Fietsen en wandelen door de Kathmandu vallei

Vierdaagse fiets- en wandeltocht langs dorpjes, rijstterrassen, valleien en eeuwenoude tempels met uitzicht op de Himalaya.

Actief door de Kathmandu vallei

Ontdek de Kathmandu vallei op een originele manier. Deze 4-daagse fiets- & wandeltocht voert je langs lokale dorpjes, eeuwenoude tempels & kloosters, rijstterrassen, groene valleien en uitzicht op de Himalaya.

Je start in Sanga met een mountainbiketocht door de heuvels naar het Newari-stadje Panauti. Daar slaap je bij een lokale familie. De volgende dag begint je wandeltocht. Deze voert je langs lokale dorpjes, eeuwenoude tempels, het imposante Tibetaanse klooster in Namo Buddha, bebouwde terrassen, groene valleien en beboste heuvels. Uiteraard ontbreken de spectaculaire uitzichten op de Himalaya bergketen niet tijdens deze meerdaagse wandeltocht. De wandeling eindigt bij de oudste tempel van Nepal: Changu Narayan, waar je nog een kijkje kunt nemen voor je naar Bhaktapur wordt gebracht. 

Je loopt samen met een privé gids en dragers die je bagage zullen dragen. Per twee personen is één drager inclusief en je kunt maximaal 15 kilo bagage per drager meegeven. De spullen die je niet nodig hebt, kun je achter laten in het hotel in Kathmandu. 

De hier vermelde fiets- en wandeltijden geven een indicatie en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen tempo. Deze trektocht kan gelopen worden door iedereen met een normale conditie. De fietstocht is wel pittig vanwege het stijgen en dalen. 

Wil je het liever wat rustiger aan doen dan kun je dit traject ook wandelend afleggen, je neemt dan een kortere route waardoor de wandeltijd ongeveer hetzelfde is.

Dag tot dag beschrijving

Dag 1 Kathmandu – Sanga - Panauti (1500 m) 

ca. 1,5 uur rijden en 4 uur fietsen

Vandaag verruil je de hectiek van Kathmandu voor de rust van de dorpjes in de Kathmandu vallei. Je chauffeur haalt je op bij je hotel en brengt je naar Sanga. Hier ontmoet je je lokale gids en krijg je een passende mountainbike en helm toebedeeld. 

Je begint met een steile klim van ongeveer een half uur. Daarna wordt het vlakker en fiets je over de heuvelruggen, langs schitterende berglandschappen met diepe kloven, rijstvelden en akkers. Je volgt lokale paadjes die al eeuwen gebruikt worden door de dorpelingen van het gebied. Tijdens deze tocht kom je nauwelijks verkeer tegen. De huizen en kleine boerderijen in dit gebied zijn nog heel primitief en authentiek, al zul je enkele nieuwere huizen zien die na de aardbeving zijn gebouwd. 

Je eindbestemming van vandaag is het authentieke stadje Panauti, dat omgeven wordt door boerenland. Hier ontmoet je je gastgezin waar je deze avond zult overnachten. Zij maken deel uit van het Community Homestay initiatief. Je brengt ook een bezoek aan het oude centrum van Panauti, dat op de werelderfgoed lijst van Unesco staat. Je vindt er een aantal fraaie tempels waarvan de Indreshwar Mahadev tempel de bekendste is. Het houtsnijwerk van de deuren en daken is een prachtig voorbeeld van de Newari architectuur. In de avond kun je als je dat leuk vindt je gastgezin helpen met het voorbereiden van de maaltijd. 

