Feestdagen in Sri Lanka

Sri Lanka kent een mix van Boeddhistische, Hindoeïstische, Islamitische en Christelijke feestdagen. De Kandy Perahera is een indrukwekkend festival.

Altijd wat te beleven

Sri Lanka telt jaarlijks zo’n dertig officiële feestdagen zoals National Day (4 februari), Dag van de Arbeid (1 mei), en National Heroes Day (22 mei). Bovendien zijn er twee extra Special Bank Holidays: op 30 juni en 31 december.

Poya Day
Boeddhisten vieren iedere volle maan de zogenaamde Poya day. De Poya-dagen vallen elke maand op een ander tijdstip en hebben te maken met de stand van de maan.

Kandy Perahera
In de stad Kandy is in juli/augustus het feest van de Esala Perahera. Het is voor de overwegend boeddhistische bevolking een belangrijk festival.
Het tijdstip van de tiendaagse Perahera wordt bepaald door de maanstand. De laatste avond is het volle maan. Houd er rekening mee dat prijzen van hotels behoorlijk stijgen tijdens de Perahera. Voor 2023 staat de Kandy Perahera vooralsnog gepland van 23 juli t/m 1 augustus. 

Deepavali
Tamils vieren het hindoe lichtfeest Deepavali. Met dit feest wordt de overwinning van het goede op het kwade en van het licht op het donker gevierd. Dit vindt jaarlijks plaats ergens in oktober of november.

Ramadan en Suikerfeest
Een klein deel van de bevolking van Sri Lanka is moslim. Volgens de westerse kalender schuiven de islamitische feestdagen ieder jaar tien à elf dagen naar voren. De grootste islamitische feesten zijn de Ramadan, het Suikerfeest en het offerfeest.