Bagage en kleding in Nicaragua

We adviseren je om je bagage voor je Nicaragua rondreis mee te nemen in een rugzak of in een weekendtas (met wieltjes). Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen op je rondreis door Nicaragua, kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige katoenen kleding mee.

Wat neem je mee - en waarin?

Neem je bagage voor je reis naar Nicaragua mee in een rugzak of weekendtas, al dan niet met wieltjes. Beperk je tot zo'n vijftien kilo, niet meer. Dat scheelt een hoop sjouwen.

Het maximum van de luchtvaartmaatschappij is doorgaans twintig kilo. Let op: Op de binnenlandse vlucht van Managua naar Corn Island is maximaal twaalf kilo bagage toegestaan.


We raden je aan om praktische kleding mee te nemen, kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). Neem vooral luchtige, katoenen kleding mee.

Denk verder bij het samenstellen van je bagage bijvoorbeeld aan:

  • wandelschoenen en/of sandalen
  • regenkleding, paraplu,
  • dagrugzak, zaklamp, naaigerei, wasmiddel
  • reis- en taalgids
  • anti-muggenlotion, zonnebril. zonnebrandcrème
  • fotocamera/video en geheugenchips
  • verrekijker, handdoeken, zonnebril, zonnebrandcrème, toiletartikelen
  • badslippers, zwemkleding, evt. snorkelspullen
  • wekker, schrijfgerei, schaartje, zakmes,
  • paspoortkopieën en verzekeringsbewijs van je cheques en je reisverzekeringspolis.

Het is niet nodig om een slaapzak, slaapmatje of klamboe mee te nemen. Reizigers vinden bij een homestay een lakenzak wel prettig, als extra.

Het voltage in Nicaragua is 110 volt. Er wordt gebruik gemaakt van Amerikaanse stekkers met platte pennen. Het is daarom handig om een universele verloopstekker mee te nemen.

Reizen via de Verenigde Staten

Het Algemeen Nederlands Verbond van Reisondernemingen (ANVR) raadt haar reizigers, die een vlucht hebben geboekt naar of via de Verenigde Staten, aan om hun koffer of andersoortige bagage niet op slot te doen.

Uit veiligheidsoverwegingen onderzoekt de Amerikaanse organisatie TSA (Transportation Security Administration) ongeveer 10% van alle bagage die aankomt op één van de vele luchthavens in de VS.

Koffers en andere bagage worden geopend en indien nodig worden sloten geforceerd. TSA acht zich niet aansprakelijk voor eventuele schade. Aan reizigers die reizen naar of via de Verenigde Staten wordt dan ook door het ANVR aangeraden gebruik te maken van bagagebanden om zo eventuele schade aan de koffer en bagage te voorkomen. Er zijn eventueel ook TSA gecertificeerde sloten in omloop die je wel kunt gebruiken.

In verband met de uitgebreide veiligheidscontroles adviseren wij passagiers vanaf Amsterdam minimaal drie uur van tevoren in te checken.