Beste reistijd voor Sri Lanka

Sri Lanka kun je het gehele jaar door prima bezoeken. De beste reisperiode voor de zuidwestkust en het binnenland van Sri Lanka is van december tot april, dit is dan ook Sri Lanka’s hoogseizoen.

Wanneer kun je Sri Lanka het beste bezoeken?

Sri Lanka ligt ten noorden van de evenaar en beschikt over een warm, vochtig, tropisch klimaat. Het land heeft te maken met zowel de Zuidwestmoesson als de Noordoostmoesson.

Zuidwestmoesson

De zuidwestmoesson wordt Yala genoemd en heerst vanaf mei tot eind september. Vooral in het zuidwesten en zuiden moet je dan rekening houden met dagelijkse fikse tropische regenbuien. Het noordoosten en oosten van het eiland kennen dan een droog seizoen omdat de bergen in centraal Sri Lanka de regen tegenhouden. De stranden van Trincomalee en Pigeon Island in het oosten van Sri Lanka zijn in deze periode echt een aanrader. Het zuidwesten kent een droog seizoen van grofweg december tot en met maart. In deze periode is het dan ook een stuk drukker aan de zuid- en zuidwestkust waar het dan heerlijk toeven is.

Noordoostmoesson 

Vanaf oktober tot maart waait de noordoostmoesson ofwel Maha. In deze periode moet je vooral in het noorden en oosten van Sri Lanka rekening houden met flinke neerslag, vooral in november en december. In oktober en november kan het weer in heel Sri Lanka onbestendig zijn.

In het begin van de herfst zijn er sporadisch tyfoons. Jaarlijks lees je dan ook berichten over overstromingen die de oogst gedeeltelijk hebben verwoest. Ook huizen worden dan vaak beschadigd.

Beste reisperiode

Sri Lanka kun je het gehele jaar door prima bezoeken. De beste reisperiode voor de zuidwestkust en het binnenland van Sri Lanka is van december tot april, dit is dan ook Sri Lanka’s hoogseizoen. En voor het oosten van Sri Lanka is de beste reistijd van april tot en met september. Maar houd er rekening mee dat het weer zich in Sri Lanka niet laat voorspellen.

Gemiddelde temperaturen

De kustgebieden zijn tropisch warm, gemiddeld 27 ºC, waarbij het van maart t/m juni warmer is (gemiddeld 33 ºC ) en van november t/m januari wat koeler (gemiddeld 24 ºC). De temperatuur van het zeewater is het hele jaar door vrij constant, gemiddeld zo’n 27 ºC. De hooglanden van Sri Lanka kennen een koeler, gematigd klimaat met gemiddelden van 16 - 20 ºC.

Hieronder vind je een overzicht van de gemiddelde temperatuur per maand, het gemiddeld aantal zonuren per dag en het aantal dagen per maand met neerslag voor Colombo. Realiseer je wel dat geen jaar meer hetzelfde is. Regelmatig regent het als het droog 'moet' zijn en omgekeerd. In ieder geval, je hebt zo een indruk wat je kunt verwachten.

Beste reistijd Colombo

 

Temperatuur

Zon

Neerslag

Januari

27

7

7

Februari

27

8

6

Maart

28

9

8

April

29

8

14

Mei

29

6

19

Juni

28

6

18

Juli

28

6

12

Augustus

28

7

11

September

28

7

13

Oktober

27

6

19

November

27

7

16

December

27

7

10


Temperatuur = Gemiddelde temperatuur in C.
Zon = Gemiddeld aantal zonuren per dag
Neerslag = Aantal dagen met meer dan 1 mm neerslag per maand