Dag 2 Panauti (1500 m) – Namo Buddha (1514 m) – Dhulikhel (1540 m)

ca. 5-6 uur wandelen

Na een heerlijk Nepalees ontbijt begin je aan je wandeltocht naar Dhulikhel. Je loopt midden tussen rijstvelden en akkerbouw tot je de Namo Buddha heuvel bereikt. Hier krijg je uitleg over het kloostercomplex. De stupa en het klooster van Namo Buddha zijn een van de belangrijkste Tibetaanse pelgrimsoorden van Nepal. De legende gaat over Boeddha die een uitgehongerde tijgerin met haar welpen tegenkomt. De barmhartige Boeddha biedt zichzelf aan als voedsel voor haar hongerige jongen. Een stenen gedenktafel op de heuvel verwijst naar deze legende. Dit verhaal, een les in mededogen en onzelfzuchtigheid, is hier uitgebeeld in een stenen reliëf dat verlicht wordt door vele kaarsjes.

Vanuit Namo Buddha wandel je in ongeveer drie uur naar Dhulikhel over een vrij makkelijke weg langs traditionele dorpjes. Bij helder weer heb je een schitterend uitzicht op de Himalayabergen.

Dag 3 Dhulikhel – Nagarkot (2195 m)

ca. 5 - 6 uur wandelen

Je hebt een lange zware wandeldag voor de boeg. Je einddoel vandaag is Nagarkot dat beroemd is om de prachtige vergezichten op de Himalaya bergketen. Je vertrekt weer vroeg in de ochtend en je neemt vanuit je hotel water en lunchboxen mee voor onderweg. De tocht voert door een bosrijke omgeving, over heuvels, langs rijstvelden en kleine dorpjes. Het is een pittige klim.

Aan het eind van de middag kom je aan in Nargarkot. Hier heb je, mits het weer dit toelaat, een fantastisch uitzicht op de Kathmandu vallei en op de wit besneeuwde toppen van de Himalaya’s. Vanaf het uitkijkpunt heb je uitzicht op maar liefst vijf van de tien hoogste bergen ter wereld: Everest (8848 m), Lhotse (8516 m), Makalu (8481 m), Cho Oyu (8201 m) en Manaslu (8156 m).

Wil je het wat rustiger aan doen, dan kunnen wij ook een privé transfer van Dhulikhel naar Nagarkot voor je regelen.

Dag 4 Nagarkot – Changu Narayan tempel (1514 m) - Bhaktapur 

ca. 3 - 4 uur wandelen

Je laatste wandeldag vandaag. In ongeveer drie tot vier uur uur wandel je van Nagarkot naar de Changu Narayan tempel. Het is adembenemend als de zon 's morgens vroeg boven de besneeuwde bergtoppen van de Himalaya verschijnt. Het pad daalt door de groene heuvels, bewerkte akkers en kleine dorpen naar beneden. De mensen onderweg begroeten je vaak vriendelijk met namasté. De route verandert van gecultiveerd gebied naar een meer natuurlijke begroeiing met bossen. De Himalaya’s schitteren aan de horizon.

Uiteindelijk kom je uit bij de tempel van Changu Narayan die is gewijd aan de hindoegod Vishnu. Deze eeuwenoude hindoetempel werd zwaar beschadigd tijdens de aardbeving in 2015. Er wordt nog steeds hard gewerkt aan het herstel maar het is verbazingwekkend hoe veel er in korte tijd al is gedaan.

Je kunt er voor kiezen om door te lopen naar Bhaktapur of per transfer gebracht te worden.

 

Wat is inbegrepen?

Inclusief

 • Engelssprekende gids tijdens de fietstocht en trekking  
 • Drager (1 drager per 2 personen, maximaal 15 kilo bagage per drager)
 • Transfer van Pokhara naar Sanga
 • Transfer van Changu Narayan tempel naar Bhaktapur
 • Entree voor Dhulikhel
 • Entree voor Bhaktapur
 • 1 Nacht verblijf in Homestay Panauti met lunch, diner & ontbijt
 • 2 Nachten accommodatie met ontbijt

Exclusief

 • Overige maaltijden en drankjes
 • Fooien
 • Kosten voor onvoorziene omstandigheden
 • Overige uitgaven