beloning voor je vroege ontwaken. Na zonsopgang keer je terug naar Ghorepani voor een welverdiend tweede ontbijt. Daarna daal je via de langste trappen van de wereld naar Tirkedungha, na een korte stop loop je door een mooie vallei naar Nayapul. 

Je merkt dat het gebied steeds drukker bevolkt wordt. Je komt door kleine dorpjes waar je eventueel een leuk souvenir kunt kopen. 

Dag 15 Birethanti - Nayapul (1035 m) - Pokhara


ca. 30 minuten lopen en ca. 2 uur rijden 

Het is nu nog maar een klein stukje lopen. In Nayapul staat de chauffeur op je te wachten om in een kleine twee uur naar Pokhara te rijden. Hier kun je je weer tegoed doen aan een keur van heerlijke maaltijden


Het Annapurna Circuit zit erop! Gefeliciteerd! 

Wat is inbegrepen?

Inclusief

 • Privé vervoer Kathmandu - Besi Sahar 
 • Gedeeld vervoer Besi Sahar - Syange  
 • Gedeeld vervoer Muktinath - Jomsom - Kalopani - Tatopani
 • Vervoer Nayapul - Pokhara
 • Engelssprekende gids tijdens de trekking
 • Drager (1 drager per 2 personen, maximaal 15 kilo bagage per drager)
 • Permit voor Annapurna Nationaal Park
 • TIMS card 
 • Accommodatie in eenvoudige lodges (gedeelde badkamer en toilet, geen garantie voor heet water)

Exclusief

 • Maaltijden en drankjes
 • Fooien
 • Slaapzak
 • Eventuele kosten voor warme douche, opladen elektronische apparatuur, internet
 • Overige uitgaven
 • Kosten voor onvoorziene omstandigheden