Beste reistijd voor Scandinavië

De zomermaanden zijn favoriet om door Scandinavië te reizen. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam, je geniet van lange dagen en ontsloten natuurgebieden. De winter heeft zijn eigen charmes met sledetochten, sneeuwscooteravonturen en het noorderlicht als toetje.

Van middernachtzon naar noorderlicht

De meeste reizigers bezoeken Scandinavië in juli en augustus. De temperaturen zijn dan het meest aangenaam en alle natuurgebieden zijn door de goede weersomstandigheden begaanbaar. De zon gaat laat onder en komt weer vroeg op en hoe noordelijker je komt, hoe langer het in de zomer licht blijft, in bepaalde tijden vanaf een bepaalde breedtegraad zelfs 24 uur per dag. Er worden vanwege de middernachtzon veel festivals en activiteiten georganiseerd. Deze maanden zijn wel de meest drukbezochte maanden van het jaar.

In het tussenseizoen, dat eind mei, juni, eind augustus en begin september is, zul je minder andere reizigers tegenkomen. En dat terwijl de temperatuur evengoed aangenaam is en alle natuurgebieden toegankelijk zijn. Sommige plekken zijn door sneeuw wellicht iets moeilijker begaanbaar. Maar ze zijn doorgaans nog steeds te bereiken. In juni geniet je van superlange dagen.

Het laagseizoen is van oktober t/m april. Dit is de beste periode voor wintersporten en het noorderlicht. Vanaf eind oktober wordt het koud en kan de temperatuur, vooral in het noorden, ver onder het vriespunt komen. Er ligt sneeuw en ijs en dat zorgt ervoor dat een aantal natuurgebieden niet begaanbaar zijn. Maar er zijn genoeg andere activiteiten in de winter te doen: skiën, langlaufen, husky- en rendiersafari's, ijsvissen, sneeuwscooteren en saunabezoek om maar enkele mogelijkheden te noemen. Bovendien kun je in deze periode het noorderlicht zien, want de dagen zijn kort en de nachten lang.

Beste reistijd in Noorwegen

Het klimaat van Noorwegen wordt sterk beïnvloed door de Atlantische Golfstroom en hoewel het zeker erg koud kan worden, pakt het klimaat door het relatief warme zeewater een stuk milder uit dan je gezien de breedtegraden zou mogen verwachten. 
Noorwegen is een langgerekt land met veel variatie in geologie en natuur. De lengte is wel 1800 km van tot ver boven de poolcirkel tot ver daaronder. Daardoor heeft het land ook met verschillende klimaten te maken. 

In de zuidwestelijke kustgebieden heerst een gematigd zeeklimaat met milde zomers en winters in combinatie met heel het jaar kans op neerslag. De zee heeft hierbij een grote invloed op het klimaat net zoals bij ons.

Het binnenland in het zuiden en zuidwesten heeft een gematigd landklimaat. De zee heeft hier minder invloed op het weer. Hierdoor zijn de winters een stuk koeler en de zomers droger en warmer. Je verwacht het wellicht niet maar pak in de zomer gerust ook je teenslippers, T-shirts, korte broek en badkleding in want temperaturen van 20 tot 30 graden zijn lokaal in zuidelijk Noorwegen zeker mogelijk. Het weer is wel veranderlijk en kan per vallei verschillen. Zo rijd je met regen een tunnel in om er aan de andere kant met een stralend zonnetje uit te rijden. De regenval is per locatie heel verschillend. In een groot deel van Noorwegen is het niet regenachtiger dan bij ons. Wel zijn er enkele beruchte plekken waar extreem veel regen valt, zoals bijvoorbeeld in Bergen. Ook de westelijke fjorden hebben te maken met behoorlijk wat regen van tijd tot tijd met spectaculaire watervallen en weelderige natuur als bonus.

Noordelijker gaat het klimaat over in een toendraklimaat wat gekenmerkt wordt door kou en droogte. In de zomer kan het met het zonnetje hier ondanks de koelte erg aangenaam voelen.

In het voorjaar tijdens de maanden maart, april en mei beginnen de temperaturen langzaam te stijgen en de smeltende sneeuw voedt watervallen en rivieren die flink aan kunnen zwellen. In de zomer zijn de dagen het langst en de nachten het kortst. In het noorden van Noorwegen kent de zomerperiode de middernachtzon. In de herfst worden de dagen weer rap korter. Ondanks dat de temperaturen dalen is het de perfecte periode voor een rondreis door Noorwegen. De winter kent korte dagen en lange nachten. Van de late herfst tot het late najaar heb je kans om het noorderlicht te spotten, vooral in het noorden van Noorwegen.

Temperatuur, zon en neerslag Noorwegen

Hieronder vind je overzichten van de gemiddelde maximumtemperatuur in Oslo en Bergen per maand, het aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Oslo:

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

-2

1

17

Februari

-1

2

14

Maart

4

4

14

April

8

6

13

Mei

15

7

14

Juni

20

8

15

Juli

21

8

16

Augustus

20

7

17

September

14

5

16

Oktober

9

3

17

November

3

2

17

December

0

1

16

 

Bergen:

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

3

1

19

Februari

4

2

16

Maart

6

3

17

April

10

5

14

Mei

15

6

13

Juni

17

7

13

Juli

19

6

15

Augustus

19

5

16

September

15

3

17

Oktober

11

2

19

November

7

1

18

December

5

1

19

Temperatuur = Gemiddelde maximum temperatuur in °C. 
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag

Beste reistijd in Zweden

Zweden ligt op dezelfde breedtegraad als bijvoorbeeld Canada, Alaska, Groenland en Siberië maar geniet dankzij de gunstige invloed van de warme Atlantische golfstroom van een milder klimaat en een hogere gemiddelde temperatuur. 

