De kinderen van Cuzco

In 1995 emigreerde Jolanda van den Berg naar Peru en adopteerde twaalf straatjongens. Dit samengestelde gezin was haar eerste stap in het omzien naar kansarme kinderen in Cuzco. Haar motto was, en is nog steeds: ‘Al help ik er maar één’.

Hoe kinderen leven

Bezoek tijdens je verblijf in Cuzco zeker een van de vijf kinderrestaurants van Jolanda van den Berg. Hier krijgen ongeveer zeshonderd kinderen twee warme maaltijden per dag en worden ze geholpen bij het maken van hun huiswerk. Ze kunnen er boeken lezen, sporten, spelen en zich douchen – een voorziening die niet vanzelfsprekend is in Peru. Een tandarts controleert hun gebitten en leert hen goed te poetsen. De tachtig mensen die in de restaurants werken onderhouden daarmee hun eigen gezinnen.

Je kunt gerust stellen dat rond de duizend mensen profiteren van dit initiatief. Dat ontstond in de jaren negentig, nadat Jolanda van den Berg in Peru op vakantie was geweest. De schrijnende omstandigheden waaronder veel kinderen daar leefden grepen haar aan. In primitieve hutjes, meestal zonder vader of met een alcoholistische vader en een moeder die onmogelijk voor haar gezin kon zorgen. De kinderen kwamen in aanraking met huiselijk geweld en werden verwaarloosd. Soms scharrelden ze hun kostje al zwervend op straat bij elkaar.

Niños hotel

Jolanda emigreerde naar Peru en adopteerde twaalf straatjongens. Dit samengestelde gezin was haar eerste stap in het omzien naar kansarme en verwaarloosde kinderen in en rondom Cuzco. ‘Al help ik er maar een’, was haar motto. Om nog meer kinderen te kunnen helpen begon ze een eigen hotel. Met de inkomsten van dit hotel plus de donaties uit Nederland kon Jolanda haar eerste kinderrestaurant openen. Hier kregen veel meer kinderen dan alleen haar eigen jongens niet alleen eten, maar ook aandacht, veiligheid en de ruimte om te spelen en om zich te ontwikkelen.

Het werd een groot succes. Inmiddels zijn er vijf kinderrestaurants en twee hotels in de stad. Verder zijn er een sporthal, twee bibliotheken en een bioscoopje – de enige in Cuzco. Kinderen krijgen gedurende hun hele lagereschooltijd zes dagen per week een ontbijt als ze binnenkomen en een warme maaltijd voordat ze ’s middags naar school gaan. Professionele en bevlogen koks zorgen voor een gevarieerd en gezond menu. Daarbuiten kunnen ze in alle rust huiswerk maken en veilig spelen, iets wat hun hun eigen kleine huisjes vaak niet mogelijk is.

Steun de kinderen van Cuzco

Je kunt het project van Jolanda van den Berg eenmalig of structureel steunen met een financiële bijdrage. Je helpt er honderden kinderen en de gezinnen van de medewerkers mee. Werken als vrijwilliger is niet mogelijk: de kinderen zijn volgens Jolanda niet gebaat bij telkens weer nieuwe, tijdelijke krachten. Kinderen hechten zich dan aan iemand die hen vervolgens weer verlaat. Door te kiezen voor lokale werknemers krijgen de kinderen juist weer vertrouwen in de Peruanen zelf – dat vertrouwen is door hun ervaringen thuis, op school en op straat vaak geschonden.

Op afspraak kun je een kinderrestaurant bezoeken. Dit gebeurt aan het eind van de middag, op het moment dat de kinderen alweer naar huis zijn. Dit komt voort uit de overtuiging dat ook kinderen recht hebben op privacy en geen fotogenieke toeristische attractie zijn. Je kunt een afspraak maken bij de receptie van een van de hotels. Koop voor zo’n bezoek op de lokale markt wat kleding: met name ondergoed is welkom. Op deze manier steun je niet alleen de kinderen, maar ook de lokale ondernemer in Cuzco. Je zult aan je bezoek mooie en ontroerende herinneringen overhouden.