Everest Base Camp trekking

Trektocht naar het dak van de wereld (13 dagen)

Dag tot dag beschrijving

Dag 1 Kathmandu (1400 m) – Lukla (2860 m)– Phakding (2610 m)


ca. 35 minuten vliegen en ca. 4 uur wandelen


Een spectaculaire vlucht over de met sneeuw bedekte Himalayatoppen brengt je in ongeveer 35 minuten naar Lukla. Vanaf hier wandel je eerst door het bos naar het dorpje Chaurikharka, daarna ga je via de Dudh Koshi-rivier naar Phakding.  Onderweg kom je naast wapperende gebedsvlaggetjes ook veel andere wandelaars tegen die klaar zijn met de trekking.


N.B. 1. Er lopen dragers mee die je bagage zullen dragen. Per twee personen is één drager inclusief en je kunt maximaal 15 kilo bagage per drager meegeven. 

N.B. 2. De hier vermelde wandeltijden geven een indicatie en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen wandeltempo. 

Dag 2 Phakding – Namche Bazaar (3450 m)

ca. 5 - 6 uur wandelen

Vandaag begin je met een steile klim naar Namche Bazaar. Dit plaatsje staat bekend om de Sherpa markt (zaterdag) waar buffelvlees, groente en fruit wordt verkocht. Daarnaast zijn er veel winkels met souvenirs en trekkersspullen. Er zijn internetcafés, een postkantoor en een bank. Via de Hillary's Suspension Bridge (genoemd naar Sir Edmund Hillary) kom je aan in Namche Bazaar. Hier kun je het Sherpa museum bezoeken en genieten van een lekker broodje bij één van de vele bakkerijen. Ook een bezoek aan de stoepa is de moeite waard.


Dag 3 Namche Bazaar (3450 m)

Dag om te acclimatiseren

Om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte maak je vandaag een wandeling naar Thame en slaap je nog een nacht in Namche Bazaar. Thame ligt wat hoger dan Namche Bazaar en je klimt in ongeveer 3 uurtjes langzaam omhoog. Vanaf Thame heb je een prachtig uitzicht over de Teng Kangpoche (6500 m), Panayo Tuppa (6696 m) en Pigpherago Shar (6718 m). Daarna daal je weer af en ga je terug naar Namche Bazaar.

Dag 4 Namche Bazaar – Tengboche (3867 m)

ca. 6 uur wandelen

Vandaag gaat de route de hele dag een beetje omhoog en omlaag. De eindbestemming is Tengboche (3867 m). Je hebt een prachtig uitzicht op de sneeuwtoppen van Ama Dablam, Lhotse Kangtega, Thamserku en natuurlijk Mount Everest (8848 m). Onderweg kom je veel hangbruggen tegen en je zult veel rivieren zoals de Dudh Koshi oversteken. Je wandelt door mooie bossen vol rododendrons en komt ook een aantal kleine stoepa’s tegen. Na ongeveer zes uur kom je aan in Tengboche, waar je het klooster kunt bezoeken. Het klooster is een aantal jaar geleden verwoest door een aardbeving en een brand, maar is daarna weer mooi opgebouwd. Het is het grootste klooster van de Khumbu regio.

Dag 5 Tengboche – Dingboche (4530 m)

ca. 6 uur wandelen

Tijdens deze tocht daal je via een rivier af naar het plaatsje Pangboche. Daarna ga je flink klimmen en bereik je voor het eerst de 4000 meter grens. De bomen verdwijnen en het terrein wordt steeds kaler en grijzer. Onderweg heb je een prachtig uitzicht op de berg Ama Dablam. Na ongeveer zes uur kom je aan in het kleine dorpje Dingboche (4258 m), de eindbestemming voor vandaag. De wapperende gebedsvlaggetjes heten je zoals in elk dorpje weer hartelijk welkom. In het dorpje zijn meestal veel bergbeklimmers te vinden die op weg zijn naar de Mount Everest, Ama Dablam of Imja Tse.

Dag 6 Dingboche 

Dag om te acclimatiseren

Ook in Dingboche weer een rustdag om te acclimatiseren. Dit is nodig om te wennen aan de hoogteverschillen. Vandaag kun je de voeten een rustdag geven en lekker ontspannen in de lodge. Mocht je toch iets willen ondernemen dan kun je een wandeling in de omgeving maken. Ook vandaag heb je weer een prachtig uitzicht op de pieken van de Ama Dablam (6812 m). Deze berg wordt ook wel eens de Matterhorn van de Himalaya genoemd.

