Wel of niet naar Noord-Korea?

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom wij reizen naar Noord-Korea organiseren. Toerisme vormt één van de (weinige) mogelijkheden voor een uitwisseling van ideeën zodat de totale isolatie doorbroken wordt. En dat heeft invloed op de toekomst van dit land.

Waarom organiseren wij reizen naar Noord Korea?

Regelmatig krijgen wij een e-mail of een telefoontje waarin vragen gesteld worden over het feit dat wij reizen naar Noord-Korea organiseren. Zeker na de gebeurtenissen in de top van Noord-Korea, het VN rapport en de bijbehorende media aandacht is deze vraag nog actueler geworden. “Kun je wel een vakantie organiseren naar een land waar de bevolking zo lijdt?”.

Ik denk dat het belangrijk is dat er geen misverstand bestaat over de positie van YourWay2GO ten opzichte van Noord-Korea. Ook wij hebben het boeken van Kang Chol-Hwan en Demick gelezen, zijn geabonneerd op de nieuwsbrief van nknews.org en zijn dus zeer blij dat wij in Nederland/België geboren zijn en hier wonen en werken. De overheid van Noord-Korea is niet de onze en ook wij geloven niet dat de huidige opsplitsing tussen Zuid- en Noord-Korea eeuwig zal duren.

Reizen door Noord-Korea brengt sterke beperkingen met zich mee. Daar willen we niet geheimzinnig over doen. Je mag niet zelf de straat op, reist altijd onder begeleiding van twee gidsen en mag zeker niet overal foto’s maken. De overheid bepaalt wat je mag zien. Je staat dus onder scherp toezicht. De uitgaven ter plaatse (hotel, vervoer) komen uiteindelijk terecht bij de overheid.

Ondanks dat we op dit punt geen andere mening hebben dan veel vragenstellers, maken we wat betreft het organiseren van reizen naar Noord-Korea een andere afweging. Al ruim tien jaar organiseren we reizen naar dit land.

Door te reizen naar Noord-Korea kom je in contact (hoe summier ook) met de bevolking. In veel media wordt al snel een zwart-wit beeld geschetst van dit land en haar bevolking. Noord-Korea wordt gereduceerd tot een dictatuur waarbij de media vaak volledig voorbij gaan aan de diversiteit van de mensen die in Noord-Korea wonen. Mensen met allemaal eigen persoonlijke omstandigheden, gevoelens, leeftijd en achtergrond. Een reis naar Noord-Korea opent de mogelijkheden voor contact tussen Noordkoreanen en westerlingen.

En zeker als je door de jaren heen vaker in Noord-Korea komt (zoals ik) zie je het land veranderen. Werd er een paar jaar geleden ‘langs je heen gekeken’ door de Noordkoreanen, nu word je uitgenodigd om aan te schuiven bij een barbecue in een park, of op de foto gezet met een bruidspaar. Ook Noord-Korea verandert! Toerisme vormt één van de (weinige) mogelijkheden voor een uitwisseling van ideeën zodat de totale isolatie doorbroken wordt. En dat heeft invloed op de toekomst van dit land. Westerlingen krijgen zo een ‘echter’ beeld van Noord-Korea, en Noordkoreanen krijgen zo een ‘echter’ beeld van ons. Zij worden immers ook geïndoctrineerd op negatieve wijze over het Westen en hebben geen vrije toegang tot informatie.

Wij vinden dat iedere reiziger zelf de afweging moet maken om Noord-Korea wel of niet te bezoeken. Velen zullen besluiten dat ze niet gaan, ook al omdat er nog 150 andere landen bezocht kunnen worden. Hiervoor hebben we respect. Iedereen maakt immers zijn/haar eigen keuze.

Maar de paar honderd Nederlanders en Belgen die Noord-Korea jaarlijks bezoeken hebben een andere afweging gemaakt. Wat we gemerkt hebben, is dat zij een veelal bewuste keuze gemaakt hebben om wel te gaan. Zij zijn politiek geïnteresseerd, staan open voor een land dat zo anders is en zijn zeker niet op zoek naar een strandbestemming. Voor hen organiseren we dan ook deze reizen.

Namens YourWay2GO,

Jan Middelhoek
Directeur YourWay2GO