Lokale gidsen in Noord-Korea

Je wordt tijdens de hele reis in Noord-Korea altijd begeleid door twee verplichte lokale Engelstalige gidsen. Of je het nu leuk vindt of niet, zij zullen je de gehele reis begeleiden. Zij zullen bijvoorbeeld aangeven wat je wel of niet mag fotograferen.

Insiders leren je Noord-Korea kennen

Je wordt tijdens de hele reis in Noord-Korea altijd begeleid door twee verplichte lokale Engelstalige gidsen. Of je het nu leuk vindt of niet, zij zullen je de gehele reis begeleiden. Natuurlijk reizen ze mee om je ook te controleren.  

Ze zullen aangeven of je iets wel of niet mag fotograferen. Zo is het bijvoorbeeld verboden om de lange rijen voor een winkel of bij een busstation te fotograferen; oude, vaak in traditionele Koreaanse stijl gebouwde, huizen is meestal ook niet toegestaan. Wij zien mooie architectuur, zij zien ouderdom of achterlijkheid. Standbeelden van Kim Il Sung, de modelboerderij en de metro zijn natuurlijk weer geen probleem.  

In het begin zal het zeker aftasten zijn, wat kun je zelf doen in Noord-Korea? Hoe streng zijn ze? Tegelijkertijd wil je ze ook niet tegen je in het harnas jagen. Je wilt toch een goede verstandhouding hebben. Schipperen dus.  

Binnen de beperkingen die het reizen in Noord-Korea met zich meebrengt, zijn wij toch ook onder de indruk van hun bereidwilligheid om je iets te laten zien van hun land en de kennis die ze hebben van buitenlandse ontwikkelingen (natuurlijk vertaald vanuit hun Noord-Koreaanse achtergrond). Je trekt intensief met hen op; ieder moment buiten het hotel laten ze je niet alleen. Alleen op je hotelkamer heb je enige privacy.  

Reizen door Noord-Korea betekent dat je deze en andere beperkingen moet accepteren.