Geld in Oezbekistan en Turkmenistan

In Oezbekistan betaal je met de som. Contante euro’s en Amerikaanse dollars kun je wisselen bij hotels. In Turkmenistan betaal je met de manat, maar ook de Amerikaanse dollars wordt goed geaccepteerd. Wissel kleine hoeveelheden dollars om in manats voor lokale uitgaven.

Waarmee betaal je in Oezbekistan?

De munteenheid is de Oezbeekse Sum (UZS). Een Oezbeekse Sum = 100 tiyn. Er zijn briefjes van 5000, 1000, 500, 200, 100 en 50 sum

Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

Bij banken en wisselkantoortjes in de grote hotels kun je euro's en Amerikaanse dollars wisselen. Als je in het hoogseizoen meer dan € 50, - wilt wisselen, kan dat een probleem zijn. Voor € 50, - krijg je een heel pak afgeragde biljetten waar meestal een elastiek omheen zit.

Hoewel prijzen officieel in Sum aangekondigd moeten worden, laat men toeristen het liefst in ‘harde valuta’ betalen, bij voorkeur Amerikaanse dollars. Voor euro’s krijg je een minder gunstige koers en buiten de toeristische centra zijn ze iets moeilijker te wisselen.

De mogelijkheden om te pinnen in Oezbekistan zijn beperkt. In Tashkent is er een aantal ATM's waarvan enkele in de grote hotels. Daar kun je geld opnemen met een creditcard.

Buiten de hoofdstad  kunnen gebruikers van een Mastercard terecht bij de Asaka Bank (zie: www.mastercard.com/atmlocator) en Visacard-gebruikers bij de Nationale Bank van Oezbekistan (zie: www.visa.com/atmlocator).

Geld in Turkmenistan

De munteenheid in Turkmenistan is de Nieuwe Turkmeense Manat (TKM). Een Nieuwe Turkmeense Manat bevat 100 tenge. Er zijn briefjes van 500, 100, 50, 20, 10, 5 en 1 manat.

Kijk voor de dagkoers op www.oanda.com.

Naast de Turkmeense Manat geldt de Amerikaanse dollar als algemeen geaccepteerd betaalmiddel. Wel kun je je wisselgeld in Manat terugkrijgen. In winkels of hotels kun je contante dollars vaak tegen een goede koers wisselen voor kleine coupures Manat voor lokale uitgaven.

Alleen in de hoofdstad Ashgabat kun je bij enkele banken pinnen met Visa of Mastercard.

Zorg buiten de hoofdstad voor voldoende cash dollars in kleine coupures. Dollarbiljetten moeten er ook goed uitzien: verfrommeld, oud papiergeld wordt geweigerd.

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.