De leukste bezienswaardigheden in Stockholm

Door: reisspecialist Nausikaä

De hoofdstad van Zweden heeft veel te bieden. In dit artikel neemt onze Belgische reisspecialist Nausikaä je mee door de leukste bezienswaardigheden voor een bezoek aan Stockholm.

Het Koninklijk Paleis

Start je dag met een bezoek aan het Koninklijk Paleis dat onder andere een museum heeft over de geschiedenis van het paleis vóór de brand in 1679, maar ook een mooie schatkamer met koninklijke juwelen die je kan bewonderen. Met een beetje geluk maak je de wissel van de wacht mee nabij het Koninklijk Paleis, het duurt ongeveer 15 minuten en is impressionant om te zien.

Het bruisende Gamla Stan

Vervolg je stadsbezoek richting Gamla Stan, een bruisend eiland dat het oude stadscentrum vormt. Er zijn kleurrijke gebouwen uit de 17e en 18e eeuw en het plein doet gezellig aan. Neem zeker de tijd om je op te warmen met een koffie of chocomelk op een frisse namiddag en geniet van de omgeving. Op het centrale plein op Gamla Stan ligt het Nobelmuseum, dat exposities vertoont over de geschiedenis van de Nobelprijs en van de winnaars van die befaamde prijs. Het museum is niet het hoogtepunt van je bezoek, maar wel een interessant stukje cultuur en mooi meegenomen als je tijd hebt.

Schilderachtig Södermalm

Södermalm is een eiland met schilderachtige uitzichten, leuke haventjes en met zicht op Gamla Stan. Je vindt er ook authentieke houten huisjes.

Het eiland was vroeger nogal landelijk met vooral arbeidershuisjes, maar de volkswijk wordt nu meer en meer een bevoorrechte en gewilde wijk om te wonen.

Te voet naar Kastellholmen

Kastellholmen is een ander eiland waar je makkelijk te voet naartoe kan. De eyecatcher is het rode kasteel.

Je kan er een mooie wandeling maken, met zicht op Södermalm aan de ene kant en pretpark Gröna Lund aan de andere kant.

Shoppen in Norrmalm

Norrmalm ligt, zoals de naam het al doet vermoeden, in het noorden van de stad. Je vindt er veel mode- en designwinkels, maar ook goede restaurants. Reizigers die houden van shoppen kunnen zich hier uitleven. Verder kan je er ook cultuur opsnuiven: Moderna Museet is een mooi museum voor liefhebbers van hedendaagse kunst. Spring ook even binnen in de indrukwekkende stadbibliotheek!

Save the best for last

De meeste hoogtepunten van Stockholm zijn al de revue gepasseerd, maar save the best for last! Het Vasa Museet op het eiland Djurgården is een museum voor het goed bewaarde 17e eeuwse oorlogsschip Vasa. Het schip zonk tijdens zijn eerste reis in 1628. Het museum is gericht op beleving, biedt leuke filmpjes aan over de geschiedenis en beschikt zelfs over folders in het Nederlands.

Op wandelafstand vind je Skansen, een historisch openluchtmuseum dat doet denken aan een combinatie van Bokrijk in België en de Zoo. Je vindt er mensen verkleed in kostuums die tonen hoe het leven vroeger was, alsook spot je er veel verschillende dieren. Het park is mooi en goed onderhouden, je kan er een fijne namiddag spenderen en is ideaal voor gezinnen met kinderen.

Ben je nog niet uitgeteld van het stadsbezoek? Haal je hart op als muziekliefhebber in het ABBA-museum of kuier op je gemak rond in de stad met een kanelbullar in de hand. Stockholm stad is sowieso een aanrader!

Doe nog meer inspiratie op

Ben je op zoek naar ideeën waar in het voorjaar naartoe te reizen? Laat je inspireren door de verhalen van onze reisspecialisten en productmanagers over hun favoriete voorjaarsbestemmingen in ons online magazine. In de tweede editie van ons online magazine doe je inspiratie op over reizen naar Costa Rica, Egypte, IJsland, Jordanië, Mexico, Sri Lanka en Zweden

Tip: klik op 'Fullscreen' om het magazine op groot formaat op je mobiele telefoon, tablet, laptop en PC te kunnen lezen.