Feestdagen in Oezbekistan en Turkmenistan

Houd tijdens het plannen van je reis naar Oezbekistan en Turkmenistan rekening met nationale vakanties en feestdagen.

Feestdagen in Oezbekistan

Oezbekistan kent tal van nationale feest- en herdenkingsdagen om onafhankelijkheid, oorlogen en martelaars te herdenken.

 • Nieuwjaarsfeest (1 januari)
 • Internationale Vrouwendag (8 maart) op deze dag krijgen vrouwen en meisjes cadeautjes, bloemen en kaarten
 • Dag van de Arbeid (1 mei)
 • Dag van de Overwinning, einde van de Tweede Wereldoorlog (9 mei)
 • Onafhankelijkheidsdag (1 september), deze dag wordt groots gevierd met markten waar snoep verkocht wordt, en met muziek- en dansvoorstellingen en vuurwerk. Het initiatief tot de viering komt echter vooral van de overheid, die veel waarde hecht aan deze dag
 • Dag van de Grondwet (8 december). 
Nowruz (21 en 22 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Oezbekistan gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; het ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uit zien. 

 

Feestdagen in Turkmenistan

Turkmenistan kent nationale feest- en herdenkingsdagen om onafhankelijkheid en historische gebeurtenissen te herdenken.

 • Nieuwjaarsfeest (1 januari)
 • Internationale Vrouwendag (8 maart)
 • Dag van de Wederopstanding, Eenheid en de Po√ęzie van Magtymguli (18 mei), een Turkmeens geestelijk leider die zich in de 18e eeuw heeft ingezet voor autonomie van de Turkmenen.
 • Onafhankelijkheidsdag (27 september), deze dag wordt groots gevierd met een militaire parade, concerten en vuurwerk.
 • Herdenkingsdag (6 oktober) voor de alles verwoestende aardbeving in Ashgabat in 1947 waarbij 170.000 mensen omkwamen.
 • Dag van de Neutraliteit (12 december). 
Nowruz (21 en 22 maart) is een wijdverspreid feest dat vooral in Iran, maar ook in Turkmenistan gevierd wordt. Het is het feest van het begin van de lente (in Iran ook het begin van het nieuwe jaar). Een paar dagen voor Nowruz is het tijd voor khashar; het ervoor zorgen dat alle woningen, steden en dorpen er netjes uit zien. 

 

Islamitische feestdagen

Maankalender

De islamitische kalender is gebaseerd op een maanjaar en wijkt daarom af van de telling van de westerse, Gregoriaanse kalender. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.

Ramadan

De Ramadan (24 april t/m 23 mei 2020, 13 april t'm 13 mei 2021, 2 april t/m 2 mei 2022) is het belangrijkste islamitische feest. Het feest duurt de hele negende maand van het islamitische jaar en is de vastenmaand. Tijdens deze periode eten, drinken en roken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang. Vasten is een van de belangrijkste plichten van een moslim.

De ramadan kan voor reizigers leiden tot enig ongemak; veel restaurants zijn dicht; eten, drinken en roken in het openbaar wordt niet op prijs gesteld. Voor toeristen wordt overigens wel gekookt en gezorgd. Het spreekt vanzelf dat je (op straat of terras) ten overstaan van vastende mensen niet eet. Aan de andere kant is het meemaken van zo'n belangrijk feest wel weer bijzonder.

Suikerfeest

Het driedaagse Suikerfeest, Eid al-Fitr (23 t/m 25 mei 2020, 13 t/m 15 mei 2021, 2 t/m 4 mei 2022), luidt het einde van de Ramadan in. Het huis wordt nog een keer gepoetst en de mensen kleden zich zo mooi mogelijk. Iedereen gaat bij elkaar op bezoek om elkaar te feliciteren met een goed volbrachte vastenperiode. Ook de armen krijgen iets extra. Met het Suikerfeest begint de bedevaart naar Mekka.

Offerfeest

Het offerfeest, Eid al-Adha (30 juli t/m 1 augustus 2020, 20 t/m 23 juli 2021, 9 t/m 11 juli 2022), begint op de tiende dag van de laatste maand van het jaar. Ter herdenking van Abraham worden op die dag overal schapen geslacht. Abraham was immers bereid zijn zoon aan God te offeren, maar die verving de jongen op het laatste moment door een schaap.

Andere belangrijke dagen

Ras as-Sana: islamitische nieuwjaarsdag (20 augustus 2020, 10 augustus 2021, 30 juli 2022)
Moulid an-Nabi: de verjaardag van de Profeet Mohammed (29 oktober 2020, 19 oktober 2021, 8 oktober 2022).