Bagage en kleding in Scandinaviƫ

Bereid je voor op verschillende weertypes. Als je per (huur)auto reist, zijn zachte koffers aan te raden. Ga je vooral per trein en met de ferry op pad, dan is bagage op wielen of een rugzak het fijnst.

Hou het licht

Wat betreft je kleding raden we je aan om praktische kleding mee te nemen. Kleding die zich makkelijk laat combineren (laag over laag). In Scandinavië moet je voorbereid zijn op kou, regen en zonneschijn en het weer kan snel omslaan. Fleecekleding is licht en houdt heerlijk warm. Regenkleding is een must, denk aan een waterdichte jas maar ook aan een regenbroek. Neem eventueel een sjaal, muts en handschoenenen mee en in de zomer ook T-shirts, korte broeken en natuurlijk badkleding want er komt vast een moment dat je kunt zwemmen in natuurwater of in een zwembad. Natuurlijk zijn goede wandelschoenen onmisbaar.

Neem in de winter gewatteerde (ski)kleding, thermo ondergoed en snowboots mee, extra warm, voor als je 's nachts gaat turen naar het noorderlicht.  Bij sommige excursies krijg je, indien noodzakelijk, extra dikke water- en winddichte kleding in bruikleen, bijvoorbeeld tijdens een RIB boottocht op open zee. Geloof maar dat je het dan echt nodig zult hebben. Ga je skieën in Scandinavië, overleg dan met onze reisspecialist hoe je dat doet met de benodigde uitrusting.

Overigens kun je erg mooie en duurzame buitensportkleding kopen in alle Scandinavische landen. Dus geen nood als je toch net even iets te licht gepakt hebt. Er hangt wel een flink prijskaartje aan buitensportmateriaal maar dan ben je ook verzekerd van kwaliteit.

Flexibele tas

Met een (huur)auto kun je zelf bepalen hoe je je bagage inpakt. Voor je eigen gemak raden we je aan zo licht mogelijk te reizen en een rugzak, weekendtas of flexibele koffer op wieltjes mee te nemen. Een grote, harde koffer is niet altijd even praktisch als je telkens weer verder reist. En in een compacte wagen past zo'n grote koffer niet of nauwelijks in je kofferbak. Een goede richtlijn is: neem niet meer mee dan je zelf kunt dragen.

Denk bij het samenstellen van je bagage aan bijvoorbeeld: dagrugzak, zaklamp, waterfles, naaigerei, wasmiddel, reisgids, pet, voldoende foto - en/of videomateriaal en opladers, verrekijker, toiletartikelen, badslippers, zwem- en regenkleding, warme sokken, fleecetrui of -vest, muts, handschoenen en sjaal, winterkleding in de winter en zomerkleding in de zomer, zonnebrand en -bril, antimuggenmiddel, wekker, schrijfgerei, schaartje, beker en zakmes. Vergeet je ID-kaart of paspoort, rijbewijs, creditcard en bankpasje niet.

Luchtvaartmaatschappijen hanteren steeds strengere regels voor ruimbagage en handbagage. Het is raadzaam om deze regels goed na te lezen alvorens op reis te gaan.