Everest Basecamp Trekking en de turquoise meren van Gokyo

Trektocht naar het het dak van de wereld en de  turquoise Gokyo meren (16 dagen)

Dag tot dag beschrijving

Dag 1 Kathmandu (1400 m) – Lukla (2860 m) – Phakding (2610 m)

Ca. 35 minuten vliegen en ca. 4 uur wandelen


Een spectaculaire vlucht over de met sneeuw bedekte Himalayatoppen brengt je in ongeveer 35 minuten naar Lukla, een klein dorpje waar je eventueel nog wat inkopen kunt doen voordat je begint aan de trekking. De landing op het piepkleine en hoogstgelegen vliegveld  ter wereld is een spectaculaire start van je reis. 

Vanaf Lukla gaat het pad omhoog, loop je door groene bossen en passeer je kleine dorpjes. De dorpjes langs de route bestaan vooral uit theehuizen en winkeltjes waar je koekjes, softdrinks en andere versnaperingen kunt kopen. De uitbaters van dit soort winkeltjes langs de route leven van het toerisme. Buiten het trekkingsseizoen keren zij bijna allemaal terug naar hun dorp, soms op wel 10 dagen lopen van de trekkingsroute.

Je volgt de aankomende dagen de Dudh Kosi rivier. Deze snelstromende, helderblauwe rivier start bij de meren van Gokyo en eindigt iets ten westen van Lukla. Op weg naar Phakding kom je de eerste harde werkers al tegen. Muilezels en yaks met kilo’s bagage op hun rug lopen onverstoorbaar de trappen en hangbruggen over op weg naar hun eindbestemming.
Na een uur of 3 wandelen kom je aan in Phakding, wederom een klein dorp dat voornamelijk bestaat uit guesthouses en winkeltjes.
 
N.B. 1. Er lopen dragers mee die je bagage zullen dragen. Echter is er één drager per twee personen inclusief en dragen zij een maximaal gewicht van 15 kg per drager.

N.B. 2.
De hier vermelde wandeltijden geven een indicatie en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen wandeltempo. 

Dag 2 Phakding – Namche Bazaar (3440 m)

ca. 5 - 6 uur wandelen


Vandaag begin je met een steile klim naar Namche Bazaar, je stijgt vandaag 840 meter. Via onder andere de Hillary's Suspension Bridge (genoemd naar Sir Edmund Hillary, de eerste klimmer die samen met sherpa Tenzing  Norgay in 1953 de top van de Mount Everest bereikte) betreed je het Sagarmatha National Park. De berg die wij de Everest noemen, heet in het Nepalees Sagarmatha. Via een aantal checkpoints, waar je permit en je Tim’s card gecontroleerd worden, kom je aan in Namche Bazaar. Met een beetje geluk zie je vandaag voor de eerste keer de top van Mount Everest

Namche Bazaar was vroeger een belangrijke handelspost tussen India en China en staat bekend om de Sherpa markt (zaterdag) waar buffelvlees, groente en fruit wordt verkocht. Daarnaast zijn er veel winkels met souvenirs en trekkersspullen. Er zijn internetcafés, een postkantoor en een bank. 

Dag 3 Namche Bazaar (3450 m)

Dag om te acclimatiseren

Om te acclimatiseren en te wennen aan de hoogte raden wij je aan om eerst naar het herdenkingsbeeld van Tenzing Norgay te wandelen, op ongeveer 15 minuten wandelen bergopwaarts van Namche Bazaar. Het is ook interessant om even door het kleine Sherpa museum te struinen, waar je meer te weten komt over de grootste bevolkingsgroep in deze regio. 

Na het bezoek aan het standbeeld en het museum kun je vandaag een wandeling naar Thame of Khumjung maken. Thame ligt wat hoger dan Namche Bazaar en je klimt in ongeveer 3 uurtjes langzaam omhoog. Vanaf Thame heb je een prachtig uitzicht over de Teng Kangpoche (6500 m), Panayo Tuppa (6696 m) en Pigpherago Shar (6718 m). Daarna daal je weer af en ga je terug naar Namche Bazaar.

Khumjung is een kleine nederzetting op 3970 m hoogte, met uitzicht op de Ama Dablam (6812 m) en de Lhotse (8516 m en de op vier na hoogste berg ter wereld). Je vindt er een schooltje dat in 1961 gebouwd werd door de Sir Edmund Hillary’s Himalayan Trust.

