Lokale gidsen in Noord-Korea

Je wordt tijdens de hele reis in Noord-Korea altijd begeleid door twee verplichte lokale Engelstalige gidsen. Of je het nu leuk vindt of niet, zij zullen je de gehele reis begeleiden. Zij zullen bijvoorbeeld aangeven wat je wel of niet mag fotograferen.

Insiders laten je Noord-Korea zien

Als buitenlandse reiziger word je in Noord-Korea verplicht begeleid door twee lokale, Engelstalige gidsen. Zij zullen je de gehele reis vergezellen en je alles vertellen over hun land. Natuurlijk zijn ze er ook om jou - en elkaar - te controleren.

De gidsen zullen aangeven of je iets wel of niet mag fotograferen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de lange rijen voor een winkel of bij een busstation te fotograferen. Oude, vaak in traditionele Koreaanse stijl gebouwde huizen zijn meestal ook niet toegestaan. Wij zien mooie architectuur, zij zien ouderdom of achterlijkheid.

Standbeelden van Kim Il Sung, de modelboerderij en de metro zijn natuurlijk weer geen probleem.

In het begin zal het zeker aftasten zijn. Wat is er mogelijk in Noord-Korea? Hoe streng zijn ze? Tegelijkertijd wil je ze ook niet tegen je in het harnas jagen. Je wilt toch een goede verstandhouding hebben. Schipperen dus.

Ondanks alle beperkingen zijn wij toch ook onder de indruk van de bereidwilligheid om je iets van hun land te laten zien. En van de kennis die ze hebben van buitenlandse ontwikkelingen. Dit natuurlijk allemaal binnen de context van hun Noord-Koreaanse achtergrond.

Je trekt intensief met hen op. Buiten het hotel laten ze je geen moment alleen. Enkel op je kamer heb je enige privacy.  Reizen door Noord-Korea betekent dat je deze en andere beperkingen moet accepteren.