Zweden kent een landklimaat met meestal warme, droge zomers en koude winters met sneeuw. Zuid-Zweden heeft een maritiemer klimaat met een hoog aantal zonuren en meer regen. Langs de Zweedse kust dalen de temperaturen nooit diep beneden het vriespunt. Het Zweedse binnenland is kouder dan de kustregio. Vooral langs de Botnische Golf vriest het zeewater dicht in strenge winters. 

Het zuiden en midden van Zweden kun je het best bezoeken van begin juni tot en met september. In deze periode heb je aangename temperaturen met de meeste kans op mooi weer. Stralende zomerdagen met temperaturen van 20 tot 25 graden zijn niet ongewoon.   

De beste periode voor Noord-Zweden is van half juni tot half juli. In de zomermaanden ben je getuige van de middernachtzon en van eind mei tot half juli gaat de zon er zelfs helemaal niet onder. Vanwege de uitbundige herfstkleuren is Lapland begin september erg mooi. De dagen worden dan weer korter en het noorderlicht laat zich weer zien.

In Lapland begint de winter eind september of begin oktober. De temperatuur kan in de winter dalen tot wel -40⁰ Celsius. Deze extreme temperaturen worden enigszins draaglijk gemaakt door de droge kou en weinig wind. In de winter zijn er in Zweden volop wintersportmogelijkheden.

Temperatuur, zon en neerslag Zweden

Hieronder vind je overzichten van de gemiddelde maximumtemperatuur in Stockholm en Kiruna (Lapland) per maand, het aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Stockholm:

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

-1

1

10

Februari

-1

2

7

Maart

3

4

7

April

8

6

6

Mei

15

9

6

Juni

20

10

9

Juli

23

8

9

Augustus

21

7

9

September

15

5

8

Oktober

10

3

9

November

5

2

10

December

1

1

10

 

Kiruna (Lapland):

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

-10

0

17

Februari

-8

1

14

Maart

-4

3

14

April

1

5

13

Mei

8

8

12

Juni

14

9

13

Juli

17

8

16

Augustus

14

5

17

September

9

4

15

Oktober

2

2

16

November

-5

1

16

December

-8

0

17

Temperatuur = Gemiddelde maximum temperatuur in °C. 
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag

Beste reistijd in Finland

Wie aan Finland denkt, denkt al snel aan kou. Maar wist je dat in ook in Finland de temperaturen zeer aangenaam kunnen zijn? Finland heeft een landklimaat. Hierdoor zijn de winters koud en de zomers over het algemeen warm. In de winter tijdens de poolnachten kunnen de temperaturen dalen tot wel dertig graden onder nul. Door een lage luchtvochtigheid voelt de winterse kou echter niet zo extreem als je misschien zou verwachten.

De dagen zijn door de geografische ligging van Finland in de winter kort en in de zomer geniet je van extra veel zonuren. Hoe noordelijker je bent, des te extremer de verschillen tussen zomer en winter in termen van dag- en nachtlengte.
 
De beste reistijd voor Finland is zeer afhankelijk van je reisdoel. Voor aangenaam wandelweer en mogelijkheden om wilde dieren te spotten zijn de maanden juni tot en met september de beste reisperiode. In Fins Lapland wordt het gemiddeld dan zo’n 16 graden en in het zuiden kun je zelfs temperaturen boven de twintig verwachten. Wapen jezelf met een anti-muggen spray, vooral in juni en juli.

Wil je de prachtige herfstkleuren zien, dan zijn september en oktober de beste maanden. Met name voor de uitgestrekte bossen van Zuid-Finland. In september wordt het al weer vroeger donker en kun je bij de juiste omstandigheden in Fins Lapland al getuige zijn van het noorderlicht.

Kom je voor winterse dagen met een dik pak sneeuw naar Fins Lapland dan kun je het beste reizen in de maanden december tot en met half april. Eind december heeft de kortste dagen waarbij de zon (afhankelijk van de datum en locatie) zich niet boven de horizon laat zien. Maar het zal je verbazen hoeveel licht de schemering nog geeft. De kerstperiode in de omgeving van de woonplaats van de Kerstman vieren heeft natuurlijk ook iets magisch en al helemaal wanneer het noorderlicht te zien is aan de hemel.  

Vanaf januari beginnen de dagen weer langer te worden. Februari is de koudste maand maar ideaal voor je Lapse wintervakantie. De laagstaande zon is perfect voor fotografie, huskysafari’s en tochten met de sneeuwscooter terwijl je ’s nachts goede kansen op het noorderlicht hebt. Vanaf maart en april schijnt de zon vaak volop en de lente is in aantocht. Het is dan ook een populaire periode voor de Finnen zelf om te gaan skiën.

Temperatuur, zon en neerslag Finland

Hieronder vind je overzichten van de gemiddelde maximumtemperatuur in Helsinki en Kuusamo per maand, het aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. In ieder geval heb je zo een indruk wat je kunt verwachten.

Helsinki:

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

-4

1

20

Februari

-4

2

16

Maart

1

4

13

April

7

6

11

Mei

15

8

11

Juni

20

9

14

Juli

21

8

16

Augustus

20

7

18

September

14

4

18

Oktober

9

3

18

November

3

1

18

December

-1

1

21

Kuusamo (Lapland):

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

-9

1

24

Februari

-8

1

22

Maart

-4

3

25

April

1

3

28

Mei

10

9

18

Juni

15

10

17

Juli

20

12

18

Augustus

17

8

17

September

11

5

16

Oktober

3

3

22

November

-2

2

28

December

-6

1

27

Temperatuur = Gemiddelde maximum temperatuur in °C. 
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = aantal dagen per maand met minimaal 1 mm neerslag