Dag 4 Namche Bazaar – Dole (4038 m)

ca. 6 uur wandelen

Je laat Namche Bazaar achter je liggen, of beter gezegd; onder je liggen. Het pad stijgt en al gauw heb je prachtig uitzicht op de Thamserku (6608 m) en de Kangtega (6783 m) wanneer je het pad langs de bergrug volgt. Je passeert de ene naar de andere chörten, kleine fraai versierde Tibetaanse stupa’s met wapperende Tibetaanse vlaggen. Bij het de theehuizen van Sapara splitst de weg. Rechtsaf voor wandelaars naar Everest Base Camp en linksaf voor Gokyo en de Cho La pas. 

Na de lunch in Mongla (3975 m) daal en stijg je, en je merkt dat het pad minder belopen is dan wat je tot nu toe bewandeld hebt. Het pad wordt onderbroken door boomstronken en rotsblokken.

Dole bestaat uit niet meer dan 7 lodges en is een prettige tussenstop voordat je naar Machhermo wandelt. 

Dag 5 Dole – Machhermo  (4470 m)

ca. 3 uur wandelen


Vandaag een korte etappe maar op deze hoogte kun je het nog best zwaar hebben. De route gaat eerst omhoog en het landschap krijgt steeds meer een alpine karakter, soms lijkt het zelfs buitenaards. Onderweg heb je zicht op een aantal zesduizenders en ook de achtduizender Cho Oyu laat zich zien mits de bewolking dat natuurlijk toe laat. In de diepte stroomt de Dudh Kosi rivier. Onderweg kun je in kleine gehuchten stoppen voor een kopje thee en een snack. Na een paar uur wandelen kom je aan in Machhermo. Deze nederzetting ligt verscholen in een brede vallei aan de voet van de Ngozumpa gletsjer, de langste gletsjer in de Himalaya’s. Je wordt getrakteerd op een schitterend uitzicht op Himalayareuzen als de Cho Oyu, Cholatse, Taboche en in de verte zelfs Everest.

Dag 6 Machhermo - Gokyo (4750m)

ca. 3 - 4 uur wandelen

De dag start met fantastische vergezichten over de Kangtega vallei en de niet te missen ronde top van de Cho Oyu, op 8153 meter de zesde hoogste berg ter wereld. Het landschap verandert. Het is hier desolater en rotsachtiger. De temperatuur komt in deze regio niet boven de 10 graden uit maar wanneer de zon op deze hoogte schijnt, brandt deze op je huid. 
Op een gegeven moment daalt het pad richting de rivier alvorens je weer gaat stijgen naar de eindmorene van de Ngozumpa gletsjer. Een pad aan de zijkant brengt je omhoog naar de oever van het eerste  heilige meer van Gokyo. Vanaf hier is het niet ver meer lopen naar Gokyo dat ligt aan de oever van het heilige Dudh Pokhari meer.
Wanneer wij er zijn, begint het  in de middag te sneeuwen. Het landschap is binnen no time wit. Rondom de warme kachel in de lodge verzamelen dragers, gidsen en andere wandelaars zich, om tijdens het drinken van een kop thee de ervaringen van de dag te bespreken.

Dag 7 Gokyo  - Gokyo Ri (5357 m)

ca. 2 uur wandelen naar de top van Gokyo Ri 

Beklim het uitzichtpunt Gokyo Ri voor het krieken van de dag en zie hoe de eerste zonnestralen van de dag de achtduizenders Makalu, Cho Oyu, Lhotse en Everest tot leven brengt. Het is geen gemakkelijke wandeling, gezien de hoogte waar je je op bevindt. Al zigzaggend beklim je de steile bergwand terwijl je rotsblokken en gladde, zanderige stukken probeert te vermijden. Maar de moeite zal beloond worden. Bij helder weer heb je prachtig uitzicht over de grootste gletsjer van de Himalaya’s, eentje die je morgen zult oversteken. In de verte zie je Thagnak al liggen, het dorp waar je de volgende dag zult overnachten.

Nog voor het ontbijt ben je weer terug in de lodge. Je kunt vandaag een vrij eenvoudige, maar prachtige wandeling naar Forth Lake en Fifth Lake maken.

