Bergen, tempels en dorpjes tijdens de Jomsom Trek

Wandelen in de omgeving van Jomsom en Muktinath in het hart van de Annapurna's (5 dagen)

Dag tot dag beschrijving

Dag  1 Pokhara – Jomsom (2743 m) – Kagbeni (2800 m)  

ca.  25 minuten vliegen en ca. 3 uur wandelen

Begin de dag met een stevig ontbijt zodat je de nodige energie hebt voor onderweg. Na het ontbijt word je door je chauffeur opgehaald en vertrek je naar de luchthaven van Pokhara. Met een klein vliegtuigje vlieg je naar het bergdorpje Jomsom. De uitzichten tijdens de vlucht op het Annapurna massief zijn spectaculair. Je vliegt door de diepste kloof van de wereld, met de bergen Annapurna I (8100m) en Dhaulagiri (7000m) links en rechts van je terwijl de rivier Kali Gandaki op een hoogte van zo’n duizend meter kronkelend door de Himalaya stroomt. Onderweg heb je een schitterend uitzicht op de witte Himalaya pieken. Jomsom is flink wat kouder dan het tropische Pokhara, het landschap is rotsachtig en de lucht is ijl. In Jomsom maak je kennis met de gids en drager die je de komende dagen zullen vergezellen en je gaat meteen op pad. Je laat Jomsom achter je en wandelt vandaag in ongeveer drie uur langs de Kali Gandaki rivier naar Kagbeni. Dit kleine plaatsje ligt in het Mustang gebied en de huizen hebben hier platte daken zoals in Tibet. In Kagbeni kan je het oude klooster bezoeken. De monniken zijn zeer vriendelijk en misschien word je uitgenodigd om in het klooster het bidritueel bij te wonen. Vanaf het dak van het klooster heb je ook een prachtig uitzicht over Kagbeni en de omgeving.  

N.B. 1. Er lopen dragers mee die je bagage zullen dragen. Per twee personen is één drager inclusief en je kunt maximaal 15 kilo bagage per drager meegeven.

N.B. 2. De hier vermelde wandeltijden geven een indicatie en zijn natuurlijk afhankelijk van je eigen wandeltempo.
 

Dag 2 Kagbeni – Muktinath (3710 m)

ca. 4 – 5 uur wandelen

Laat het ontbijt bij de teahouse lodge je goed smaken. Je hebt een mooie wandeltocht naar Muktinath voor de boeg vandaag, een uurtje of vier lopen. Je volgt het wandelpad omhoog de vallei uit richting het bedevaartsoord Muktinath. Hier ligt een belangrijk klooster voor zowel Boeddhisten als Hindoes. Je hebt de hele middag om dit fascinerende dorp te verkennen. Het dorp trekt vanwege het klooster veel pelgrims, dus er is genoeg te bekijken. Bij de tempel is een heilige rotswand met 108 kranen (108 is een heilig getal voor boeddhisten), waaruit heilig bronwater stroomt. In de pagode Juwala Mapa brand een klein aardgasvlammetje boven een stroompje water. Deze wand is gewijd aan de god Vishnu en volgens de legende heeft Vishnu dit vlammetje zelf aangestoken.

Dag 3 Muktinath – Marpha (2670 m)

ca. 6- 7 uur wandelen

Vandaag gaat de tocht bergafwaarts en onderweg kom je prachtige landschappen tegen. De bergtoppen van het Annapurna gebergte domineren het uitzicht. Links en rechts heb je uitzicht op enorme bergen met sneeuwwitte toppen. Onderweg kom je naast ezels, vooral veel appelbomen en graanvelden tegen. De route brengt je vandaag naar het authentieke dorpje Marpha, wat vooral bekend is vanwege deappelboomgaarden in deze regio. Ook Marpha heeft Tibetaans karakter, waar de gebedsvlaggenuitbundig wapperen tussen de witgekalkte huizen. De daken van de huizen zijn plat, zodat er graan en groente kan worden gedroogd. Bij de ingang van het dorp staan een aantal gebedsmolens met mooie schilderingen. Op de terrasjes in Marpha kun je genieten van een heerlijk stukje appeltaart. Ook hier is er een groot klooster, wat zeker de moeite waard is om te bezoeken. 

Dag 4 Marpha - Jomsom (2743 m)

ca. 3 uur wandelen

Neem een glaasje appelsap bij je ontbijt en maak je op voor de wandeling terug naar Jomsom. Tussen de Himalayareuzen door loop je geleidelijk aan omhoog door het dal van de Kali Gandaki. Af en toe moet je even stoppen om de zwaarbepakte ezeltjes door te laten. Een mooie gelegenheid om van het uitzicht te genieten en mooie foto’s te maken. Na een uurtje of drie wandelen kom je aan in Jomsom, de poort van de provincie Mustang. Tijd om het vriendelijke dorpje te verkennen en ergens een lekker kopje thee te gaan drinken. 

Dag 5 Jomsom – Pokhara


ca. 25 minuten vliegen


Na een heerlijk ontbijt vertrek je richting de luchthaven. Je vliegt vandaag weer terug naar Pokhara. Geniet nog van het uitzicht vanuit het vliegtuig, want binnen een half uurtje sta je weer in het lager gelegen Pokhara waar een transfer je naar het hotel van je keuze zal brengen.

Wat is inbegrepen?

Inclusief

 • Engelssprekende gids tijdens de trekking
 • Drager (1 drager per 2 personen, maximaal 15 kilo bagage per drager)
 • Permit voor Annapurna Nationaal Park
 • TIMS card 
 • Accommodatie in eenvoudige lodges (gedeelde badkamer en toilet, geen garantie voor heet water)
 • Transfers Pokhara hotel - luchthaven hotel

Exclusief

 • Retourvlucht Pokhara - Jomsom
 • Maaltijden en drankjes
 • Fooien
 • Slaapzak
 • Eventuele kosten voor warme douches, opladen elektronische apparatuur, internet
 • Overige uitgaven
 • Kosten voor onvoorziene omstandigheden zoals vluchtvertragingen en -annuleringen