Mijn reis door Bolivia

Ben je op zoek naar een bestemming met prachtige afwisselende natuur, leuke dorpen en bijzondere steden en soms van de gebaande toeristische paden af? Dan is Bolivia een absolute aanrader. Tijdens zijn rondreis van Santa Cruz naar Potosí reisde onze reisspecialist Thomas van 400 meter naar 4000 meter hoogte.

Een stukje geschiedenis

Gedurende mijn reis begon ik met een interessante dagexcursie naar de Jezuïetenmissies ten oosten van Santa Cruz in het laagland. De regio rond Santa Cruz is een enorm landbouwgebied waar zowel veel akkerbouw (o.a. sorghum, soja, graan) als veeteelt plaatsvindt.

De Jezuïeten arriveerden in de 17e en 18e eeuw in de regio. De opgezette missies raakten in de 19e en 20e eeuw in verval tot de van oorsprong Zwitserse architect Hans Roth de restoratie in de jaren zeventig samen met de lokale bevolking heeft opgepakt. Inmiddels zijn de missies weer in oorspronkelijke staat hersteld met hier en daar een hedendaagse twist, zoals te zien bij de schilderijen met beeltenissen van de kruisgang in de kerk van Concepción.

Nevelwouden en berglandschappen

Na de laaglanden reisde ik door naar Samaipata in de prachtige groene heuvels. Plotseling bevind je je in een geheel ander landschap. Daarnaast is Samaipata een van de uithoeken van het vroegere Incarijk. Dit zie je terug in El Fuerte, een voormalige rituele offerplaats en vesting. Daarnaast is een bezoek aan Amboró National Park een absolute aanrader. In het nevelwoud kan je een prachtige wandeling maken langs indrukwekkende en eeuwenoude reuzenvarens.

Avontuurlijk is het zeker!

Vervolgens ga je van de gebaande paden af via de Oude Handelsroute, waarbij de eerste dag van deze 3-daagse tocht je langs Vallegrande en La Higuera leidt. Beide locaties spelen een rol in de geschiedenis van Che Guevara. Naast deze boeiende geschiedenis van de revolutionair reis je langs stille dorpen, over prachtige bergpassen en langs dorre vlakten. Overnachten doe je in het zeer eenvoudige maar enorm sfeervolle Posada La Casa del Telegrafista, waar je dineert bij kaarslicht. Ook in de slaapkamer is geen elektriciteit aanwezig, wat bijdraagt aan de unieke sfeer.

Bijtijds vertrokken wij weer uit La Higuera en onderweg spotten wij nog enkele majestueuze condors. Via de vallei van de Rio Grande reden wij naar Nuevo Mondo. Daar bezochten wij het huis van Don Pastor en zijn vrouw, die ons meenamen op een geweldige wandeling door een stille vallei. Onderweg bezochten wij de Cueva del Tigre (grot van de tijger), Puente del Diablo (brug van de duivel) en liepen langs schitterende uitzichtpunten. Onder aan de vallei was een opeenvolging van enkele prachtige watervallen!

Lama foetus, anyone?

De laatste dag van de 3-daagse bracht mij langs de Zondagsmarkt van Tarabuco op de Boliviaanse hoogvlakte. Deze markt is de grootste van de regio waar handelaren uit de omgeving hun koopwaar aanbieden. Een mooi georganiseerde gekrioel met bijzondere producten als lama foetus en koeienmaag.

Laatste bestemmingen van mijn reis waren de prachtige, witte koloniale stad Sucre met mooie statige panden, indrukwekkende kathedralen, leuke straten en fijne restaurants. Vervolgens reisde ik door naar het op ruim 4000 meter hoogte gelegen Potosi voor een bezoek aan de indrukwekkende mijnen van de stad.

Dit mag je zeker niet missen

Binnen twee weken heb ik een zeer diverse reis door de prachtige landschappen van Bolivia gemaakt. De regio is nog niet zeer bereisd door Westerse toeristen, maar is absoluut een aanrader voor de avontuurlijke reiziger. Daarnaast kan je nog de unieke zoutvlaktes van Uyuni, de chaotische stad La Paz en het wonderschone meer van Titicaca aan je reis door Bolivia toevoegen!