Dag 8 Gokyo  – Thagnak (4700 m)

ca. 3-4 uur naar Thagnak


Na een korte klim vanaf het derde Gokyo-meer sta je boven op de rand van de Ngozumpa gletsjer. Het lijkt wel alsof je op de maan beland bent. Het landschap is rotsachtig, met kleine maar diepe meren en enorme rotsblokken. Als je goed luistert, hoor je de gletsjer bewegen. Ver weg hoor je rotsblokken vallen, of weer een plons van een steen die in één van meren valt.
De weg wordt aangegeven door op elkaar gestapelde stenen zodat de gids de weg kan vinden tussen de grote rotsblokken door. Let goed op waar je je voeten neerzet. 
Je verlaat de gletsjer en via een laatste klim bereik je Thagnak, wederom een kleine nederzetting van maar een paar guesthouses.

Dag 9 Thagnak – Dzongla (4840 m) via Cho La pas (5420 m)

ca. 6-8  uur wandelen


Vandaag is één van de zwaarste dagen van je Gokyo en Everest avontuur. Neem een flink ontbijt want er staat je een steile klim te wachten. De tocht gaat het eerste uur flink omhoog. Een koude rivier klettert de berg af terwijl jij stapje voor stapje het hoogste punt bereikt. Voor je kronkelt het pad een diep dal door om daarna, via zwarte rotsblokken weer te stijgen. In de verte zie je de Cho La pas al liggen, stralend wit van de vers gevallen sneeuw.
Onderaan de pas lijken je medewandelaars wel kleine mieren die allemaal dezelfde route lopen. Het pad op de besneeuwde bergwand is steil en glad. Met klim en klauterwerk bereik je uiteindelijk de top van de Cho La pas (5420 m), een hele prestatie!
En dan nog de afdaling… een net zo’n spannende tocht als de beklimming. Via een steile rotswand daal je af naar een bizar landschap. Bevroren watervallen hangen vreemd boven een ijs- en sneeuwlandschap dat uitelkaar getrokken lijkt te zijn, waardoor vreemdsoortige ijsrotsen zijn ontstaan. Een kronkelend wit pad van sneeuw en ijs leidt je langs bevroren meren en indrukwekkende steile rotswanden. In de verte zie je Dzongla liggen, waar een warme kachel en lekker bedje op je wachten.

Dag 10 Dzongla - Lobuche (4930 m)  

ca. 3 uur wandelen


Na de inspannende tocht over de Cho La pas staat er vandaag een niet al te moeilijke tocht op het programma. Vandaag kom je weer op het pad van de klassieke Everest Base Camp route en je wandelt via Tengboche naar Lobuche. Geen lange trek vandaag dus neem vooral je tijd.  De bergen Ama Dablam, Kangtega, Thamserku en Taboche zijn je reisgezellen voor vandaag.

Je overnacht in Lobuche. Morgen bereik je Everest Base Camp, probeer vannacht goed uit te rusten.

Dag 11 Lobuche -  Gorak Shep (5180 m) - Hike naar Everest Base Camp (5364 m)

ca. 7 uur wandelen

Voor je Everest Basecamp bereikt, wandel je over een rotsachtig pad naar Gorak Shep. Na de lunch klim je via een ijzig pad verder naar Everest Basecamp. Hier ontmoeten bergbeklimmers elkaar om hun laatste voorbereidingen te treffen voordat ze een poging naar de top van Mount Everest ondernemen. De rotsen en de omgeving zijn erg indrukwekkend, maar ondanks dat je op grote hoogte zit, kun je de top van de Mount Everest niet zien. Omdat je trekking permit het niet toelaat om in het kamp te overnachten wandel je terug naar Gorak Shep. Dit kleine dorpje ligt bij een bevroren meer. De Dalai Lama noemde het "the steps to heaven." Ondanks dat Gorak Shep op grote hoogte ligt zijn er veel faciliteiten aanwezig. 

Dag 12  Gorakshep – Kalapatthar (5545 m) -  Pheriche (4371 m)

ca. 7 uur wandelen

Vandaag is het vroeg opstaan, want je hebt een lange dag voor de boeg. Een steile klim leidt je naar het uitzichtpunt van Kalapatthar op 5545 m. Je inspanning wordt beloond! Vanaf hier heb je een spectaculair uitzicht op de Mount Everest Ook kun je genieten van de toppen van de Pumori, Khumbutse, Thamserku, Changtse, Nuptse en Lhotse.

