Reisdocumenten voor Nicaragua

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is.

Reisdocumenten

Voor Nederlandse reizigers geldt:

We raden je aan om op reis te gaan met een paspoort dat aan het eind van je reis nog minimaal zes maanden geldig is. Controleer altijd voordat je op reis gaat wanneer je paspoort verloopt.

Alle Nederlandse reizigers dienen, ongeacht de leeftijd, in het bezit te zijn van een eigen internationaal paspoort. Voor meer informatie hierover kun je terecht bij je gemeente.

Wij raden je aan om een kopie van je paspoort mee te nemen. Stop deze kopie bij je bagage. Mocht je onverhoopt je paspoort verliezen, dan heb je er in ieder geval nog een kopie van.

Een andere tip is om een scan van je paspoort en pasfoto naar je eigen e-mailadres te sturen. Dan kun je die ter plekke altijd uitprinten of doorsturen.

Reizen met kinderen

Voor reizigers met meereizende kinderen onder de 18 jaar kunnen afwijkende toelatingseisen gelden. Reis je met een kind met een andere achternaam dan de jouwe, dan kan er gecontroleerd worden of er daadwerkelijk een ouder-kindrelatie is.

Doel van deze extra controle is om kindontvoeringen tegen te gaan. Sommige landen eisen een verklaring waaruit blijkt dat de meereizende volwassene ook daadwerkelijk de ouder is of het gezag heeft. Informeer hiernaar bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming.

Op de website van de Koninklijke Marechaussee kun je een toestemmingsformulier downloaden. Reist een kind mee met bijvoorbeeld een oom of tante of met de ouders van een vriend(innet)je, dan eisen sommige landen een verklaring waarin de ouders toestemming geven voor deze reis. Je kunt bij de ambassade of het consulaat van het land van bestemming informeren naar de toelatingseisen voor dit land.

Visum & Gele Koorts

Hieronder vermelden wij de visumprocedure voor Nicaragua. Er staat vermeld wat bekend was bij het publiceren van deze editie voor reizigers met een Nederlandse of Belgische identiteit.

Voor Nicaragua hoef je van te voren geen visum te regelen. Je krijgt een visum voor dertig dagen bij aankomst op de luchthaven van Managua.

Als je met de bus de grens met Costa Rica oversteekt regelt de busmaatschappij het visum voor je (USD 10,-).

Gele koorts

Ben je kort voor aankomst in Nicaragua in een land geweest waar Gele Koorts voor komt, dan is een vaccinatie tegen Gele Koorts verplicht. Vergeet niet je vaccinatieboekje mee te nemen. Dit moet je bij aankomst in Managua kunnen overleggen. Dit geldt ook wanneer je verder reist naar Costa Rica en/of Panama.

Je hoeft dit bewijs van inenting niet te laten zien op luchthaven van Panama als je daar slechts overstapt op een andere vlucht. Wel kan jouw overstap in dit land door de Nicaraguaanse autoriteiten worden gezien als een bezoek aan dat land. Dus als je overstapt in Panama is een Gele Koort vaccinatie aanbevolen

Gele koorts komt voor in veel Afrikaanse en Zuid-Amerikaanse landen.

Extra reistoestemming voor Amerika

Voor reizen met een overstap in Amerika, dien je online voor vertrek een ESTA (Electronic System of Travel Authority) toestemming aan te vragen. 

De ESTA registratie kost 14 dollar en dit bedrag kun je alleen betalen per creditcard (VISA, MasterCard of American Express). Je kunt met een ESTA maximaal 90 dagen in Amerika verblijven. Aanvragen kun je via de volgende website indienen: ESTA

Wij raden je aan om dit minimaal twee weken voor vertrek te doen. 

Een goedgekeurde reistoestemming is:

  • Verplicht voordat je aan boord gaat van het vliegtuig naar Amerika
  • Geldig, tenzij anders aangegeven, voor een periode van maximaal twee jaar of totdat je paspoort verloopt
  • Geen garantie voor toelating tot Amerika      
Reizigers die geen Nederlands of Belgisch paspoort hebben of langer dan 90 dagen in Amerika willen verblijven, adviseren wij contact op te nemen met de ambassade en na te gaan of je een ESTA reistoestemming of een visum voor Amerika moet aanvragen.

Belangrijk: Sinds januari 2016 is er een nieuwe wetgeving van toepassing, de ‘Terrorist Travel Prevention Act’. Deze wet houdt in dat mensen die op of na 1 maart 2011 Iran, Irak, Syrië, Somalië, Yemen, Libië of Soedan hebben bezocht (of een tweede nationaliteit hebben van de genoemde landen), niet meer in aanmerking komen voor het online aanvragen van een elektronisch visum (ESTA). Ze dienen dan een regulier toeristenvisum aan te vragen bij het Amerikaanse consulaat in Amsterdam of bij de Amerikaanse ambassade in Brussel.