Geldzaken in Sri Lanka

De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse rupie. In alle grote steden zijn volop pinautomaten aanwezig. Houd wat kleingeld paraat voor fooien.

Betalen met de rupee

De munteenheid van Sri Lanka is de Srilankaanse rupee (LKR).  Kijk voor de actuele wisselkoers op www.oanda.com.

Bij aankomst in Sri Lanka kun je meteen geld wisselen in de aankomsthal op de luchthaven. In alle grote steden zijn volop pinautomaten aanwezig die Maestro, Mastercard en Visa accepteren. Zorg dat je altijd wat biljetten van 20 of 50 rupee los in je broekzak hebt zitten voor fooien.

Het is ook handig om een bedrag aan contante euro’s achter de hand te hebben voor het geval een geldautomaat defect is. In hotels kun je eventuele extra kosten (bijvoorbeeld voor drankjes, maaltijden etc.) alleen betalen met Srilankaanse rupees als je een bewijs kunt overleggen dat je je buitenlandse valuta in Sri Lanka hebt omgewisseld bij een officiële instantie zoals een bank of een wisselkantoor. Bewaar daarom alle wisselbonnen, ook het bewijs van je pintransactie(s). Je kunt in hotels ook betalen met euro's, Amerikaanse dollars en Britse ponden. Eventueel wisselgeld ontvang je wel in rupees dus zorg dat je een ontvangstbewijs in handen krijgt.

Veilig met je bankpas naar het buitenland

Met je WereldPas kun je bij heel veel geldautomaten over de hele wereld terecht. Om veiligheidsredenen hebben Nederlandse en Belgische banken de bankpassen met Cirrus/ Maestro-logo echter standaard ingesteld op gebruik binnen Europa.

Wil je buiten Europa gebruik maken van geldautomaten, zorg er dan voor dat je deze instelling (tijdelijk) wijzigt naar ‘Wereld’. Dit kun je doen via internetbankieren of via het bankkantoor.

Neem de telefoonnummers van je bank mee, zodat je contact met hen kunt opnemen in het geval van verlies of diefstal.

Wij raden aan om voor noodgevallen altijd een extra creditcard mee te nemen op reis.