Na een korte stop wandel je weer terug naar Gorak Shep voor het ontbijt. Vervolgens begint dan eindelijk de afdaling. Via een gemakkelijk pad loop je naar Pheriche, een dorpje boven de Tsolarivier. Het afdalen gaat snel en je zult nog vaak achterom kijken om nog een glimp op te vangen van de enorme toppen achter je. In Pheriche leven de bewoners van de teelt van onder andere boekweit en aardappels, maar ‘s zomers bieden de inwoners zich aan als gidsen en dragers. 

Dag 13 Periche - Tengboche (3867 m)
 
ca. 3 uur wandelen

Het landschap wordt langzaamaan groener en je merkt dat het lopen je makkelijker afgaat. Je wandelt vandaag naar Tengboche, een prettige, mooie en niet al te zware wandeling. Via een pad dat de Imja Khola rivier volgt, daal en stijg je en krijg je het gevoel weer in de bewoonde wereld te zijn. Doordat de route van en naar Everest Base Camp populair is, kom je regelmatig andere wandelaars tegen. Onderweg struikel je bijna over de vele mani stenen, grote blokken steen waar de mantra “ohm manu padme hum” uitgehakt is. Deze Tibetaanse mantra kom je vaak tegen tijdens de reis en in de loop der eeuwen is over de vertaling ervan veel onduidelijkheid ontstaan. 

Je kunt eventueel een omweg maken via Pangboche (3985 m), op ongeveer drie kilometer wandelen van Tengboche, waar je het klooster kunt bekijken. Het is bekend omdat dit het oudste in de Himalaya gebouwde klooster is uit naam van de hogepriester Lama Sangwa Dorje.

Dag 14. Tengboche – Namche Bazaar (3440 m)

ca. 4 uur wandelen

Deze laatste dagen zijn de wandelingen niet zwaar. Ze staan vooral in het teken van dalen. Vanaf Tengboche daalt het pad af naar de rivier. Deze steek je over waarna het pad weer bergopwaarts gaat. Halverwege de tocht kom je op het pad waar je een kleine twee weken eerder ook liep. De vele Tibetaanse stoepa’s verwelkomen je voordat je Namche Bazaar binnenwandelt.

Dag 15  Namche Bazaar – Lukla (2860 m)

ca. 6-8 uur wandelen

Dalen, dalen, dalen. De vele meters die je twee weken eerder gestegen bent daal je nu, in een veel vlotter tempo, naar beneden. Met goed zicht werp je voor de laatste keer een blik op de hoogste berg ter wereld. Via Phakding wandel je naar Lukla, waar je de laatste nacht in de bergen zult doorbrengen.
De trekking zit erop! Gefeliciteerd! 

Dag 16 Lukla – Kathmandu  

ca.  35 minuten vliegen 


Rust nog even uit in Lukla op een dakterras of in een mooie tuin, waar je jezelf kunt verwennen met een lekker stuk appeltaart. Begin van de middag vlieg je de bergen uit, terug naar Kathmandu (1350 m). 

De luchthaven van Lukla lijkt in geen enkel opzicht op andere luchthavens ter wereld. Het inchecken voor de vlucht doet de gids voor je. Je bagage wordt direct op een kar gelegd en naar buiten gereden. Nu is het wachten op het propellervliegtuigje dat je komt halen en naar Kathmandu zal brengen. Op de luchthaven van Lukla kunnen maximaal vier vliegtuigjes parkeren, de vijfde staat op de startbaan om te vertrekken. Het is een hele bijzondere ervaring om van zo dichtbij het landen en opstijgen mee te mogen maken.

Wat is inbegrepen? 

Inclusief

 • Engelssprekende gids tijdens de trekking
 • Drager (1 drager per 2 personen, maximaal 15 kilo bagage per drager)
 • Permit voor Everest Nationaal Park
 • TIMS card 
 • Accommodatie in eenvoudige lodges (gedeelde badkamer en toilet, geen garantie voor heet water)

Exclusief

 • Retourvlucht Kathmandu - Lukla
 • Maaltijden en drankjes
 • Eventuele kosten voor warme douches, opladen elektronische apparatuur, internet
 • Slaapzak
 • Fooien
 • Overige uitgaven 
 • Kosten voor onvoorziene omstandigheden zoals vluchtvertragingen en -annuleringen