Dag 7 Dingboche – Lobuche (4930 m) 

ca. 6 uur wandelen


Vandaag een pittige klim naar de Lobuche, deze indrukwekkende piek ligt op 4950 meter en is erg populair onder trekkers. De omgeving is erg ruig en overal liggen rotsen. Je komt langs de Kumbu gletsjer en wandelt in ongeveer zes uur via de South Ridge naar het plaatsje Lobuche. Onderweg kom je een monument tegen ter herinnering aan een aantal Sherpa’s die hier een aantal jaar geleden door een lawine zijn bedolven. Morgen bereik je Everest Basecamp, probeer vannacht goed uit te rusten.

Dag 8 Lobuche -  Gorak Shep (5164 m) & hike naar Everest Base Camp (5357 m)

ca. 7 uur wandelen

Voor je Everest Basecamp bereikt, wandel je over een rotsachtig pad naar Gorak Shep. Na de lunch klim je via een ijzig pad verder naar Everest Basecamp. Hier ontmoeten bergbeklimmers elkaar om hun laatste voorbereidingen te treffen voordat ze een poging naar de top van Mount Everest ondernemen. De rotsen en de omgeving zijn erg indrukwekkend, maar ondanks dat je op grote hoogte zit, kun je de top van de Mount Everest niet zien. Omdat je trekking permit het niet toelaat om in het kamp te overnachten wandel je terug naar Gorak Shep. Dit kleine dorpje ligt bij een bevroren meer. De Dalai Lama noemde het "the steps to heaven." Ondanks dat Gorak Shep op grote hoogte ligt zijn er veel faciliteiten aanwezig. Vanuit Gorak Shep heb je een panoramisch zicht op de bergreuzen Lobuche, Cholatse, Pumori en Tabuche.

Dag 9 Gorakshep – Kalapatthar (5545 m) -  Pheriche (4371 m)

ca. 7 uur wandelen

Vandaag is het vroeg opstaan, want je hebt een lange dag voor de boeg. Je klimt naar de uitzichtheuvel Kalapatthar op 5545 m. Hier heb je een spectaculair uitzicht op Mount Everest. Ook kun je genieten van de toppen van de Pumori, Khumbutse, Thamserku, Changtse, Nuptse en Lhotse.

Na een korte stop wandel je weer terug naar Gorak Shep voor het ontbijt. Vervolgens begint de afdaling naar Pheriche, een dorpje boven de Tsolarivier. Het afdalen gaat snel en je zult nog vaak achterom kijken om nog een glimp op te vangen van de enorme toppen achter je. In Pheriche leven de bewoners van de teelt van onder andere boekweit en aardappels, maar ‘s zomers bieden de inwoners zich aan als gidsen en dragers. 

Dag 10 Periche - Tengboche (3867 m)
 
ca. 3 uur wandelen

Je wandelt vandaag terug naar Tengboche, een prettige en mooie wandeling en ook niet zwaar. Je kunt eventueel een omweg maken via Pangboche waar je het klooster kunt bekijken. Het is bekend omdat dit het oudste in de Himalaya gebouwde klooster is uit naam van de hogepriester Lama Sangwa Dorje.

Dag 11. Tengboche – Namche Bazaar (3450 m)

ca. 3 uur wandelen

Vanaf Tengboche daalt het pad af naar de rivier. Deze steek je over waarna het pad weer bergopwaarts gaat. Vanaf de top van de heuvel is het nog aangename wandeling naar Namche Bazaar.

Dag 12  Namche Bazaar – Lukla (2860 m)

ca. 6-8 uur wandelen

De omgeving wordt steeds groener en je komt steeds meer mensen tegen. Vanuit Namche Bazaar wandel je via Phakding naar Lukla, waar je ook begonnen bent. De Everest Base Camp trekking zit erop! Gefeliciteerd! Het is tijd om de zere benen te strekken en te vieren dat de trektocht voorbij is.

Dag 13 Lukla – Kathmandu  

ca.  35 minuten vliegen 

Rust nog even uit in Lukla op een dakterras of in een mooie tuin, waar je jezelf kunt verwennen met een lekker stuk appeltaart. Begin van de middag vlieg je de bergen uit, terug naar Kathmandu (1350 m). 

Wat is inbegrepen?

Inclusief

 • Engelssprekende gids tijdens de trekking
 • Drager (1 drager per 2 personen, maximaal 15 kilo bagage per drager)
 • Permit voor Everest Nationaal Park
 • TIMS card 
 • Accommodatie in eenvoudige lodges (gedeelde badkamer en toilet, geen garantie voor heet water)

Exclusief

 • Retourvlucht Kathmandu - Lukla
 • Maaltijden en drankjes
 • Fooien
 • Eventuele kosten voor warme douches, opladen electronische apparatuur, internet
 • Slaapzak
 • Overige uitgaven
 • Kosten voor onvoorziene omstandigheden zoals vluchtvertragingen en -annuleringen